Ψηφιακή ταυτότητα και μητρώο θα αποκτήσουν τα δάση της ελληνικής επικράτειας, καθώς η διαχείριση των δασικών εκτάσεων αλλά και του νερού σε ορεινές περιοχές τίθεται σε άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ χρηματοδοτεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,3 δισ. ευρώ.

Στόχος η προστασία της φύσης από τα ακραία φυσικά φαινόμενα: πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ. Σε αυτό το κονδύλι θα ενταχθούν και η δημιουργία ταμείου για την απανθρακοποίηση των νησιών, παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού, βελτίωσης και αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών αλλά και παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του εξοπλισμού και των υποδομών καθώς και την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Τάξης.


Η δημιουργία Δασικού Μητρώου

Το σημαντικότερο είναι η δημιουργία Δασικού Μητρώου, τα δεδομένα του οποίου θα εισάγονται σε μια ενιαία βάση δεδομένων από την οποία θα μπορούν να εξαχθούν άμεσα και ασφαλή συμπεράσματα για τη διαχείριση κάθε δάσους στην Ελλάδα. Με την υιοθέτηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και τηλεπισκόπησης θα υπάρχει δυνατότητα αποτελεσματικής επεξεργασίας μεγάλων όγκων δεδομένων με αυξημένη ακρίβεια και ταχύτητα.

Η ενιαία βάση δεδομένων θα διασυνδέεται με το πλαίσιο διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Natura, με τα αντιπυρικά σχέδια και τα έργα Anti Nero, με τα υπό εκπόνηση Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης και με το Σύστημα Απογραφής και Παρακολούθησης Δασών. Στο μέλλον θα συνδεθεί με Πληροφοριακά Συστήματα Εθνικής Βάσης Δεδομένων αλλά και με τα υπό αναθεώρηση Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής και τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας. Το γιγάντιο αυτό έργο έχει προϋπολογισμό 15.000.000 ευρώ.

Το παράλληλο πρόγραμμα που αφορά την υλοποίηση έργων ορεινής υδρονομίας σε κρίσιμες περιοχές, όπως στη Θεσσαλία, θα δώσει προτεραιότητα στις ορεινές κοίτες ρεμάτων. Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη την ένταση και τις συνέπειες των ακραίων φυσικών φαινομένων «Daniel» και «Elias» που έπληξαν τη Θεσσαλία το φθινόπωρο του 2023 θα υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα παρεμβάσεις φυσικής συγκράτησης υδάτων στα ορεινά της συγκεκριμένης περιοχής, ενώ παράλληλα προβλέπεται η δυνατότητα επέκτασης του εν λόγω προγράμματος στην Αττική και στο σύνολο των κρίσιμων ορεινών λεκανών της χώρας. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται συνολικά σε 200.000.000 ευρώ, με δυνατότητα επέκτασης στα 600.000.000 ευρώ.

Η υλοποίησή του αναμένεται να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2024 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το δεύτερο τρίμηνο του 2027 για την πρώτη φάση έργων ύψους 200.000.000 ευρώ και έως το πρώτο τρίμηνο του 2029 για τον υπόλοιπο προϋπολογισμό. Με την ίδια απόφαση ξεκινά η υλοποίηση του Ταμείου Εκσυγχρονισμού, που συστήνεται στην Ελλάδα με σκοπό αφενός να εκπληρώνει η χώρα τις υποχρεώσεις της ως κράτος-μέλος της ΕΕ και αφετέρου να διαχειρίζεται τους αντίστοιχους διαθέσιμους πόρους του ταμείου για δράσεις απανθρακοποίησης.

Η λειτουργία του ταμείου αναμένεται να ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2024 και οι δράσεις που θα συγχρηματοδοτηθούν έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέταρτο τρίμηνο του 2035. Παράλληλα, συστήνεται Ταμείο Απανθρακοποίησης με σκοπό τη χρηματοδότηση δράσεων για την απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών, όπως έργα διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, υποδομών ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων από την ξηρά (cold ironing), φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υβριδικών συστημάτων ΑΠΕ/αποθήκευσης ή αυτόνομων συστημάτων αποθήκευσης και υπεράκτιων αιολικών σταθμών. Σε παράλληλο χρόνο θα χρηματοδοτηθεί η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους (σε Καστελλόριζο, Λειψούς, Οθωνούς, Σφακιά και άλλες περιοχές) ενώ η Ελληνική Αστυνομία θα ενισχυθεί με νέο τεχνολογικό εξοπλισμό (οχήματα, πλωτά μέσα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, θερμικές κάμερες, ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τη Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων κ.λπ.), κτιριακές υποδομές και άλλα μέσα.