Στην Πρέβεζα είχε δέσει το επιβλητικό superyacht Bayesian, λίγες ημέρες πριν από το μοραίο ναυάγιο στο Παλέρμο, και είχε κλέψει τις εντυπώσεις των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής.

Το 7meres.gr είχε φωτογραφίσει και τραβήξει βίντεο το εντυπωσιακό σκάφος στην προβλήτα του παραλιακού μετώπου.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

giot2
giot-768x576

Ναυάγιο στο Παλέρμο: Πώς έγινε το δυστύχημα

Ο καπετάνιος του πολυτελούς γιοτ Bayesian που ανατράπηκε και βυθίστηκε αφού βρέθηκε σε φονική καταιγίδα, Τζέιμς Κάτφιλντ, κατονομάστηκε από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ως ένα από τα δεκαπέντε μέλη του πληρώματος και τους επιβάτες που διασώθηκαν από τη φουρτουνιασμένη θάλασσα από άλλο πλοίο, αφού εγκατέλειψαν το superyacht.

Ο σεφ του πλοίου Ρικάρντο Τόμας βρέθηκε νεκρός στη θάλασσα από τις ομάδες έρευνας χθες.

Μιλώντας από το δωμάτιο νοσοκομείου στην πόλη Termini Imerese κοντά στο Παλέρμο, ο καπετάνιος, σε κατάσταση σοκ, μπορούσε να πει μόνο μια φράση. «Δεν το περιμέναμε» είπε, σύμφωνα με τη La Repubblica.

Το πολυτελές ιστιοφόρο ήταν αγκυροβολημένο μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από την ακτή του Porticello σε ήρεμη θάλασσα, όταν ξαφνικά χτυπήθηκε από μια βίαιη νεροποντή λίγο πριν από τις 5 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Πιστεύεται ότι το πλοίο βυθίστηκε αφού το κατάρτι του – ένα από τα ψηλότερα στον κόσμο – έσπασε κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας και αναποδογύρισε, μεταφέροντας το κύτος πέρα από τη «γωνία κατάκλισης», σύμφωνα με τους ναυτιλιακούς εμπειρογνώμονες.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν από τις 5 το πρωί της Δευτέρας, η θαλαμηγός χτυπήθηκε από τον υδροστρόβιλο και βυθίστηκε. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το σκάφος είχε ρίξει άγκυρα όταν η καταιγίδα το χτύπησε, σπάζοντας το κατάρτι και προκαλώντας την απώλεια ισορροπίας που οδήγησε στη βύθιση.

Ο Karsten Borner, ο καπετάνιος του πλοίου που διέσωσε τους 15 επιζώντες της καταστροφής του Bayesian, δήλωσε στο BBC: «Αφού τελείωσε η καταιγίδα, παρατηρήσαμε ότι το πλοίο πίσω μας είχε εξαφανιστεί».

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και έξι ακόμη – μεταξύ των οποίων ο Λιντς και η 18χρονη κόρη του – παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί λιγοστεύουν με κάθε ώρα που περνά.

Όπως έγινε γνωστό εχθές, 15 άτομα έχουν διασωθεί από το ναυάγιο, μεταξύ των οποίων η σύζυγος του Λιντς, Άντζελα Μπακάρις.

Σύμφωνα με την Daily Mail, σπηλαιοδύτες επιστρατεύθηκαν προκειμένου να συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης, η οποία συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ειδικοί έχουν εκφράσει φόβους ότι οι αγνοούμενοι μπορεί να παγιδεύτηκαν στις καμπίνες τους ενώ βυθιζόταν το σκάφος και επομένως να βρίσκονται στο κύτος της θαλαμηγού, σε βάθος 50 μέτρων.

Το υπό βρετανική σημαία Bayesian ιστιοφόρο μήκους 56 μέτρων, μετέφερε 22 άτομα και αγκυροβόλησε λίγο έξω από την ακτή κοντά στο λιμάνι Porticello, όταν χτυπήθηκε από ανεμοστρόβιλο.

Με το συγκεκριμένο ταξίδι στη Σικελία ο 59χρονος Λιντς ήθελε να γιορτάσει, παρέα με τα πιο αγαπημένα του πρόσωπα, την αθώωσή του τον περασμένο Ιούνιο σε κατηγορίες για απάτη