Οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία έχουν πάρει τη µορφή χιονοστιβάδας το τελευταίο διάστηµα, µε τις αστυνοµικές Αρχές να ανακοινώνουν καθηµερινά δεκάδες συλλήψεις, ανδρών κυρίως, αλλά και γυναικών, που καταγγέλλονται για την τέλεση αξιόποινων πράξεων, όπως ξυλοδαρµοί, απειλές, εξυβρίσεις σε βάρος συντρόφων, παιδιών και άλλων µελών της οικογένειάς τους.

Η συντριπτική πλειονότητα των καταγγελιών συνήθως ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα, ενώ, δυστυχώς, έχουν υπάρξει και περιπτώσεις δραστών, όπως αυτή του 43χρονου στην Αµφιλοχία, που είχε αθωωθεί, αλλά στη συνέχεια σκότωσε την 36χρονη πρώην σύζυγό του και αυτοκτόνησε. Στον αντίποδα, όµως, δεν είναι σπάνιες οι καταγγελίες που φτάνουν στα χέρια δικαστών και εισαγγελέων, αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα.

Το ερώτηµα που ανακύπτει είναι τι συµβαίνει, τελικά, και πολλές φορές οι καταγγελίες αποδεικνύονται ψευδείς ή και υπερβολικές. ∆εν είναι σπάνιο, µάλιστα, και το φαινόµενο οι καταδίκες σε πρώτο βαθµό να οδηγούν σε αθωώσεις στο Εφετείο.

Ενδοοικογενειακή βία: Η υπόθεση του Γιάννη Γιοκαρίνη και της Σοφίας Μιχαλοπούλου

Μια υπόθεση καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία που συγκέντρωσε τα φώτα της δηµοσιότητας πριν από µερικούς µήνες ήταν αυτή µε πρωταγωνιστή τον τραγουδιστή Γιάννη Γιοκαρίνη. Τον περασµένο Απρίλιο, η 47χρονη σύζυγός του κάλεσε την Αστυνοµία, λέγοντας πως την έπιασε από τον λαιµό, µε αποτέλεσµα εκείνος να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο Αυτόφωρο, µε την καταγγέλλουσα ωστόσο να ανακαλεί στη συνέχεια. Η 47χρονη, καταθέτοντας στο δικαστήριο, είπε πως, όταν κάλεσε την Αστυνοµία, η κατάσταση ήταν τεταµένη και υπήρξε ένα ξέσπασµα. «Απλά φοβήθηκα, τρόµαξα, δεν µπορώ τις φωνές. Κάλεσα την Αστυνοµία για να του κάνει σύσταση. Φοβήθηκα τα χειρότερα. ∆εν απείλησε ότι θα µε σκοτώσει», πρόσθεσε επίσης η καταγγέλλουσα, µε αποτέλεσµα να αθωωθεί ο τραγουδιστής και να αποχωρήσουν από τα δικαστήρια αγκαλιασµένοι. Πρόκειται για µια ξεχωριστή περίπτωση, µε καλό τέλος, που συγκέντρωσε τα φώτα της δηµοσιότητας, ωστόσο δεν αποτελεί µεµονωµένο φαινόµενο.

Πολλές φορές οι κατηγορούµενοι αθωώνονται, γιατί οι καταγγελίες αναφέρονται σε αόριστα περιστατικά ή νοµίζουν οι ψευδοµηνυτές ότι θα βρουν τρόπο να ενισχύσουν µια αίτηση διαζυγίου
- Ηλίας Σιδέρης, Δικηγόρος

Οπως εξηγεί στα «Π» ο δικηγόρος Ηλίας Σιδέρης, «η υπερπροβολή υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας είναι παράγοντας αύξησης των καταγγελιών. Αρχικά, τα θύµατα βρίσκουν το κουράγιο να καταγγείλουν την κατάσταση που βιώνουν, αφού πλέον, έπειτα από δεκαετίες, φτάσαµε στο σηµείο να µη θεωρούµε ότι το θύµα είχε µερίδιο ευθύνης στη συµπεριφορά του κακοποιητή του. ∆ευτερευόντως, όµως, και σε µικρότερο βαθµό, έχουµε καταγγελίες οι οποίες είναι είτε ψευδείς είτε υπερβολικές. Καθηµερινά στα δικαστήρια, πλην των υποθέσεων που απασχολούν τη δηµοσιότητα, καταλήγουν θύτες και θύµατα οι οποίοι τελικά “τα βρίσκουν”. Πολλές φορές οι κατηγορούµενοι αθωώνονται, γιατί οι καταγγελίες αναφέρονται σε αόριστα περιστατικά ή νοµίζουν οι ψευδοµηνυτές ότι θα βρουν τρόπο να ενισχύσουν µια αίτηση διαζυγίου. Οι ψευδείς καταγγελίες πλήττουν τελικά την αξιοπιστία των συµπολιτών µας οι οποίοι πράγµατι υποφέρουν εντός µιας κακοποιητικής σχέσης και θα πρέπει να διαχωριστούν. Εξάλλου, όλες οι συµπεριφορές δεν αποτελούν ποινικό αδίκηµα ούτε λύνονται µε ποινική διαδικασία και, φυσικά, µια καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία δεν θα διαφοροποιήσει τη στάση του δικαστή στο ζήτηµα του ύψους της διατροφής».

Τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί ανά την επικράτεια

Το τελευταίο διάστηµα, µάλιστα, ανά την επικράτεια έχουν καταγραφεί τέτοια περιστατικά. ∆εν έχουν περάσει, άλλωστε, πολλοί µήνες από τότε που ένας 57χρονος πατέρας, ο οποίος συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία µε την κατηγορία ότι απειλούσε τη 17χρονη κόρη του, προκειµένου να κάνει έκτρωση, αθωώθηκε µε σύµφωνη εισαγγελική πρόταση, καθώς δεν προέκυψε ότι προσπαθούσε να εξαναγκάσει την κόρη του, αλλά κρίθηκε πως απλώς εξέφρασε την «εύλογη αγωνία» του για το παιδί του. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι και αυτή που παρουσιάζουν τα «Π» και αφορά ένστολο ο οποίος καταγγέλθηκε για ενδοοικογενειακή βία πριν από λίγο καιρό στην Κέρκυρα. Ο συγκεκριµένος είχε χωρίσει πριν από οκτώ χρόνια και, ενώ πήγε στο σπίτι της πρώην συζύγου να δει το παιδί τους, εκείνη τον κατήγγειλε για ενδοοικογενειακή απειλή και εξύβριση. Για καλή του τύχη, ωστόσο, είχε αρκετά στοιχεία στα χέρια του ώστε το δικαστήριο να τον αθωώσει, καθώς αποδείκνυαν ότι δεν είχε συµβεί κάτι.

Πριν από περίπου δύο µήνες αθωώθηκε και µια 27χρονη στη Ρόδο που κατηγορούνταν για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος του πρώην συντρόφου της. Συγκεκριµένα, ο 57χρονος σύντροφός της την είχε καταγγείλει, λέγοντας πως επιχείρησε να τον χτυπήσει µε το αυτοκίνητό της. Το δικαστήριο, ωστόσο, έκρινε πως δεν στοιχειοθετείτο το αδίκηµα της επικίνδυνης σωµατικής βλάβης για το οποίο κατηγορούνταν η γυναίκα.

Ανάλογη αθωωτική απόφαση εκδόθηκε και για έναν άνδρα στη Μυτιλήνη, ο οποίος συνελήφθη για ξυλοδαρµό της συντρόφου του, ωστόσο, όπως προέκυψε από την κατάθεσή της, ο τραυµατισµός της προερχόταν από ατύχηµα έπειτα από απότοµο φρενάρισµα του αυτοκινήτου και όχι από χειροδικία. Σύµφωνα, µάλιστα, µε τα στατιστικά στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία, αρκετές είναι οι υποθέσεις ετησίως που καταλήγουν σε αθώωση. Συγκεκριµένα, το 2020 ασκήθηκαν 2.500 ποινικές διώξεις για τέτοια περιστατικά και εκδόθηκαν 578 αθωωτικές αποφάσεις, το 2021 απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 1.987 περιπτώσεις, ενώ 727 κατηγορούµενοι κρίθηκαν αθώοι, και το 2022 υπήρξε κατακόρυφη αύξηση των διώξεων, που ανήλθαν σε 3.115, ενώ οι αθωωτικές αποφάσεις έφτασαν τις 1. 626.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»