Προσωρινό «φρένο» έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην οικοδομική άδεια για την ανέγερση τριώροφης ογκώδους κατοικίας στην περιοχή του παραδοσιακού ιστού της Κηφισιάς, με βάση τις διατάξεις του ΝΟΚ.

*Διαβάστε εδώ: Φωτιά στην Αττική: "Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην πόλη μας" - Τι λένε οι δήμαρχοι των πληγεισών περιοχών

Με απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του θερινού τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κρίθηκε πως «η προσβαλλόμενη οικοδομική άδεια πρέπει να ανασταλεί, διότι εφαρμόζει διατάξεις του ΝΟΚ που προσαυξάνουν όλα τα πολεοδομικά μεγέθη, κατά παρέκκλιση των ειδικών για την περιοχή όρων και περιορισμών δόμησης, σε βαθμό που δύναται να αλλοιώσει την οικιστική φυσιογνωμία της περιοχής και να επιφέρει βλάβη στους επιδιωκόμενους από τα αιτούντα σωματεία σκοπούς προστασίας του περιβάλλοντος της Κηφισιάς».

Η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας επισημαίνει μάλιστα στην απόφασή της πως η βλάβη που μπορεί να προκληθεί από την ανέγερσή της στην επίμαχη περιοχή θα είναι ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη, ενώ σε περίπτωση αποδοχής της αιτήσεως ακυρώσεως των προσφευγόντων Σωματείων, οι ανεγερθείσες και διατηρηθείσες κατασκευές θα πρέπει -για λόγους δημοσίου συμφέροντος- να κατεδαφιστούν, «μη δυνάμενες να νομιμοποιηθούν ως αυθαίρετες».

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει περιβαλλοντικά και άλλα Σωματεία της Κηφισιάς, ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η επίμαχη οικοδομική άδεια. Το όλο ζήτημα του ΝΟΚ εκκρεμεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.