Σοκάρουν οι πληροφορίες που έρχονται όλο και περισσότερο στην επιφάνεια, μετά την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, όταν έσπασε μέρος παιχνιδιού με αποτέλεσμα 19χρονος να εκσφενδονιστεί και να τραυματιστεί θανάσιμα.

Πιο συγκεκριμένα, εργαζόμενος που δούλεψε στο μοιραίο λούνα παρκ μίλησε στο MEGA και κατήγγειλε πως τα μηχανήματα όχι μόνο ήταν τουλάχιστον 15ετίας, αλλά τα περισσότερα ήταν μεταχειρισμένα και κλεμμένα από τη Βουλγαρία χωρίς να έχουν πιστοποιητικά. Τα «βούτηξε», όπως αναφέρει, από σκραπ, τα έβαζε και τα χρησιμοποιούσε κανονικά.

«Τα μηχανήματα όλα… 9 στα 10 είναι άχαρτα πρώτον, κάποια είναι κλεμμένα από τη Βουλγαρία, ασυντήρητα σε πολύ άθλια κατάσταση. Ήτανε να πάνε σε σκραπ και πήγε και τα βούτηξε έξω από το σκραπ, τα έβαψε και τα λειτουργεί… και όχι τώρα, εδώ και πολλά χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην εργαζόμενος του λούνα παρκ.

*Διαβάστε ακόμα: Χαλκιδική: Το μοιραίο λούνα παρκ έκλεβε και ρεύμα - Δύο φορές έκοψε ο ΔΕΔΔΗΕ την ηλεκτροδότηση, τρεις φορές επανασυνδέθηκε

Συγκλονιστική είναι η εικασία του πρώην εργαζομένου πως είναι πιθανό να ήταν ο μόνος που είχε τη συγκεκριμένη πιστοποίηση μέσα σε δύο χρόνια στα οποία ο ίδιος εργαζόταν στο εν λόγω λούνα παρκ. Μάλιστα, ο καταγγέλλων δήλωσε πως τα μηχανήματα που υπήρχαν εκεί ήταν «κάπως επικίνδυνα».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3mlv8omu3ft)

Χαλκιδική: Φωτογραφίες-σοκ από το λούνα παρκ - "Κίνδυνος θάνατος" τα παιχνίδια

Φωτογραφίες του thestival.gr που έρχονται στη δημοσιότητα καταδεικνύουν την πολύ κακή κατάσταση και την ελλιπή συντήρηση των μηχανημάτων και ειδικότερα του παιχνιδιού πάνω στο οποίο βρήκε τραγικό θάνατο ο 19χρονος Γιάννης.

Όλα τα παιχνίδια είναι γεμάτα σκουριές, φαίνεται με γυμνό μάτι ότι είναι επικίνδυνα. Τα σαπισμένα σίδερα και οι λαμαρίνες αποτυπώνουν ξεκάθαρα πως οι κατασκευές στην πραγματικότητα είναι έτοιμες να καταρρεύσουν.

xalkidiki_loynapark-23-8-2024_6_
xalkidiki_loynapark-23-8-2024_5_
xalkidiki_loynapark-23-8-2024_4_
xalkidiki_loynapark-23-8-2024_3_
xalkidiki_loynapark-23-8-2024_2_
xalkidiki_loynapark-23-8-2024

Οι έλεγχοι-μαϊμού - Η αυτοψία την ημέρα του δυστυχήματος που τα βρήκε "όλα καλά"

Παράλληλα, όπως προκύπτει, ενώ το λούνα παρκ ήταν ανοιχτό από τις 15 Μαΐου χωρίς γνωστοποίηση για τρεις μήνες, μέχρι τις 19 Αυγούστου, δεν είχαν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ καταγγέλλεται ότι οι έλεγχοι ήταν επιδερμικοί.

Εργαζόμενος από το διπλανό λούνα παρκ, που ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη, μιλώντας στο OPEN αποκάλυψε ότι μια μέρα πριν από το τραγικό δυστύχημα, την Κυριακή 19 Αυγούστου, ο ιδιοκτήτης ειδοποίησε τους εργαζόμενους ότι την επόμενη ημέρα θα ερχόταν τεχνικός για να κάνει κάποια αυτοψία.

«Είχε έρθει να κάνει έλεγχο κάποιος που δεν τον ήξερα προσωπικά. Την ίδια ημέρα του δυστυχήματος ήρθε στο λούνα παρκ που έγινε το κακό. Είδε την πίστα με τα κουρσάκια και λίγο το Crazy Dance (σ.σ. το παιχνίδι στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 19χρονος) και το καράβι και είπε "όλα καλά". Μετά έφυγε», είπε o εργαζόμενος του λούνα παρκ, κρατώντας την ανωνυμία του.

Ο τεχνικός λοιπόν πήγε στο λούνα παρκ το μεσημέρι της ημέρας του δυστυχήματος, όμως δεν έδωσε ποτέ την οδηγία στους εργαζόμενους να βάλουν σε λειτουργία τα μηχανήματα έτσι ώστε να τα ελέγξει. Σύμφωνα με την καταγγελία του εργαζόμενου, επρόκειτο για έναν επιδερμικό έλεγχο, με τον μηχανικό να υπογράφει κάποια έγγραφα, να μιλά για λίγο στο τηλέφωνο, να κάνει μια γύρα στον χώρο και να αποχωρεί.

Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος επιβεβαίωσε μαρτυρίες ότι συχνά υπήρχαν παράπονα για τα μηχανήματα του λούνα παρκ. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης «μπάλωνε» την κατάσταση και είτε ζητούσε από τα παιδιά να καθίσουν σε διπλανά καθίσματα είτε τα έβαφε για να μοιάζουν καινούργια.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3mki1uqbyax)

Το λούνα παρκ λειτουργούσε χωρίς νόμιμη ηλεκτροδότηση 

Το εύλογο ερώτημα πάντως είναι πώς το λούνα παρκ διαφήμιζε την έναρξη της λειτουργίας του στις 15 Μαΐου με την Αστυνομία να πραγματοποιεί έλεγχο μόλις στις 7 Ιουλίου και στη συνέχεια να αποστέλλει το χαρτί στη δήμαρχο για να ενημερώσει ότι δεν υπάρχει πιστοποίηση και έναν μήνα μετά το λούνα παρκ να συνεχίζει να λειτουργεί και να φτάνουμε στην τραγωδία με τον θάνατο του 19χρονου για να μπει τελικά λουκέτο.

Μιλάμε για ένα λούνα παρκ-φάντασμα, το οποίο όχι μόνο λειτουργούσε χωρίς άδεια, αλλά και χωρίς νόμιμη ηλεκτροδότηση. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της «Ontime», από επίσημα έγγραφα φαίνεται ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ προχωρούσε κανονικά σε αίτηση σύνδεσης περί τις αρχές Μαΐου και, όπως συνηθίζεται άλλωστε στις εποχικές επιχειρήσεις, υπέβαλε αίτημα διακοπής της ηλεκτροδότησης κάθε Οκτώβριο. Φέτος, όμως, ο ιδιοκτήτης δεν είχε προχωρήσει σε καμία τέτοια ενέργεια.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, τεχνικό κλιμάκιο επισκέφθηκε το Πευκοχώρι και συγκεκριμένα το λούνα παρκ στις 24 Μαΐου 2024. Εκεί διαπιστώθηκε πως το λούνα παρκ λειτουργούσε με αυθαίρετη επανασύνδεση και ως εκ τούτου το κλιμάκιο διέκοψε την παροχή ρεύματος. Οι τεχνικοί έφυγαν έχοντας κάνει τη δουλειά τους, όμως, ως εκ θαύματος, το λούνα παρκ επανακτούσε ηλεκτροδότηση και μάλιστα από την ίδια γραμμή.

Ο ΔΕΔΔΗΕ όμως επέστρεψε στις εγκαταστάσεις περί τα μέσα Ιουνίου προχωρώντας εκ νέου σε διακοπή ρεύματος. Αυτή ήταν και η τελευταία επίσκεψη του αρμόδιου κλιμακίου. Αν κρίνουμε από το γεγονός πως μέχρι και το δυστύχημα, πριν από μερικές ημέρες, το λούνα παρκ λειτουργούσε κανονικά, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως πραγματοποιήθηκε και τρίτη αυθαίρετη επανασύνδεση του ρεύματος!

Όπως είναι επόμενο, λοιπόν, ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ όχι μόνο δεν εξασφάλιζε τεχνικούς ελέγχους στα μηχανήματά του, όχι μόνο δεν πλήρωνε ρεύμα, αφού δεν είχε κάνει αίτηση η οποία θα τον τιμολογούσε, αλλά δεν πλήρωνε ούτε και τα τέλη προς τον δήμο, όπως αυτά προκύπτουν από τους λογαριασμούς ηλεκτροδότησης. Θυμίζουμε, δε, πως ο Δήμος Κασσάνδρας είχε ενημερωθεί από την ΕΛ.ΑΣ., από τις 9 Ιουλίου, πως το λούνα παρκ δεν είχε προχωρήσει σε γνωστοποίηση λειτουργίας.

Παράλληλα, πολλές είναι και οι μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής για τα ασυντήρητα μηχανήματα. Όπως λένε μάλιστα, ξεκολλούσαν κι άλλα καθίσματα και ο ιδιοκτήτης τα κολλούσε πρόχειρα ή τα έβαφε ή έλεγε στα παιδιά που έμπαιναν στο μηχάνημα απλώς να καθίσουν αλλού, χωρίς να προειδοποιεί ως όφειλε για τον κίνδυνο.

Τι λέει ο νόμος

Κατ' αρχάς, η επιχείρηση οφείλει να καταθέσει γραπτά αίτηση αδειοδότησης, δηλαδή έγγραφα, με υπεύθυνες δηλώσεις μηχανικού και στη συνέχεια η αδειοδοτούσα αρχή, ο δήμος δηλαδή, πρέπει μέσα σε 15 ημέρες να ελέγξει εάν ισχύουν όσα λένε τα έγγραφα ή αλλιώς να αιτιολογήσει την απόρριψη. Εάν παρέλθει η δεκαπενθήμερη προθεσμία, τότε τεκμαίρεται ότι έχει χορηγηθεί η έγκριση της εγκατάστασης.

Για την περίπτωση την οποία υποστηρίζει και η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, ότι δηλαδή δεν είχαν κατατεθεί έγγραφα αδειοδότησης, τότε ο νομοθέτης είναι σαφής πως, εάν λειτουργεί χωρίς απαιτούμενη έγκριση επιβάλλεται πρόστιμο από 3.000 έως 30.000 ευρώ και προβλέπεται οριστική διακοπή λειτουργίας από τον δήμο μέσω σφράγισης, σε περίπτωση ύπαρξης άμεσου κινδύνου για το δημόσιο συμφέρον και ιδίως για την υγεία και την ασφάλεια χρηστών επισκεπτών, θεατών ή εργαζομένων.

Επομένως φαίνεται η δημοτική Αρχή να εκτίθεται ανεπανόρθωτα, ειδικά εφόσον από τον Ιούλιο είχε λάβει έγγραφο από την Αστυνομία που ενημέρωνε κατόπιν ελέγχου ότι η επιχείρηση δεν είχε γνωστοποίηση λειτουργίας.

Σε αυτό, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του OPEN, η δήμαρχος απαντά πως δεν μπορούσε να βάλει λουκέτο επειδή το έγγραφο που της απέστειλε η ΕΛ.ΑΣ. στις 12 Ιουλίου ήταν για την άδεια λειτουργίας και όχι για σφράγιση, δηλώνοντας ότι εάν είχε λάβει έγγραφο για σφράγιση θα είχε πάει η ίδια να βάλει λουκέτο στο λούνα παρκ.