Πραγματικό χάος κρύβεται στο παρασκήνιο του αδόκητου χαμού του 19χρονου Γιάννη Καμπαϊλή στο λούνα παρκ του Πευκοχωρίου Χαλκιδικής. Πέρα απ’ όσα αποκαλύπτονται και τα οποία κατέγραψε η «ON time» αναφορικά με τις «ολιγωρίες» σε θέματα αδειών, πιστοποιήσεων, νέες αποκαλύψεις έρχονται στην επιφάνεια, αναδεικνύοντας ένα πραγματικό «τσίρκο» πίσω από τα ζωηρά φώτα του πάρκου διασκέδασης και αναψυχής. Δεν είναι τυχαίο πως επίσημες πληροφορίες, πλέον, αναφέρουν ότι η επιχείρηση δεν είχε καταφέρει να αιτηθεί άδεια ούτε για εποχική ηλεκτροδότηση και, όπως αποδεικνύεται, οι υπεύθυνοι προέβαιναν σε ρευματοκλοπή!

Από επίσημα έγγραφα φαίνεται ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ προχωρούσε κανονικά σε αίτηση σύνδεσης περί τις αρχές Μαΐου και, όπως συνηθίζεται άλλωστε στις εποχικές επιχειρήσεις, υπέβαλε αίτημα διακοπής της ηλεκτροδότησης κάθε Οκτώβριο. Φέτος, όμως, ο ιδιοκτήτης δεν είχε προχωρήσει σε καμία τέτοια ενέργεια.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, τεχνικό κλιμάκιο επισκέφθηκε το Πευκοχώρι και συγκεκριμένα το λούνα παρκ στις 24 Μαΐου του 2024. Εκεί διαπιστώθηκε πως το λούνα παρκ λειτουργούσε με αυθαίρετη επανασύνδεση και ως εκ τούτου το κλιμάκιο διέκοψε την παροχή ρεύματος. Οι τεχνικοί έφυγαν έχοντας κάνει τη δουλειά τους, όμως, ως εκ θαύματος, το λούνα παρκ επανακτούσε ηλεκτροδότηση και μάλιστα από την ίδια γραμμή.

Ο ΔΕΔΔΗΕ όμως επέστρεψε στις εγκαταστάσεις περί τα μέσα Ιουνίου προχωρώντας εκ νέου σε διακοπή ρεύματος. Αυτή ήταν και η τελευταία επίσκεψη του αρμόδιου κλιμακίου. Αν κρίνουμε από το γεγονός πως μέχρι και το δυστύχημα, πριν από μερικές ημέρες, το λούνα παρκ λειτουργούσε κανονικά, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως πραγματοποιήθηκε και τρίτη αυθαίρετη επανασύνδεση του ρεύματος!

Όπως είναι επόμενο, λοιπόν, ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ όχι μόνο δεν εξασφάλιζε τεχνικούς ελέγχους στα μηχανήματά του, όχι μόνο δεν πλήρωνε ρεύμα, αφού δεν είχε κάνει αίτηση η οποία θα τον τιμολογούσε, αλλά δεν πλήρωνε ούτε και τα τέλη προς το δήμο, όπως αυτά προκύπτουν από τους λογαριασμούς ηλεκτροδότησης. Θυμίζουμε, δε, πως ο δήμος Κασσάνδρας είχε ενημερωθεί από την ΕΛ.ΑΣ., από τις 9 Ιουλίου, πως το λούνα παρκ δεν είχε προχωρήσει σε γνωστοποίηση λειτουργίας.

Ληγμένα πιστοποιητικά

Όπως κατέγραψε χθες η «ON time», ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ επιχείρησε να διεκδικήσει ένα διαγωνισμό στην Κοζάνη, για την εργολαβία ενός τετραήμερου φεστιβάλ, το οποίο θα του απέφερε περί τα 25.000 ευρώ. Ήταν τα μέλη της δημοτικής επιτροπής της μακεδονικής πόλης που απέρριψαν τη συμμετοχή του (όπως και του δεύτερου διαγωνιζόμενου), καθώς στο φάκελο δεν είχε συμπεριλάβει τα πιστοποιητικά καταλληλότητας και σωστής λειτουργίας των μηχανημάτων του.

Όπως αποκαλύπτει ο αντιδήμαρχος Κοζάνης Κωνσταντίνος Κουρού, στο φάκελο είτε δεν υπήρχαν πιστοποιήσεις, είτε αυτές ήταν ληγμένες προ μηνών: «Όμως, κατά τη διάρκεια του ελέγχου, παρατηρήσαμε ότι τα πιστοποιητικά καταλληλότητας που έφερε για κάποια παιχνίδια δεν υπήρχαν ή για κάποια είχαν λήξει. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι θα έφερνε επτά παιχνίδια. Για τα τέσσερα από αυτά τα πιστοποιητικά είχαν λήξει πριν από μήνες, ενώ για τα υπόλοιπα τρία παιχνίδια δεν υπήρχαν καν πιστοποιητικά» σημείωσε.

Λούνα παρκ στη Χαλκιδική: Το μοιραίο παιχνίδι είχε ημερομηνία λήξης

Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω, μία ακόμη αποκάλυψη, αυτή τη φορά από το Mega, φέρνει στην επιφάνεια ένα ντοκουμέντο από την κατασκευάστρια εταιρεία του παιχνιδιού «Crazy Dance», η οποία παραδέχεται πως το συγκεκριμένο μηχάνημα έχει βραχύβια ημερομηνία λήξης! Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στο έγγραφο, τον Απρίλιο του 2017, η κατασκευάστρια εταιρεία έβγαλε ανακοίνωση για το συγκεκριμένο παιχνίδι, όπου αναφέρει πως παρουσιάζονται ρωγμές στην κύρια δομή της μεταλλικής κατασκευής που συγκρατεί τα οχήματα. Επίσης, αναφέρει πως η αστοχία σε οποιοδήποτε από αυτά τα δομικά στοιχεία είναι επικίνδυνη για τους πολίτες, κι επιπλέον πως ο χρόνος λειτουργίας του μηχανήματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 35.000 ώρες, δηλαδή, περίπου τέσσερα χρόνια. Επιπροσθέτως, σημειώνει πως στα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας του το μηχάνημα θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται. Στο ίδιο ρεπορτάζ, πάντως, αναφέρονται δεκαέξι σημεία για συντήρηση του μηχανήματος. Από αυτά φαίνεται πως δεν είχε ελεγχθεί κανένα!

«Πάρε δώσε» με τις Αρχές

Πέραν όλων των υπολοίπων, σημαντικό σημείο αναφοράς στην υπόθεση αποτελεί και ο 21χρονος Ρομά, ο οποίος εργαζόταν ως χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού «Crazy Dance». Ο νεαρός, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και ήταν εκείνος ο οποίος είπε στον αδικοχαμένο 19χρονο πως «θα το πάω (σ.σ.: το μηχάνημα) στο τέρμα», φαίνεται πως έχει ουκ ολίγες δικογραφίες στην πλάτη του για διάφορα αδικήματα. Ο 21χρονος έχει σημαντικό ποινικό παρελθόν, με κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία και κλοπές αυτοκινήτων. Είχε συλληφθεί στο παρελθόν έπειτα από έκδοση εντάλματος και έχει προσαχθεί συνολικά έξι φορές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ζούσε στο Κιλκίς και είχε μεταβεί στη Χαλκιδική για να ξεφύγει από άτομα που τον καταδίωκαν. Αντιλαμβάνεται κανείς, δε, πως μόνο ελάχιστοι -έως κανείς- από τους εργαζομένους σε τέτοια περιοδεύοντα λούνα παρκ δεν συνηθίζεται να παίρνουν μαθήματα εκπαίδευσης χειρισμού τέτοιων μηχανημάτων. Όπως άλλωστε αναφέρουν μαρτυρίες από το συγκεκριμένο χώρο ψυχαγωγίας, η εκπαίδευση των χειριστών πραγματοποιούνταν επιτόπου και επί το έργον. Κοινώς, μάθαιναν από την καθημερινή τριβή, όταν εκατοντάδες επισκέπτες απολάμβαναν τη βόλτα τους στο λούνα παρκ.