Οργή, σοκ, πόνο και ανείπωτη θλίψη εκφράζουν οι κάτοικοι των περιοχών που τύλιξε στις φλόγες η πύρινη λαίλαπα στη Βορειοανατολική Αττική. Μέσα σε λίγες ώρες άφησε πίσω της πάνω από 100.000 στρέµµατα καµένης γης, περιουσίες και σπίτια µέσα στον αστικό ιστό που έγιναν στάχτη, αβοήθητα ζώα, που χάθηκαν, µία νεκρή, που εγκλωβίστηκε στην επιχείρηση όπου δούλευε.

Και ανάµεσα στο µαύρο τοπίο, τα σπίτια του Γιάννη Ζουγανέλη, του Παύλου Κοντογιαννίδη και της Αθηναΐδος Νέγκα. «∆εν µπορώ να πάω στο σπίτι, δεν µπορώ να το αντιµετωπίσω», είπε ο Γιάννης Ζουγανέλης στο «Secret» δύο ηµέρες µετά την καταστροφική πυρκαγιά που έκαψε ολοσχερώς το ησυχαστήριό του στον Βαρνάβα και συνέχισε λέγοντας ότι, ωστόσο, έχει συµβιβαστεί µε το γεγονός: «Τυχερός είµαι που έζησα, αλλά η ζωή δεν είναι µόνο το παρόν, είναι και το παρελθόν και οι µνήµες. ∆εν πρόκειται να το ξαναφτιάξω, έκλεισε αυτός ο κύκλος».

Γιάννης Zoυγανέλης: ''Καίγεται το µέλλον''

«Λυπάµαι για τους ανθρώπους που από το υστέρηµά τους έκαναν πράγµατα, εγώ το έκανα από το περίσσευµα. Κάηκαν πράγµατα, βέβαια, που µε αφορούν, παρτιτούρες εδώ και 50 χρόνια, που όλο έλεγα ότι θα ψηφιοποιήσω, ένα έργο του Φώτη Κόντογλου. Αυτό µε έφερε σε απόγνωση, ότι δεν το είχα πάρει. Αλλά αυτό δεν το περίµενα», είπε και συνέχισε αναφερόµενος στα προληπτικά µέτρα που θα µπορούσαν να έχουν ληφθεί: «∆εν έγινε ποτέ τίποτα, ιδίοις εξόδοις ανοίγαµε τους δρόµους. Εκεί ζούσαµε για να µπορούµε να σκεφτόµαστε λίγο καλύτερα, να φύγει το δηλητήριο, που µόνο το περιβάλλον µπορεί να αποβάλει». «Με αυτό που δεν συµβιβάζοµαι είναι ότι ζούµε σε µια πανέµορφη χώρα που καταστρατηγείται. Η χώρα αρχίζει και γίνεται χώρος. ∆εν συµβιβάζοµαι µε τη σχέση της Πολιτείας µε τους πολίτες. Οι πολίτες πρέπει να απαιτήσουµε πράγµατα», τόνισε. «Η Πολιτεία ό,τι θέλει το απαιτεί και µε προσποιήσεις. Προσποίηση είναι τα επιδόµατα, το ενδιαφέρον για την Υγεία. Πρέπει να απαιτήσουµε το µέλλον µας. Καίγεται το µέλλον. Είναι ντροπή. Κινδυνεύουµε. Οι πολίτες δεν πρέπει να αποποιούµαστε την ισχύ µας», κατέληξε.

Παύλος Κοντογιαννίδης: ''Χαιρόµαστε που είµαστε ζωντανοί''

Σαν από θαύµα γλύτωσε η εξοχική κατοικία του αγαπηµένου ηθοποιού Παύλου Κοντογιαννίδη, αλλά όλη η γύρω περιοχή έγινε στάχτες και αποκαΐδια. «Λάβαµε το µήνυµα του 112 και φύγαµε, πήγαµε στην Αθήνα. Ηταν βράδυ, φαίνονταν µόνο οι φλόγες, που ήταν 60-70 µ. Τα σπίτια έµειναν στο έλεος του Θεού. Σε αυτή την κόλαση µόνο το σπίτι στέκει όρθιο, παρότι πήδηξε η φωτιά µέσα. Κι ένα πεύκο, ίσως επειδή το είχαµε κλαδεµένο. Αυτό φοβόµουν, γιατί τα κλαδιά του ακουµπούν στη σκεπή. Ετσι πήρε φωτιά και το σπίτι του φίλου µου του Γιάννη Ζουγανέλη και έµειναν µόνο δύο τοίχοι», περιέγραψε στο «Secret». «∆εν µπορώ να χαρώ για το δικό µου σπίτι. Χαιρόµαστε που είµαστε ζωντανοί. Και τι έγινε; Κάηκαν τα πάντα. Το σπίτι του Ζουγανέλη, το σπίτι του γείτονα. ∆εν έχει µείνει τίποτα. Μέχρι τη λίµνη του Μαραθώνα βλέπω κάρβουνο. Σεληνιακό τοπίο. Ακόµη καίνε. Λες και µια υπερφυσική δύναµη έδωσε εντολή “να καείτε µέχρι τελικής πτώσεως”. Καήκανε σε ρέµα πλατάνια 150 ετών. ∆εν έµεινε ένα σηµάδι», είπε µε εµφανή συναισθηµατική φόρτιση. Στη συνέχεια µίλησε γεµάτος οργή για τις ενέργειες που θα έπρεπε να έχουν γίνει από το κράτος προκειµένου να προστατευτεί η περιοχή. «Φοβόµουν να κόψω το πεύκο, γιατί έπρεπε να πάρω άδεια από τον δασάρχη. Τα σπίτια που καίγονται στα Βριλήσσια δεν µπορούν να κόψουν ένα δέντρο µέσα στην αυλή. Ελάτε τώρα να καµαρώσετε πόσες χιλιάδες πεύκα νεκρά! Κανείς δεν ενδιαφέρεται. Καίγεται του άλλου το σπίτι και δεν έχει πάει µια σταγόνα νερό. Μόνο όταν µπαίνει η φωτιά βάζουν τα γκρέιντερ. ∆εν θέλει πολλά, να υπάρχουν δρόµοι να µπορούν να µπουν τα πυροσβεστικά. Στα 500 µ. καίγονται οι κολώνες της ∆ΕΗ, κρέµονται από τα καλώδια σαν πυροτεχνήµατα. ∆ύο µέρες µετά την πυρκαγιά οι πολίτες βγάζαµε τα κυπαρίσσια από τη µέση», είπε χαρακτηριστικά. «∆εν µπορούµε να τα ρίχνουµε όλα στον αέρα και στην κλιµατική αλλαγή. Οταν φυσάει αέρας, πρέπει να κρυβόµαστε στα καταφύγια;Είναι συντονισµός αυτός; Τι να κάνουν οι εθελοντές, που έδιναν µάχη; Τώρα περνούν τα ελικόπτερα για επιτήρηση, αλλά τι να επιτηρήσουν, ένα νεκροταφείο; Πεθαµένα είναι όλα!», ξέσπασε.

Αθηναΐς Νέγκα: ''Ευτυχώς λάβαµε µήνυµα για εκκένωση και φύγαµε''

«Ο σπιτονοικοκύρης µου µού έσωσε το σπίτι», περιέγραψε στο «Secret» η Αθηναΐς Νέγκα, της οποίας το σπίτι ήταν ανάµεσα σε αυτά που κινδύνεψαν στην Πεντέλη. «Ευτυχώς λάβαµε µήνυµα για εκκένωση και φύγαµε. Είχα κοιµηθεί αργά, πιστεύοντας ότι η φωτιά δεν θα έφτανε στην Πεντέλη. Επέστρεψα σπίτι µου 12 ώρες µετά και σβήναµε τα καντηλάκια µε µπουκάλια µεταλλικό νερό. Τα σπίτια σώθηκαν από την αυτοθυσία των πυροσβεστών και των ιδιοκτητών, που µε τη µάνικα έσβηναν ό,τι µπορούσαν», συνέχισε. «Η Πεντέλη αφέθηκε να καεί. Οποιος πάει στο βουνό θα δει ότι θα µπορούσε να ελεγχθεί καλύτερα», πρόσθεσε µιλώντας για τους χειρισµούς των υπευθύνων. «Είναι αναµφισβήτητη η αυτοθυσία των πυροσβεστών, αλλά είναι κάτι που µε καµία κυβέρνηση δεν έχει λειτουργήσει καλά. Για να φτάσει µια φωτιά, καίγοντας χαµηλή βλάστηση, στα Βριλήσσια και στο Πάτηµα Χαλανδρίου, δεν είναι µια φωτιά που τη σταµάτησαν. Αυτό δεν είναι επιτυχία. Επιτυχία είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά θύµατα. ∆εν θεωρώ ότι είναι συντονισµένη αντιµετώπιση το να φτάσει µια φωτιά σε κατοικηµένες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 17/8