Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναµένεται το καινούργιο δικαστικό έτος, που ξεκινά µε τρανταχτές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώµη και αφορούν εγκλήµατα πολιτικού, οικονοµικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.


Τραγωδία στα Τέµπη

Τον δρόµο για το ακροατήριο θα πάρει το νέο δικαστικό έτος η δίκη για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέµπη, µε τις δύο βασικές δικογραφίες που αφορούν το τραγικό σιδηροδροµικό δυστύχηµα µε τους 57 νεκρούς να βαίνουν προς περάτωση. Το βασικό σκέλος, που αφορά τη δικογραφία για το δυστύχηµα, την οποία χειρίζεται ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐµης στη Λάρισα, αναµένεται να οδηγηθεί στο ακροατήριο εντός του δικαστικού έτους 2024-2025, αφού πλέον ο ανακριτής έχει στα χέρια του όλες τις απαντήσεις που εκκρεµούσαν το προηγούµενο διάστηµα.


Κόµµα Σπαρτιάτες

Με την έναρξη του δικαστικού έτους αναµένεται και ο επαναπροσδιορισµός της δίκης του κόµµατος των Σπαρτιατών, που είχε φτάσει στο ακροατήριο αλλά αναβλήθηκε επ’ αόριστον λόγω κωλύµατος στο πρόσωπο συνηγόρων υπεράσπισης. Οι αλλαγές που έφερε ο νέος ∆ικαστικός Χάρτης οδηγεί την υπόθεση πλέον σε άλλο δικαστήριο και ειδικότερα σε Μονοµελές Εφετείο Πληµµεληµάτων. Για την υπόθεση έχουν παραπεµφθεί 13 άτοµα, ανάµεσά τους ο Ηλίας Κασιδιάρης ως ηθικός αυτουργός σε εξαπάτηση του εκλογικού σώµατος, 11 πρώην και νυν βουλευτές του κόµµατος και ένας δικηγόρος, ο οποίος κατηγορείται για συνέργεια στο πιο πάνω αδίκηµα.


∆ολοφονία Βαλυράκη

Για τις 25 Ιανουαρίου 2025 αναβλήθηκε η υπόθεση της δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη. Ο τόπος διεξαγωγής της δίκης άλλαξε µε απόφαση του Αρείου Πάγου, ενώ οι δύο κατηγορούµενοι ψαράδες κάθονται στο εδώλιο για το αδίκηµα της ανθρωποκτονίας µε δόλο κατά συναυτουργία. Κατά την κατηγορία, οι άνδρες επέβαιναν σε αλιευτικό στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας και παρεµπόδισαν την πορεία του φουσκωτού του πρώην υπουργού, ενεργώντας επικίνδυνους ελιγµούς. Στη συνέχεια, φέρονται να τον χτύπησαν µε ένα ξύλινο κοντάρι, µε αποτέλεσµα εκείνος να πέσει στη θάλασσα και να βρει τραγικό θάνατο.


«Κιβωτός» - πατέρας Αντώνιος

Κατηγορούµενος σε δύο δίκες θα βρίσκεται µε τη νέα χρόνια ο πατέρας Αντώνιος. Η αρχική δικογραφία που σχηµατίστηκε έχει εδώ και καιρό διαχωριστεί, µε τα πληµµελήµατα να εξετάζονται ήδη από το Τριµελές Πληµµελειοδικείο της Αθήνας και τη δίκη να βρίσκεται λίγο πριν από το στάδιο των απολογιών. Όµως, ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσµου» παραπέµφθηκε σε δίκη και για το κακούργηµα της κατάχρησης ανηλίκων µε παθόντα που δεν είχε συµπληρώσει τα 14 έτη και µε παθόντα που είχε συµπληρώσει τα 14 έτη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και αναµένεται η δίκη του να προσδιοριστεί για το φθινόπωρο.


Πυρκαγιά στο Μάτι

Με ένα διάλειµµα µόλις τριών εβδοµάδων θα συνεχιστεί στις 26 Αυγούστου η δίκη για την εθνική τραγωδία µε τους 104 νεκρούς και τους δεκάδες εγκαυµατίες στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018. Στο εδώλιο του δευτεροβάθµιου δικαστηρίου κάθονται, µετά τις σχετικές εφέσεις, και οι 21 κατηγορούµενοι, ενώ η ακροαµατική διαδικασία έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου, ελάχιστους µήνες από την πρωτόδικη απόφαση, που έκρινε ενόχους µόλις 6 κατηγορούµενους και επέβαλε ποινές φυλάκισης που µετατράπηκαν σε χρήµα.


Απόστολος Λύτρας

Σε δίκη θα οδηγηθεί -ίσως και πριν από τα Χριστούγεννα- ο προσωρινά κρατούµενος ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας, που ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγό του Σοφία Πολυζωγόπουλου. Από τις 20 Ιουνίου ο δικηγόρος βρίσκεται στη φυλακή αντιµέτωπος µε την κατηγορία της σκοπούµενης σωµατικής βλάβης, σε βαθµό κακουργήµατος, ενώ το αίτηµά του για αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης απορρίφθηκε λίγες ηµέρες µετά την υποβολή του.


Πέτρος Φιλιππίδης

Τον Νοέµβριο θα δικαστεί σε δεύτερο βαθµό ο Πέτρος Φιλιππίδης για τις καταγγελίες δύο γυναικών σε βάρος του. Η υπόθεση έχει αναβληθεί ήδη µία φορά, ενώ το δευτεροβάθµιο δικαστήριο καλείται να επανεξετάσει τις δύο απόπειρες βιασµού για τις οποίες έχει κριθεί ένοχος. Τον Φεβρουάριο του 2023 καταδικάστηκε σε πρώτο βαθµό σε ποινή κάθειρξης 8 ετών για δύο απόπειρες βιασµού, ενώ κηρύχθηκε αθώος για το κακούργηµα του βιασµού κατ’ εξακολούθηση, λόγω αµφιβολιών. Οι δικαστές δεν του χορήγησαν ελαφρυντικό, αλλά του δόθηκε αναστολή έως την εκδίκαση της έφεσης.


∆ηµήτρης Λιγνάδης

Το δικαστικό έτος ανοίγει την αυλαία του στις 9 Σεπτεµβρίου µε το δευτεροβάθµιο δικαστήριο του ∆ηµήτρη Λιγνάδη. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κάθεται στο εδώλιο προκειµένου να δικαστεί για τρεις πράξεις βιασµού σε βάρος ανηλίκων, ενώ είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 12 ετών χωρίς ελαφρυντικά για δύο από τις τέσσερις υποθέσεις για τις οποίες καταγγέλθηκε. Επειδή ασκήθηκε έφεση για το ύψος της ποινής που επιβλήθηκε και για µία από τις υποθέσεις που απηλλάγη, αν καταδικαστεί ενδέχεται η ποινή να είναι ακόµα µεγαλύτερη.


Γιάννος Παπαντωνίου

Τίτλοι τέλους «πέφτουν» τον Σεπτέµβριο και στη δίκη για τον εκσυγχρονισµό των 6 φρεγατών του Πολεµικού Ναυτικού το 2003, που οδήγησαν στο εδώλιο τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γιάννο Παπαντωνίου, τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, και τον στενό τους φίλο, Ανδρέα Μπάρδη. Για τις 12 Σεπτεµβρίου έχει οριστεί η ηµεροµηνία των αγορεύσεων των δικηγόρων µετά τη διατύπωση της εισαγγελικής πρόταση που ζητούσε την καταδίκη των 3 κατηγορουµένων για ξέπλυµα «βρόµικου» χρήµατος κατ’ επάγγελµα και κατ’ εξακολούθηση.


Ρούλα Πισπιρίγκου

Στο µικροσκόπιο του Μικτού Ορκωτού ∆ικαστηρίου µπαίνουν από τις 17 Σεπτεµβρίου οι κρίσιµες καταθέσεις των ιατροδικαστών που χειρίστηκαν τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας ∆ασκαλάκη. Υπενθυµίζεται ότι πριν από λίγους µήνες η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε καταδικαστεί σε ισόβια για την ανθρωποκτονία του µεγαλύτερου παιδιού της οικογένειας, Τζωρτζίνας ∆ασκαλάκη.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 18/08/2024