Σε εξέλιξη βρίσκεται η πραγματογνωμοσύνη στο μοιραίο παιχνίδι του λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, όπου βρήκε φριχτό θάνατο ο 19χρονος Γιάννης. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία του Thesstoday.gr, γίνεται προσομοίωση με τσουβάλια άμμου στο παιχνίδι Crazy dance, ώστε να εξεταστεί η λειτουργία του μηχανήματος με επιπρόσθετο βάρος.

Δείτε τη φωτογραφία:

halkidiki_louna_park_21_8_2024

Χαλκιδική: Με λευκά λουλούδια στα χέρια το τελευταίο "αντίο" στον 19χρονο Γιάννη - "Αύριο θα πήγαινε στη Σχολή Ικάρων"

Νωρίτερα σήμερα, το τελευταίο «αντίο» είπαν συγγενείς και φίλοι στον 19χρονο Γιάννη που σκοτώθηκε σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική, όταν εκτοξεύτηκε από το κάθισμα όπου καθόταν και πέθανε ακαριαία, μπροστά στα μάτια της μητέρας του και των αδερφών του.

Με λευκά λουλούδια στα χέρια και δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησαν το παλικάρι που έφυγε με τραγικό τρόπο από τη ζωή.

Η κηδεία του έγινε στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Παπάγου και η ταφή στα Κοιμητήρια του Διαβατού.


Η επιθυμία της οικογένειας

Η οικογένεια του 19χρονου ζήτησε, αντί στεφάνων, όποιος επιθυμεί να κάνει δωρεά στην εκκλησία της ενορίας.

Όπως ανέφερε σε ανάρτηση συγγενής του νεαρού: «Επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να γίνει δωρεά στην ενορία που επιθυμεί ο καθένας στη μνήμη του αγαπημένου όλων μας».


Πώς έγινε το κακό

Το παιχνίδι Crazy Dance, στο οποίο βρισκόταν ο 19χρονος, έσπασε, με αποτέλεσμα ο νεαρός αρχικά να τραυματιστεί πολύ σοβαρά, αφού εκσφενδονίστηκε από το κάθισμά του και χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι.

Στο λούνα παρκ έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο παρέλαβε τον 19χρονο και τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, ωστόσο ήταν ήδη αργά, καθώς υπέκυψε στα τραύματά του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3lfpifz42o1)

"Σαν αδερφό μου τον είχα"

Συγκλονίζει ο κολλητός φίλος του 19χρονου, ο οποίος μιλώντας στις κάμερες είπε: «Σαν αδερφό μου τον είχα, τι να πω, έτσι τα έφερε η ζωή, μου λείπει πάρα πολύ και θα κάνω τα πάντα να μείνω δίπλα στην οικογένειά του και στα αδέρφια του. Με τίποτα δεν μπορώ να χωνέψω τον τρόπο που το έμαθα. Ήμουν στο σπίτι έτοιμος να κοιμηθώ μετά τη δουλειά και με παίρνει ο κολλητός μου τηλέφωνο και μου λέει τι έγινε. Παίρνω τον αδερφό του συγκλονισμένος και στο τηλέφωνο λιποθύμησε, ενώ μιλούσαμε. Θα πήγαινε στην Αεροπορία, να ήταν δίπλα στον μπαμπά του, το είχε σαν στόχο».


"Τι να την κάνω εγώ τη δικαίωση;"

Συντετριμμένος και ο παππούς του 19χρονου Γιάννη, αφού δεν μπορεί να πιστέψει ότι έχασε το τρίτο του εγγόνι. Όπως είπε: «Βγήκε η δήμαρχος στην τηλεόραση και μας λέει όλα καλά, χωρίς να έχει άδεια με σάπια καρεκλάκια. Βγάλτε τα στα κανάλια να σωθούν κι άλλα παιδιά. Κρίμα για τους γονείς, χάσανε ένα παιδάκι με τόσα όνειρα, αύριο θα έφευγε για τη Σχολή Ικάρων, θα πήγαινε στην Αεροπορία. Κρίμα δεν είναι; Τι να την κάνω εγώ τη δικαίωση; Ήταν ένα παιδί μάλαμα».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3li0sszl5xl)


Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας

Η έρευνα των Αρχών για τον θάνατο του 19χρονου συνεχίζεται, ώστε να αποδοθούν ευθύνες για την τραγωδία.

Ο 58χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης και ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού είναι προσωρινά ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους, αλλά η εισαγγελέας ζήτησε προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος και με την ολοκλήρωσή της θα αποφασιστεί η ποινική αξιολόγηση των δύο ανδρών.

Να σημειωθεί ότι σε βάρος του 58χρονου ιδιοκτήτη και του 21χρονου χειριστή σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια.


Δείτε φωτογραφίες:

kideia-xalkidiki1

kideia-xalkidiki2


kideia-xalkidiki3

Το μοιραίο λούνα παρκ είχε αποκλειστεί από πανηγύρι στην Κοζάνη γιατί δεν είχε πιστοποίηση

Εν τω μεταξύ, σοκ προκαλούν τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία ο 58χρονος ιδιοκτήτης του μοιραίου λούνα παρκ είχε αποκλειστεί από πλειοδοσία δημοτικού πανηγυριού στην Κοζάνη, επειδή τα μηχανήματα δεν είχαν πιστοποίηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Ειδικότερα, στις 29 Ιουλίου 2024 συνεδρίασαν τα μέλη της Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασιών του Δήμου Κοζάνης και εξέτασαν τις προτάσεις για συμμετοχή στο πανηγύρι «Νιάμερος», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου έως την Τρίτη 1η Οκτωβρίου λίγο έξω από την πόλη.

Συνολικά συμμετείχαν στον διαγωνισμό δύο ενδιαφερόμενοι που ήθελαν να στήσουν λούνα παρκ.

Η μία διαγωνιζόμενη συμμετείχε εξουσιοδοτώντας τον 58χρονο επιχειρηματία του μοιραίου λούνα παρκ που λειτουργούσε στο Πευκοχώρι.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση στη Διαύγεια, η συμμετοχή τους ακυρώθηκε, διότι «δεν κατατέθηκαν πιστοποιητικά καταλληλότητας για κανένα ψυχαγωγικό μέσο που δηλώνει ότι θα εγκαταστήσει».

Ο 58χρονος, δηλαδή, δεν είχε τα σχετικά έγγραφα για να μπορεί να λειτουργήσει λούνα παρκ.

Σημειώνεται ότι και ο δεύτερος διαγωνιζόμενος αποκλείστηκε για τον ίδιο ακριβώς λόγο, με αποτέλεσμα ο Δήμος Κοζάνης να προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη της προφορικής πλειοδοτικής δημοπρασίας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3lcqwhryigh)

"Ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ έχει ακόμα μία επιχείρηση"

Σε σχέση με την τραγωδία στη Χαλκιδική, ο πραγματογνώμονας Αναστάσιος Δέδες μίλησε στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Συνδέσεις», κάνοντας λόγο για τους ελέγχους και την ασφάλεια στα λούνα παρκ, ενώ έκανε γνωστό ότι ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ έχει ακόμα μία ίδια επιχείρηση στην περιοχή. 

Όπως ανέφερε αρχικά: «Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι κάτι δεν πήγε καλά όσον αφορά την ασφαλή έδραση του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Δηλαδή αποκόλληση σημαίνει μη σταθερή στήριξη. Κάτι έγινε και έφυγε το κουβούκλιο», θυμίζοντας ένα αντίστοιχο συμβάν στον Αλμυρό, όταν ένα 14χρονο κορίτσι σκοτώθηκε.

Εξήγησε ότι για τέτοια παιχνίδια χρειάζονται πιστοποιητικά από μηχανολόγο ή άλλο επιστήμονα ο οποίος ασχολείται με το αντικείμενο, υπεύθυνη δήλωση καλής λειτουργίας όλων των μηχανημάτων ένα προς ένα, όπως αυτά προβλέπονται από τη νομοθεσία. Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Διότι μετά το τραγικό συμβάν, αυτό το οποίο έγινε στον Αλμυρό, όπου η νομοθεσία είχε κάποια κενά, έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις που πλησιάζουν την ασφαλή λειτουργία. Και εννοώ το εξής: ότι ενώ υπήρχε ο νόμος 44/42/16, ο οποίος ήταν το πλαίσιο της άσκησης ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, ακολούθως μετά το συγκεκριμένο συμβάν έγινε η μία υπουργική απόφαση του 2020, η οποία προβλέπει τον Κανονισμό ασφάλειας και ελέγχου του εξοπλισμού και ακολούθως και μία ΚΥΑ, που είναι ο καθορισμός της διαδικασίας για την ασφαλή λειτουργία. Όλο αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, εφόσον τηρείται, πλησιάζουμε πολύ στο να έχουμε ασφαλή παίγνια τέτοιου είδους».

Και πρόσθεσε: «Από το συγκεκριμένο βλέπω εκ του αποτελέσματος ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα με το συγκεκριμένο κάθισμα. Εκεί υπήρχαν κάποια καθίσματα τα οποία περιστρέφονταν. Άρα λοιπόν υπάρχει μία αυξομείωση της επιτάχυνσης της βαρύτητας και τα υλικά αλλά και το σύστημα της λειτουργίας του μηχανήματος αυτού θα έπρεπε να ανταποκρίνονται ασφαλώς όσον αφορά την επιτάχυνση και την άμεση επιβράδυνση».

Στη συνέχεια ο κ. Δέδες τόνισε: «Οι διορισμένοι πραγματογνώμονες θα συντάξουν το πόρισμά τους και θα καταδείξουν ποιο ήταν το αίτιο το οποίο προκάλεσε την αποκόλληση του συγκεκριμένου καθίσματος, που είχε ως συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του νεαρού. Υπήρχε είτε αστοχία υλικού είτε μη σωστή συντήρηση είτε το σύστημα εκεί πέρα ήταν σάπιο».

Τέλος, σε ερώτηση για τη φράση του χειριστή «θα το πάω δυνατά. Κρατηθείτε», ο κ. Δέδες είπε: «Όλα αυτά τα μηχανήματα δουλεύουν με παροχή ρεύματος και έχουμε αυξομείωση του αμπεράζ, που σημαίνει ότι όσο περισσότερα αμπέρ δίνουμε, τόσο περισσότερη, τόσο πιο ισχυρή είναι η κίνηση η οποία επιβάλλεται από τον μηχανισμό λειτουργίας. Άρα λοιπόν αυτό μπορείς να το βάλεις με μικρά αμπέρ, που σημαίνει ότι έχουμε πολύ μικρή μετατόπιση, άρα και g. Και να αυξάνεται αυτό μέχρι το σημείο στο οποίο μπορεί να αντέξει. Aυτό το σημείο το οποίο μπορεί να αντέξει είναι υποχρεωτικό να δουλεύει με ασφάλεια και αυτό προκύπτει από τους ελέγχους οι οποίοι έπρεπε να έχουν γίνει στο συγκεκριμένο μηχάνημα και οι έλεγχοι αυτοί γίνονται από διαπιστευμένο φορέα. Δηλαδή υπάρχουν φορείς από το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο φορέας αυτός ο συγκεκριμένος είναι το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης, το οποίο έχει καταρτίσει καταλόγους στους οποίους υπάρχουν εταιρείες-φορείς οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις ούτως ώστε να δίνουν αντίστοιχα πιστοποιητικά καλής λειτουργίας».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3lbf3pu2ca1)