Κατά «κύματα» χτύπησε τη χώρα η πρόσκαιρη κακοκαιρία που χωρίζει το καλοκαίρι -αλλά και ολόκληρη τη χώρα- στα δύο. Από χθες το απόγευμα έχουν ήδη λάβει προειδοποίηση με μήνυμα από το «112» οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας για τα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται σήμερα να επιμείνουν σε αυτές τις περιοχές.

Μέχρι και αύριο, ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας, συνέστησε προσοχή σε Ιόνιο, Αιτωλοακαρνανία, Ήπειρο, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Πιερία, Θεσσαλία, Έδεσσα, Βέροια, ενώ και η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ούτε η Αττική θα τη… γλιτώσει, καθώς -σύμφωνα με τον Γιώργο Τσατραφύλλια- δεν αποκλείεται στα βόρεια του νομού να βρέξει με τοπικές καταιγίδες. Αύριο, Τετάρτη, είναι πιο πιθανό να βρέξει στην πρωτεύουσα. Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, το σύστημα που ήρθε στη χώρα μας από την Ιταλία «ξέσπασε» στα Ιωάννινα, όπου το νερό έφτασε να καλύψει τα πεζοδρόμια, ενώ από τους δυνατούς ανέμους ξηλώθηκαν στέγες και έπεσαν δέντρα. Σπίτια πλημμύρισαν στο Πέραμα, στο Νεοχωρόπουλο και σε άλλα προάστια της πόλης.

Και στη Βόρεια Ελλάδα πλημμύρισαν οι δρόμοι, ενώ από τους κεραυνούς έμειναν χωρίς ρεύμα χωριά της Πέλλας, όπου σημειώθηκαν μάλιστα και φωτιές. Η χθεσινή ήταν μια δύσκολη μέρα στα δυτικά και τα κεντρικά βόρεια της χώρας. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο τρίτης γενιάς MTG-I1, μέσα σε 18 ώρες έπεσαν περισσότεροι από 30.000 κεραυνοί. Μεγάλες καταστροφές έγιναν σε καλλιέργειες στην Κοζάνη. Συγκεκριμένα, στρέμματα με καπνά, κηπευτικά, πιπεριές, ντομάτες, πεπόνια και καρπούζια στον Αλιάκμονα και το Καλονέρι χτυπήθηκαν από το χαλάζι.

Χαλαζόπτωση σημειώθηκε και στο Μικρόβαλτο Σερβίων, στην Κοζάνη, κατά τη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας. Το δεύτερο «κύμα» επικεντρώθηκε στα δυτικά: Από χθες το μεσημέρι εστάλη μήνυμα «112» στους κατοίκους της Κέρκυρας, καλώντας τους να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τα ακραία καιρικά φαινόμενα ενώ ομάδα 3 ανδρών με βάρκα από την 5η ΕΜΑΚ έφτασε το απόγευμα εσπευσμένα στην Κέρκυρα, προκειμένου να ενισχύσει την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία ενόψει της ακραίας κακοκαιρίας. Τα προβλήματα είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, όταν προκλήθηκαν έντονες βροχές με κεραυνικά φαινόμενα και πλημμύρισαν τα φρεάτια στους δρόμους, ενώ το κέντρο της πόλης έμεινε χωρίς ρεύμα από τις 8 το πρωί καθώς κεραυνός προκάλεσε βλάβη στις εγκαταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ.

Στη βόρεια Κέρκυρα, φωτιά ξέσπασε σε δέντρο στους Αυλιώτες έπειτα από πτώση κεραυνού. Προβλήματα υπήρξαν και στις πτήσεις με καθυστερήσεις και ματαιώσεις λόγω της συχνότητας των κεραυνών, που έπεφταν από τα ξημερώματα της Δευτέρας. Δύο πτήσεις δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν: η πρώτη ήταν από Φρανκφούρτη, η οποία έκανε προσωρινή παρέκκλιση στο αεροδρόμιο της Πρέβεζας και επέστρεψε στην Κέρκυρα στις 10.22, ενώ η δεύτερη από Τσεχία επέστρεψε στην Αθήνα και αναμενόταν να επιχειρήσει να ξαναπροσγειωθεί στην Κέρκυρα.