Σοκαριστικές πληροφορίες για την ιατροδικαστική εξέταση που έγινε στη σορό του άτυχου Γιάννη, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική, μετέδωσε η δικαστική συντάκτρια Άννα Σταματιάδου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Όπως ανέφερε, μία κρανιοεγκεφαλικη κάκωση ήταν η αιτία του θανάτου, σύμφωνα με όσα είπε στη δημοσιογράφο του Star η ιατροδικαστής που έκανε νεκροψία - νεκροτομή στη σoρό του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη.

Ο θάνατος ήταν ακαριαίος, το κρανίο του παιδιού ήταν διαλυμένο

Ο θάνατος ήταν ακαριαίος. Προφανώς ο θάνατος ήταν αποτέλεσμα κάκωσης του κεντρικού νευρικού συστήματος, με χτύπημα δηλαδή στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

«Ήταν διαλυμένο το κρανίο του παιδιού», όπως είπαν άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας.

Χρειαζόταν έλεγχος του λούνα παρκ και όχι απλώς γνωστοποίηση

Όσον αφορά τον έλεγχο στο λούνα παρκ, έχει μεταβεί πραγματογνώμονας ο οποίος έχει κάνει αυτοψία και περιμένουμε τη σχετική έκθεση, όπως και η εισαγγελέας.

Πρέπει να διευκρινιστεί όχι μόνο αν ανέπτυσσε ταχύτητες πολύ μεγαλύτερες από τις επιτρεπόμενες αλλά και το βάρος που μπορούσαν αυτά τα καρεκλάκια να αντέξουν, καθώς ο Γιάννης δεν ήταν ένα μικρό παιδί, αλλά ένα αναπτυγμένο παλικάρι 19 ετών, όπως και ο 16χρονος αδελφός του Δημήτρης.

Όσον αφορά τη γνωστοποίηση, αν την έκανε και πότε την έκανε ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ, στη συγκεκριμένη περίπτωση και στον συγκεκριμένο χώρο με τα παιχνίδια που είχε, έπρεπε να είχαν ελεγχθεί πρώτα όλα και να είχαν λάβει έγκριση λειτουργίας και μετά να ανοίξει. Και όχι επί 3 μήνες να χρησιμοποιούνται από χιλιάδες παιδιάς σκουριασμένα μηχανήματα με τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο του Γιάννη.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3kwjg4yjor5)

Ξεσπά ο πατέρας του 19χρονου: «Να πούνε στα παιδιά μου και στη μαμά τους, ποιος σκότωσε το παιδί»

Αυτοψία στο μοιραίο λούνα παρκ όπου έχασε το παιδί του τη ζωή του έκανε ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη. Σε δηλώσεις που έκανε λίγη ώρα αργότερα, μετά την εξέταση του σημείου κι από τον ίδιο, τις οποίες αναπαρήγαγε η ΕΡΤ, ζήτησε δικαίωση για την οικογένεια, σημειώνοντας ότι πρέπει να αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία για να απαγγελθεί νέα κατηγορία στους υπευθύνους, ενώ επεσήμανε ότι «η αμέλεια έφερε το θάνατο».

«Απ’ ότι γνωρίζω, πιστεύω ξεκινάμε με πλημμεληματικές και καταλήγουν στο αποτέλεσμα σε κακουργηματικές πράξεις. Αυτό είναι το πιο σημαντικό και με πιθανότητα κακουργηματικής πράξης δεν τους αφήνουν να φύγουν. Απ’ ότι καταλαβαίνω για να έχει σταματήσει να φυλάσσεται ο χώρος έχει τελειώσει η πραγματογνωμοσύνη του διορισμένου ανθρώπου από την υπηρεσία για το πόρισμα, το οποίο από ότι γνωρίζουμε δεν έχει φτάσει κάπου για να αξιολογηθεί και να απαγγελθεί μια νέα κατηγορία.

Στις φωτογραφίες που έχω λάβει εγώ προσωπικά αποδεικνύεται χωρίς κανένα εμπειρογνώμονα, χωρίς καμία κάμερα, ότι εδώ έρχονται και χάνουν τα παιδιά τους. Είναι σάπια, παλαιά και αποκολλήθηκε το πρώτο δίλεπτο. Αυτά ήταν γνωστά. Απλά η αμέλεια έφερε το θάνατο. Θάνατος, κακούργημα που είναι οι τύποι; Απ’ ότι φαίνεται δεν τους βρίσκουν, πρέπει να ψάξουμε να τους βρούμε εμείς εδώ. Η δικαίωση ξέρετε ποια είναι; Να πούνε στον γιο μου και στον άλλον, και στη μαμά τους, ποιος σκότωσε το παιδί».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3mhcjm4osdt)

 

Χαλκιδική: Νέες αποκαλύψεις για την λειτουργία του λούνα παρκ - Οι ευθύνες του Δήμου

Οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη για το μοιραίο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής και την παράνομη λειτουργία του, με το νομικό πλαίσιο να εκθέτει ανεπανόρθωτα τον δήμο Κασσάνδρας που έχει επιδοθεί σε πινγκ πονγκ ευθυνών με το υπουργείο Ανάπτυξης για την αδειοδότηση του χώρου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPEN ο νόμος είναι ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά την διαδικασία της λειτουργίας του λούνα παρκ.

Τι λέει ο νόμος

Καταρχάς, η επιχείρηση οφείλει να καταθέσει γραπτά αίτηση αδειοδότησης, δηλαδή έγγραφα, με υπεύθυνες δηλώσεις μηχανικού και στη συνέχεια η αδειοδοτούσα αρχή, ο δήμος δηλαδή, πρέπει μέσα σε 15 ημέρες να ελέγξει εάν ισχύουν όσα λένε τα έγγραφα, ή αλλιώς να αιτιολογήσει την απόρριψη. Εάν παρέλθει η δεκαπενθήμερη προθεσμία τότε τεκμαίρεται ότι έχει χορηγηθεί η έγκριση της εγκατάστασης.

Για την περίπτωση, την οποία υποστηρίζει και η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, ότι δηλαδή δεν είχαν κατατεθεί έγγραφα αδειοδότησης, τότε ο νομοθέτης είναι σαφής πως, εάν λειτουργεί χωρίς απαιτούμενη έγκριση επιβάλλεται πρόστιμο από 3.000 έως 30.000 ευρώ και προβλέπεται οριστική διακοπή λειτουργίας από τον δήμο μέσω σφράγισης, σε περίπτωση ύπαρξης άμεσου κινδύνου για το δημόσιο συμφέρον και ιδίως για την υγεία και την ασφάλεια χρηστών επισκεπτών, θεατών ή εργαζομένων.

Επομένως φαίνεται η δημοτική αρχή να εκτίθεται ανεπανόρθωτα, ειδικά εφόσον από τον Ιούλιο είχε λάβει έγγραφο από την αστυνομία που ενημέρωνε κατόπιν ελέγχου, ότι η επιχείρηση δεν είχε γνωστοποίηση λειτουργίας.

Σε αυτό, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του OPEN η δήμαρχος απαντά πως δεν μπορούσε να βάλει λουκέτο επειδή το έγγραφο που της απέστειλε η ΕΛ.ΑΣ στις 12 Ιουλίου ήταν για την άδεια λειτουργίας και όχι για σφράγιση, δηλώνοντας ότι εάν είχε λάβει έγγραφο για σφράγιση θα είχε πάει η ίδια να βάλει λουκέτο στο λούνα παρκ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3mkmex1t0ld)