Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας η ΕΜΥ. Σύμφωνα με αυτό, η επιδείνωση του καιρού ξεκινά από τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα Δευτέρα (19-08-24) και αύριο Τρίτη (20-08-24), οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Μάλιστα, λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι εστάλη 112 στους κατοίκους, προειδοποιώντας για έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ιθάκη.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα Δευτέρα (19-08-24)
Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανότατα στην κεντρική Μακεδονία και τη δυτική Θεσσαλία.

Την Τρίτη (20-08-24)

Στη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανότατα στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου αθηνών / meteo.gr, οι βροχές και καταιγίδες που εκδηλώνονται από το πρωί στο Ιόνιο και στην Ήπειρο θα επεκταθούν σταδιακά στα ορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Κρήτης.

Πιθανότητα χαλαζόπτωσης υπάρχει κυρίως για τα ορεινά ηπειρωτικά καθώς και για τα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της χώρας το μεσημέρι και απόγευμα.

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα νέφη όπως καταγράφηκαν από τον δορυφόρο Meteosat-10 (με μπλε αποχρώσεις οι υψηλότερες/ψυχρότερες κορυφές) καθώς και οι σταθμοί του δικτύου του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που κατέγραφαν βροχή στις 11:25 ώρα Ελλάδος. Με κίτρινες κουκκίδες σημειώνονται οι σταθμοί που καταγράφουν ασθενή βροχόπτωση, με πορτοκαλί αυτοί που καταγράφουν μέτρια βροχόπτωση και με κόκκινη αυτοί που καταγράφουν ισχυρή βροχόπτωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τις 11:40 ο σταθμός των Παξών έχει καταγράψει 45 χιλιοστά βροχής.

sat_rain_190824_1_


Την ίδια ώρα ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς προειδοποίησε για τον δεύτερο γύρο κακοκαιρίας στα βορειοδυτικά. «Ωρα 12:25. Σε λίγη ώρα θα ξεκινήσει ο "δεύτερος γύρος" για τα βορειοδυτικά. Προσοχή!», έγραψε χαρακτηριστικά στο Χ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους και την Πολιτική Προστασία, η έντονη κεραυνική δραστηριότητα θα διαρκέσει επί διήμερο, κυρίως σε περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, χθες Κυριακή, σύμφωνα με τον χάρτη του meteo.gr, σημειώθηκαν σχεδόν 9.000 κεραυνοί, προκαλώντας σε τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις την έναρξη πυρκαγιών. Συνολικά 44 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

«Σήμερα (σ.σ.: χθες) εκδηλώθηκαν 44 νέες πυρκαγιές, εκ των οποίων τουλάχιστον 10 προκλήθηκαν από κεραυνούς σε μεγάλα υψόμετρα, δυσκολεύοντας πολύ την προσπάθεια κατάσβεσης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε πυροσβέστες, δασοκομάντος, εθελοντές, δασάρχες και αυτοδιοικητικούς, που για μία ακόμη φορά έδωσαν την ψυχή τους. Επειδή τις επόμενες ημέρες αναμένονται καιρικά φαινόμενα με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση», έγραψε στον λογαριασμό του στο Χ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.