Ασύλληπτη τραγωδία σημειώθηκε στο λούνα παρκ που λειτουργούσε χωρίς άδεια στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, όταν ένας 19χρονος εκσφενδονίστηκε από το παιχνίδι «Crazy Dance» και έχασε ακαριαία τη ζωή του.

*Διαβάστε εδώ: Χαλκιδική: Σήμερα το τελευταίο "αντίο" στον 19χρονο που έχασε τη ζωή του σε λούνα παρκ - Σάπια τα σίδερα του "Crazy Dance" όπου σκοτώθηκε ο άτυχος Γιάννης

Σήμερα το μεσημέρι, Τετάρτη 21 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του 19χρονου που βρήκε τραγικό θάνατο.

Συγγενείς και φίλοι του άτυχου νέου θα τον αποχαιρετίσουν στη γενέτειρά του, στη Βέροια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν συνέβη το περιστατικό και ο 19χρονος βρέθηκε στο έδαφος, ο χειριστής του παιχνιδιού τράπηκε αμέσως σε φυγή, χωρίς καν να σταματήσει το παιχνίδι.

Χρειάστηκε η παρέμβαση άλλων που βρίσκονταν στον χώρο για να κατεβάσουν τον διακόπτη.

Ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ συνελήφθη, ενώ ο χειριστής του φονικού παιχνιδιού που τράπηκε σε φυγή, όταν διαπίστωσε τι συνέβη, παραδόθηκε τελικά στο Αστυνομικό Τμήμα Κιλκίς.


Τραγωδία στη Χαλκιδική: Χωρίς άδεια το λούνα παρκ

Το λούνα παρκ του τρόμου σφραγίστηκε από την Αστυνομία και το μοιραίο παιχνίδι μπήκε στο μικροσκόπιο πραγματογνωμόνων.

Όπως προκύπτει, το συγκεκριμένο λούνα παρκ όχι μόνο λειτουργούσε από την αρχή της σεζόν χωρίς άδεια, όχι μόνο έκοβε εισιτήρια για παιχνίδια που είχαν χαλάσει, αλλά δεν είχαν γίνει, όπως φαίνεται, και οι απαραίτητοι έλεγχοι στο σύνολο των εγκαταστάσεων.

«Γνωστοποίηση κάνει μία επιχείρηση που θέλει να ξεκινήσει τη λειτουργία της και έχει όλο τον φάκελο των απαραίτητων δικαιολογητικών στη διάθεσή της, για να ελεγχθεί στη συνέχεια. Ο σκοπός της γνωστοποίησης είναι να μπορεί να επιχειρήσει νωρίτερα χωρίς να περιμένει να κολλήσει στα γραφειοκρατικά ζητήματα. Δεν ισχύει όμως για τις δραστηριότητες που είναι επικίνδυνες για τη δημόσια ασφάλεια. Εκεί προηγείται η διαδικασία της έγκρισης», είπε ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Όπως είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, βασικός υπεύθυνος για τη λειτουργία του λούνα παρκ είναι ο επιχειρηματίας.


Έχει ή δεν έχει ευθύνη ο Δήμος Κασσάνδρας;

Σε δηλώσεις του στο Mega, ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος είχε αναφέρει πως οι αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο και εφαρμογή της νομοθεσίας είναι οι εκάστοτε δήμοι.

Ωστόσο, η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά-Δημητροπούλου, ανέφερε πως η επιχείρηση του λούνα παρκ άνοιξε εντελώς παράνομα, καθώς φέτος δεν κατέθεσε τα απαραίτητα έγγραφα για την άδεια λειτουργίας.

«Ο Δήμος Κασσάνδρας δεν έχει ελεγκτικό μηχανισμό. Η συγκεκριμένη επιχείρηση λειτουργεί για 1,5 μήνα το καλοκαίρι και μέχρι πέρυσι έπαιρνε κανονικά τις άδειές του. Ο φάκελός του δεν ήταν ελλιπής, δεν κατέθεσε τίποτα. Δεν πήρε άδεια λειτουργίας. Ο νόμος δυστυχώς δεν δίνει το δικαίωμα στον δήμο να κλείσει μία επιχείρηση που δεν κάνει γνωστοποίηση», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια η ίδια, πρόκειται για ένα κενό νόμου, καθώς αυτός επιτρέπει στον δήμο μόνο να επιβάλλει πρόστιμο.

«Ο μόνος λόγος να μπει ο δήμος και να σφραγίσει είναι να γίνει ένα τραγικό γεγονός ή να με ενημερώσει η αρμόδια υπηρεσία ότι αυτό είναι επικίνδυνο», σημείωσε.

Ωστόσο, ο δικηγόρος της οικογένειας του 19χρονου, Νίκος Πετρίδης, τόνισε πως την ευθύνη φέρει ο δήμος για την έκδοση άδειας της επιχείρησης.

«Ο νόμος είναι σαφής. Απόλυτη ευθύνη για την έκδοση αδειών, ακόμα και αυτών που δεν περιορίζονται σε μία γνωστοποίηση στο υπουργείο Ανάπτυξης, είναι ο εκάστοτε δήμος. Έχει δικαίωμα στις περιπτώσεις που δεν λειτουργεί σωστά ή δεν έχει άδειες αμέσως να σφραγίσει την επιχείρηση», δήλωσε.

Η θέση της οικογένειας κάνει λόγο για έγκλημα εκ προμελέτης.