Σε οικόπεδο ιδιώτη κοντά στην παραλία Πευκοχωρίου Χαλκιδικής λειτουργούσε το λούνα παρκ, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 19χρονος το βράδυ της Δευτέρας 19/08. 

*Διαβάστε εδώ: Δυστύχημα σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική: "Θα το πάω δυνατά", είπε ο χειριστής του μηχανήματος - Διέφυγε και αναζητείται

Ειδικότερα, το οικόπεδο το είχε μισθώσει o 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ, χωρίς να έχει πάρει την απαιτούμενη γνωστοποίηση από τον οικείο δήμο της περιοχής.


"Εμείς μάθαμε στις 12 Ιουλίου ότι λειτουργούσε το λούνα παρκ"

Η δημοτική Αρχή, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο thestival.gr η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, πληροφορήθηκε τη λειτουργία του λούνα παρκ στο ιδιωτικό οικόπεδο στις 12 Ιουλίου, όταν το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής έστειλε επιστολή, επισημαίνοντας τη λειτουργία του και ζητώντας να ελεγχθεί εάν έχει την ανάλογη άδεια λειτουργίας από τον Δήμο Κασσάνδρας.

Όπως επισήμανε η κ. Χαλκιά, ο δήμος είναι αρμόδιος να παραλάβει την γνωστοποίηση λειτουργίας του λούνα παρκ, ενώ τα μηχανήματα ελέγχονται από άλλες Αρχές που υπάγονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

«Εμείς μάθαμε στις 12 Ιουλίου ότι λειτουργούσε από το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. και ζητήσαμε να καταθέσει τη γνωστοποίηση», τόνισε η κ. Χαλκιά, προσθέτοντας ότι θα προχωρούσε στην επιβολή κυρώσεων «όπως προβλέπονται από σχετική ΚΥΑ του 2022, δηλαδή στο πρόστιμο των 30.000 ευρώ, ενώ θα συνερχόταν η δημοτική επιτροπή για την επιβολή της σφράγισης του χώρου, καθώς ποτέ δεν κατέθεσε τη γνωστοποίηση».

Ωστόσο, στην υπηρεσία των αδειών του Δήμου Κασσάνδρας εργάζεται μόνο ένας υπάλληλος και στο μεταξύ, όπως είπε η κ. Χαλκιά, σημειώθηκε το τραγικό συμβάν με τον πνιγμό της 8χρονης στην κατασκήνωση στην Κρυοπηγή, «οπότε ο υπάλληλος όπως του ανατέθηκε ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα και τον έλεγχο των εγγράφων που αφορούσαν την κατασκήνωση».

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η πιστοποίηση της άρτιας λειτουργίας των παιχνιδιών μηχανημάτων των λούνα παρκ γίνονται από σχετικές εταιρείες οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης. Αυτές ελέγχουν τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο εξονυχιστικά όλα τα μηχανήματα παιχνίδια, ενώ είναι στην ευχέρειά τους να διενεργούν και εκτάκτους ελέγχους χωρίς να έχουν ειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ.

Περαιτέρω όμως είναι σημαντικό εάν ο κάθε ιδιοκτήτης διενεργεί τακτικές συντηρήσεις στα μηχανήματα παιχνίδια τα οποία καταπονούνται σημαντικά λόγω της μεγάλης χρήσης που γίνεται ιδιαίτερα σε περιοχές με πολύ τουρισμό και μεγάλο όγκο επισκεπτών σε αυτά.

Μέχρι στιγμής, πάντως, ουδείς γνωρίζει εάν στο συγκεκριμένο λούνα παρκ είχαν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι συντηρήσεις των μηχανημάτων παιχνιδιών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3km9wy5whyp)