Συνεχίζονται οι έρευνες αλλά και το… μπαλάκι για τις ευθύνες, στην προσπάθεια να εξακριβωθεί η αιτία του αδόκητου χαμού του 19χρονου Γιάννη, όταν έσπασε το κάθισμα στο παιχνίδι «Crazy Dance», στο οποίο είχε ανέβει με τον αδελφό του για να διασκεδάσουν, στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής. Στο μεταξύ, το «λούνα παρκ του τρόμου» σφραγίστηκε και το μοιραίο παιχνίδι μπήκε στο μικροσκόπιο πραγματογνωμόνων.

*Διαβάστε εδώ: Λούνα παρκ Χαλκιδικής: Έλεγχος-μαϊμού λίγες ώρες πριν από την τραγωδία, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. είχε ενημερώσει τον δήμο Κασσάνδρας από τις 9 Ιουλίου

Χθες, ο 21χρονος χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού -ο οποίος το βράδυ αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του στην εισαγγελέα (μαζί με τον 58χρονο ιδιοκτήτη του λούνα παρκ)- βρέθηκε στον χώρο τού δυστυχήματος με τη συνοδεία αστυνομικών.

Ο πραγματογνώμονας μηχανολόγος-μηχανικός Λάμπρος Γκλαβόπουλος ζήτησε να τοποθετηθούν σακιά με άμμο στις θέσεις του παιχνιδιού, προσομοιώνοντας το βάρος των επιβατών σε αυτό. Κατόπιν, τέθηκε σε λειτουργία για να δει με ποιον τρόπο κινούνταν και να συγκεντρώσει τα αναγκαία στοιχεία που θα οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια του δυστυχήματος: «Κάναμε κάποιους ελέγχους και για να δούμε τα επιμέρους στοιχεία μια δοκιμαστική λειτουργία», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γκλαβόπουλος.


Ο νεαρός χειριστής του μηχανήματος έσπαγε πλάκα με τους ανθρώπους που ανέβαιναν στο παιχνίδι 

Μάλιστα, είναι πιθανό να ληφθούν και άλλες καταθέσεις με σκοπό να συμπληρωθεί η δικογραφία. Στο μεταξύ, εργαζόμενος στην επιχείρηση αποκάλυψε πως ο νεαρός χειριστής του παιχνιδιού -που εξαφανίστηκε μετά το δυστύχημα και στη συνέχεια παραδόθηκε στην Αστυνομία- έσπαγε πλάκα με τους ανθρώπους που ανέβαιναν στο παιχνίδι και το πήγαινε στο τέρμα. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που τον επέπλητταν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Φυσικά, το πινγκ πονγκ των ευθυνών δεν σταματάει μεταξύ των αρμοδίων.

Η δημοτική Αρχή παραδέχτηκε στην «Απογευματινή» ότι δεν είχε έγκριση λειτουργίας το λούνα παρκ και πως βρισκόταν στη διαδικασία επιβολής προστίμου, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσε εκ του νόμου να κατεβάσει ρολά στην επιχείρηση και επίσης ότι δεν διαθέτει κατάλληλο ελεγκτικό μηχανισμό για τη βεβαίωση των παραβάσεων. Όμως, μια σημαντική αποκάλυψη έγινε χθες για την τραγωδία στο λούνα παρκ.

Σύμφωνα με το Open, μία ημέρα πριν από το δυστύχημα, ο ιδιοκτήτης ειδοποίησε τους εργαζόμενους ότι την επόμενη ημέρα θα ερχόταν τεχνικός επιτόπου, για να αξιολογήσει τα μηχανήματα και τη λειτουργία τους.

Ο μηχανικός πήγε το μεσημέρι της ημέρας του δυστυχήματος για την αξιολόγηση. Ωστόσο, χωρίς καν να θέσει σε λειτουργία τα παιχνίδια, έδωσε την έγκριση και υπέγραψε για τη λειτουργία τους!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3lpmoyrl3jt)
Από την άλλη πλευρά, ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, εξήγησε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο και εφαρμογή της νομοθεσίας είναι οι εκάστοτε δήμοι.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του 19χρονου, Νίκος Πετρίδης, τόνισε από τη δική του μεριά πως την ευθύνη φέρει ο δήμος για την έκδοση άδειας της επιχείρησης: «Απόλυτη ευθύνη για την έκδοση αδειών, ακόμα και αυτών που δεν περιορίζονται σε μία γνωστοποίηση στο υπουργείο Ανάπτυξης, είναι ο εκάστοτε δήμος. Έχει δικαίωμα στις περιπτώσεις που δεν λειτουργεί σωστά ή δεν έχει άδειες αμέσως να σφραγίσει την επιχείρηση».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3lbxjvcgsa9)
Σημειώνεται ότι ο 58χρονος επιχειρηματίας του λούνα παρκ είχε αποκλειστεί δύο φορές από τον Δήμο Κοζάνης, καθώς δεν διέθετε την απαραίτητη πιστοποίηση σε κάποια από τα παιχνίδια του.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Κοζάνης, Κωνσταντίνος Κούρος, «τη Δευτέρα υπήρξε μια δημοπρασία επαναληπτική γιατί την προηγούμενη την είχαμε ακυρώσει, επειδή οι ενδιαφερόμενοι δεν είχαν προσκομίσει τα απαραίτητα χαρτιά. Προσήλθαν πάλι οι ενδιαφερόμενοι για το λούνα παρκ για ένα πανηγύρι που θα γίνει λίγο έξω από την Κοζάνη. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα, όμως στη διάρκεια του ελέγχου παρατηρήσαμε ότι τα πιστοποιητικά καταλληλότητας για κάποια παιχνίδια δεν υπήρχαν ή για κάποια είχαν λήξει», ενώ πρόσθεσε ότι αυτή ήταν η δεύτερη φορά: «Την πρώτη φορά κηρύξαμε άκυρη τη δημοπρασία. Πριν από λίγες μέρες, διαπιστώσαμε ότι και οι δύο ενδιαφερόμενοι δεν είχαν τα απαραίτητα χαρτιά».