Για την οικολογική αλλά και οικονομική ζημιά που άφησε η πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική μίλησαν στην εφημερίδα των "Παραπολιτικών" οι δήμαρχοι Κηφισιάς, Μαραθώνα, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερνίου, Διονύσου και ο αντιδήμαρχος Χαλανδρίου.

"Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν" Στέργιος Τσίρκας, Δήμαρχος Μαραθώνα

Ο δήμος ήταν σε επιφυλακή λόγω Red Code από την Πολιτική Προστασία για την Κυριακή 11 Αυγούστου. Ετσι, όλες οι δυνάμεις μας και οι εθελοντές μας ήταν σε ετοιμότητα και κινητοποιήθηκαν κυριολεκτικά άμεσα. Και οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνέδραμαν γρήγορα. Ομως, η φωτιά εκδηλώθηκε σε περιοχή δυσπρόσιτη, με πυκνή, υψηλή βλάστηση και πολλές ρεματιές και γι’ αυτό επεκτάθηκε με απίστευτη ταχύτητα, λόγω και των 8-9 Μποφόρ.

Πολύ γρήγορα είχε δεκάδες εστίες και, εντέλει, εντός των ορίων του δήμου μας, έφτασε σε ένα μέτωπο 25 ολόκληρων χιλιομέτρων στον χάρτη - στην πραγματικότητα, λόγω αναγλύφου και κορυφογραμμών, ίσως και 35! Νομίζω πως και εμείς και ο κρατικός μηχανισμός κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, υπό τέτοιες συνθήκες. Δεν μας έλειψαν τα μέσα, εναέρια και χερσαία, και η συνεργασία με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία ήταν σε πολύ καλό επίπεδο. Κάποια μικροπροβλήματα τα αποδίδω στο γεγονός ότι, όταν έφτασε σε αστικό ιστό η πυρκαγιά, αναπόφευκτα και λογικά η προσοχή στράφηκε εκεί. Ευτυχώς, δεν είχαμε κανένα θύμα στον δήμο μας. Αλλά η οικολογική καταστροφή εδώ είναι ανυπολόγιστη. Και η ζημιά στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων πολύ σοβαρή και με μεγάλο κόστος, όχι μόνο οικονομικό, αλλά και λειτουργικό. Εχουμε επίσης ολική καταστροφή και μικρότερες ζημιές σε περίπου 30 σπίτια, θερμοκήπια και επιχειρήσεις.

“Θα συνδράμουμε με όλες τις δυνάμεις” Δήμητρα Τσέβα, Δήμαρχος Ραφήνας

Η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας αποτελούσε απόλυτη προτεραιότητα της δικής μας δημοτικής Αρχής από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας. Οπως γνωρίζετε, ο δήμος μας έχει «πονέσει» πολύ από φυσικές καταστροφές και, σε αντίθεση με το παρελθόν, έχουμε οργανωθεί πολύ καλύτερα. Στη μεγάλη πυρκαγιά που «χτύπησε» τη Βορειοανατολική Αττική η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος κινητοποίησε άμεσα επίγειες και εναέριες δυνάμεις, οι πυροσβέστες με αυτοθυσία και ηρωισμό έπεσαν στη μάχη από την αρχή, ενώ και η συνδρομή των εθελοντών μας ήταν καίρια, ουσιαστική και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να την παραλείψω. Η πύρινη λαίλαπα χτύπησε το ορεινό μας μέτωπο, καίγοντας σπίτια συμπολιτών μου στην περιοχή του Αγ. Σπυρίδωνα και αφήνοντας πίσω «λαβωμένη» τη φύση. Είμαι από την πρώτη στιγμή στην πληγείσα περιοχή και θα συνδράμουμε, ως δημοτική Αρχή, με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να επουλωθούν γρήγορα οι πληγές.


"Ηταν πιο οργανωμένο το φετινό μοντέλο" Βασίλης Ξυπολητάς, Δήμαρχος Κηφισιάς και Πρόεδορς Συνδέσμου Προστασίας και ανάπλασης Πεντελικού

Η μεγάλη στιγμή για τον Δήμο Κηφισιάς κατά την αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς που είχε ξεκινήσει από τον Βαρνάβα ήταν στις 12 Αυγούστου το απόγευμα, όταν το πύρινο μέτωπο από την Πεντέλη κατέβαινε με κατεύθυνση τα Μελίσσια και την Κηφισιά, όπου κρατήσαμε τη φωτιά στην τοποθεσία Τρίστρατο Πεντέλης. Με τέσσερις εκσκαφείς του Δήμου Κηφισιάς κάναμε διανοίξεις αντιπυρικής ζώνης και παράλληλα παρατάχτηκαν πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου Κηφισιάς, ένα του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης και δύο του Πυροσβεστικού Σώματος και μετά από ώρα ήρθαν από την Πεντέλη και το Μαρούσι. Καταφέραμε σε αυτό το σημείο, με συνεχείς ρίψεις, να κρατήσουμε το μέτωπο.

Παράλληλα, είχαμε φέρει ειδικό ερπυστριοφόρο από την περιοχή του Ορχομενού, που μας ενίσχυσε ακόμα περισσότερο. Αυτή ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που ζήσαμε στην περίπτωση του δικού μου δήμου, που, αν είχε περάσει η φωτιά από εκεί, είχαμε τελειώσει. Δεν είμαι ειδικός επί της πυρασφάλειας, για να πω γιατί πήρε διαστάσεις η φωτιά, αλλά από την προσωπική μου εμπειρία είδα ότι η ένταση του ανέμου δεν σε άφηνε να σταθείς όρθιος. Επίσης, η φωτιά έδειχνε να πηγαίνει πιο γρήγορα από τα πυροσβεστικά οχήματα. Σχετικά με το πώς λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός, κατόπιν εορτής όλοι μπορούμε να πούμε ότι αυτό δεν έπρεπε να έχει γίνει και όλοι θα βρούμε προβλήματα στη λειτουργία του και σίγουρα θα μπορούσαν να έχουν γίνει κάποια πράγματα καλύτερα.

Αυτό που έχω να πω από τη γνώση που έχω, χωρίς να έχει πληγεί η πόλη της Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας και Εκάλης, φέτος υπήρχε διάθεση drone σε όλη την Αττική, υπήρχαν επίσης έμφορτα ελικόπτερα τα οποία έκαναν ρίψεις, αυτά δεν υπήρχαν ποτέ - και γι’ αυτόν τον λόγο πολλές φωτιές δεν εξελίχθηκαν. Από τη στιγμή, όμως, που μια φωτιά ξεφεύγει και γίνεται mega-fi re, δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και ενδεχομένως να μπορεί να απαντήσει κάποιος με πιο εξειδικευμένη γνώση. Σίγουρα, όμως, το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι είναι πολύ διαφορετικό και πολύ πιο οργανωμένο απ’ ό,τι είχαμε ζήσει στο παρελθόν.

"Καθυστέρηση στην αποστολή εναέριων μέσων" Κατερίνα Μαϊχοσογλου, Δήμαρχος Διονύσου

Αναντίρρητα, και η πυρκαγιά αυτή, όπως και της Σταμάτας (30/6), προκάλεσε σοβαρές καταστροφές, με ανυπολόγιστες συνέπειες, ιδιαίτερα για το φυσικό περιβάλλον του δήμου. Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε με καθυστέρηση στην αποστολή εναέριων μέσων, εντούτοις οι πυροσβεστικές δυνάμεις, η Πολιτική Προστασία, τα εθελοντικά κλιμάκια και ο δήμος συνεργάστηκαν άψογα, προκειμένου να περιοριστούν οι καταστροφές και να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπήρξαν φθορές στις γεωτρήσεις ύδρευσης Γκούριζας - Σταμάτας και Ραπεντώσας, ενώ ολοσχερής ήταν η καταστροφή του αγωγού ύδρευσης στον οικισμό Σεμέλης Διονύσου, αλλά και του κεντρικού αγωγού ύδρευσης της Ραπεντώσας.

Εντοπίστηκαν περίπου 200 υδρομετρητές με καμένες σωληνώσεις, ενώ κάηκε ολοσχερώς το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία Σταμάτας. Υπήρξαν σημαντικές φθορές στο ανοικτό γήπεδο Διονύσου και στην παιδική χαρά της Σταμάτας, καθώς και στο πυροφυλάκιο του Διονυσοβουνίου, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε αρκετούς πυροσβεστικούς κρουνούς και σωλήνες πυρόσβεσης, σε μάσκες και μέσα ατομικής προστασίας του προσωπικού, σε ελαστικά πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ καταστράφηκαν και δύο ιδιωτικά μηχανήματα έργου. Σε τρεις μονοκα τοικίες, τέλος, μία αποθήκη και ένα λυόμενο οίκημα παρατηρούνται μεγάλες ζημιές.

Θα ήθελα να επισημάνω ακόμα δύο σημαντικά θέματα: α) Το ποσό των 650.000 ευρώ εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών δεν μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη συγκεκριμένη πυρ καγιά. β) Παρόμοιες ζημιές είχαμε και στην προηγούμενη πυρκαγιά, της Σταμάτας, ωστόσο δεν λάβαμε ακόμη καμία οικονομική ενίσχυση και το συγκεκριμένο αίτημά μας είναι σε εκκρεμότητα.

"Η «πολιτική προστασία» να γίνει τρόπος ζωής" Χρήστος Αηδονής, Δήμαρχος Παλλήνης

Οι εικόνες συγκλονιστικές! Τώρα που ο κίνδυνος δείχνει να απομακρύνθηκε, σκέφτομαι κάθε στιγμή και θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους όσοι έδωσαν με αυταπάρνηση τη μάχη για να κρατηθεί η πύρινη λαίλαπα εκτός του αστικού μας ιστού. Δεν υπάρχουν λόγια… Το ευχαριστώ φαντάζει φτωχό. Εργαζόμενοι του δήμου, εθελοντές, στελέχη της δημοτικής Αρχής, δημοτικοί σύμβουλοι, πυροσβέστες ήταν εκεί -μαζί όλοι- στο μέτωπο της φωτιάς, ψηλά στη Δέση.

Σε αυτές τις στιγμές νιώθεις την αξία της ζωής. Νιώθεις την αξία του μόχθου κάθε ανθρώπου που βλέπει πως σε μια στιγμή όλα όσα έχει δημιουργήσει μπορούν να χαθούν. Νιώθεις την αλληλεγγύη από ανθρώπους που δεν γνωρίζεις, αλλά είναι εκεί, μαζί σου, την κρίσιμη ώρα. Νιώθεις πως δεν είσαι μόνος και συνειδητοποιείς πόσο σημαντικό είναι το «εμείς». Σε αυτό το «εμείς» οφείλουμε να χτίσουμε και να επενδύσουμε ως δημοτική Αρχή και ως κοινωνία. Ο εθελοντισμός και η κοινωνικά οργανωμένη προάσπιση της δημόσιας ασφαλείας θα αποτελέσουν το επόμενο διάστημα προτεραιότητα της διοίκησής μας. Το κάλεσμα για συμμετοχή θα αφορά όλους. Η «πολιτική προστασία» θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής.

"Ηταν πολύ σημαντική η βοήθεια των εθελοντών" Χάρης Μαυρούδης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Χαλανδρίου

Θα επιχειρήσω να περιγράψω το χρονικό της πυρκαγιάς στην περιοχή του Χαλανδρίου, αφού, όμως, πρώτα εκφράσω τη λύπη μου και τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια της γυναίκας που έχασε τη ζωή της και που, όσο και αν έψαξα στο Διαδίκτυο, δυστυχώς δεν γνωρίζω το όνομά της.

Γύρω στις δύο το μεσημέρι ο δήμαρχος έδωσε εντολή εκκένωσης του Πατήματος, διότι η φωτιά απειλούσε να μετα φερθεί από την Πεντέλη στο Πάτημα. Πράγματι, στις 14.10 το μεσημέρι έρχεται το μήνυμα εκκένωσης από το 112. Ηδη από τις 2 το μεσημέρι κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χαλανδρίου, πηγαίνουμε πόρτα-πόρ-
τα στην περιοχή του Πατήματος και ζητάμε από τον κόσμο να διαφύγει προς Χαλάνδρι. Αρκετοί αγνοούν τις παραινέσεις μας και παραμένουν στα σπίτια τους. Παράλληλα, βάσει του σχεδιασμού μας, έχουμε διαθέσει το αθλητικό μας κέντρο για τους πυρόπληκτους της ευρύτερης περιοχής.

Περίπου στις 3.00 η φωτιά έχει φτάσει στο Πάτημα 2. Προσπαθούμε, απουσία της Πυροσβεστικής, με πέντε υδροφόρες να κατασβέσουμε ό,τι μπορούμε. Περίπου στις 4.00
έρχονται τα πρώτα πυροσβεστικά. Εκείνη τη στιγμή, η φωτιά περνάει τη Λεωφόρο Αναπαύ σεως και επικεντρωνόμαστε κυρί- ως σε αυτό το σημείο. Το πρώτο ελικόπτερο που γίνεται αντιληπτό από εμάς εμφανίζεται γύρω στις 5.30. Η Πολιτική Προστασία του Δήμου συμβάλει με τις δυνάμεις της στην κατάσβεση της φωτιάς, η οποία έχει διάσπαρτες εστίες. Μαζί μας επιχειρούν οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Δήμου Χαλανδρίου, αλλά και μεμονωμένοι εθελοντές, τους οποίους ευχαριστούμε για την πολύ σημαντική βοήθεια. Η συμμετοχή τους, η μόνη φωτεινή χαραμάδα στη δυστοπία που ζούμε! Ο θάνατος της 60χρονης γυναίκας και η καταστροφή ενός σημαντικού πνεύμονα της πόλης δεν αφήνει περιθώρια ικανοποίησης.

Εχουμε, επίσης, δυστυχώς καμένα ζώα. Γύρω στα δέκα σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και αρκετά περισσότερα έχουν περιορισμένες ζημιές και αναμένουμε το τέλος της αυτοψίας, που ξεκίνησε σήμερα, από κλιμάκια του υπουργείου και του δήμου, προκειμένου να
γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό.

Το σημαντικότερο στοιχείο που περιόρισε την καταστροφή, κατά την προσωπική μου άποψη, πέραν της όποιας παρέμβασής μας, ήταν το γεγονός πως ο δήμος είχε προχωρήσει το προηγούμενο μεγάλο διάστημα, όπου δεν είχαν καθαρίσει οι ιδιοκτήτες τους, σε αποψιλώσεις σε όλα τα οικόπεδα της περιοχής, χωρίς να περιμένει να περάσει η τελική ημερομηνία που είχε ορίσει το υπουργείο για τη δήλωση καθαρισμού, που ήταν η 15η Ιουλίου.

Τώρα, κύριο μέλημά μας θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση του περιβάλλοντος, όπως είχε γίνει και στον εμπρησμό της Ρεματιάς πριν από περίπου 8 χρόνια. Χρειάζεται, φυσικά, ενίσχυση των δήμων από την κεντρική κυβέρνηση με τους απαραίτητους πόρους. Είμαι, όμως, αισιόδοξος πως με τη συνεργασία των πολιτών θα τα καταφέρουμε και πάλι.

* Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Παραπολιτικά" Σάββατο 17 Αυγούστου