Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις αναφορικά με την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα μηχανήματα του λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.

*Διαβάστε εδώ: Χαλκιδική: Νέα αποκάλυψη για το λούνα παρκ του "θανάτου" - "Η επιχείρηση λειτουργούσε με ληγμένο πιστοποιητικό"

Όπως αποκαλύπτουν ο ένας μετά τον άλλον, πρώην και νυν εργαζόμενοι στο πάρκο αναψυχής, τα παιχνίδια αυτά ήταν πραγματικά σκουπίδια.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση πρώην εργαζομένου, ο οποίος δούλεψε στο ίδιο λούνα παρκ για περίπου δύο χρόνια. Μιλώντας στο Mega, μαρτύρησε πως είχε πληροφορίες ότι κάποια από αυτά τα μηχανήματα είχαν αρπαχτεί, ενδεχομένως από τον ιδιοκτήτη του πάρκου, ακόμη και από επιχειρήσεις που διαχειρίζονται σκραπ μέταλλα (ανακυκλώσιμα υλικά, απόβλητα της βιομηχανικής παραγωγής και της κατανάλωσης)!

«Όλα τα μηχανήματα του Κ., τα εννιά στα δέκα, είναι “άχαρτα”, πρώτον, ενώ κάποια είναι κλεμμένα από τη Βουλγαρία! Ασυντήρητα, σε πολύ άθλια κατάσταση. Ήταν να πάνε σε σκραπ και πήγε και τα βούτηξε έξω από τη σκραπ, τα έβαψε και τα λειτουργεί. Και όχι τώρα, εδώ και πολλά χρόνια» τόνισε ο πρώην εργαζόμενος στο λούνα παρκ.

Αποκάλυψε, δε, πόσο απαιτητικό και δύσκολο είναι για έναν εργαζόμενο προκειμένου να λάβει πιστοποίηση χειρισμού των οχημάτων-παιχνιδιών: «Για να χειριστείς ένα μηχάνημα, μιλάμε για κάποιο μηχάνημα επικίνδυνο, όχι τώρα για σκοποβολή ή για τρενάκι που πάει γύρω-γύρω τα παιδιά, πρέπει, πρώτον, να πας σε σεμινάριο εννιά μήνες στην Ιταλία, όπου σου μαθαίνουν πιο πολύ θέματα ασφαλείας. Δίνεις κάποιες τυπικές εξετάσεις. Αφού πάρεις αυτό το χαρτί, μετά πρέπει να αποφασίσεις σε ποιο παιχνίδι θες να βγάλεις την πιστοποίησή σου, για να είσαι χειριστής και να πας να ξαναδώσεις εξετάσεις για να πάρεις πιστοποίηση χειριστή στο συγκεκριμένο μηχάνημα» πρόσθεσε. Στην ερώτηση για το πόσοι από τους εργαζομένους στο λούνα παρκ είχαν τέτοιες πιστοποιήσεις, ο πρώην υπάλληλος απάντησε: «Πολύ πιθανόν και κανένας σε εκείνο το πάρκο μέσα στα δύο χρόνια που δούλεψα. Ο μοναδικός άνθρωπος που είχε πιστοποίηση ήμουν εγώ και μιλάμε ο άνθρωπος έχει παιχνίδια αρκετά επικίνδυνα».


«Έχασα 22χρονο παιδί»

Έντονα φορτισμένη, πάντως, ήταν και η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Κασσάνδρας, με τη δήμαρχο Αναστασία Χαλκιά να έχει βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων. Οι σύμβουλοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή, όχι μόνο για το χαμό του 19χρονου Γιάννη Καμπαϊλή, αλλά και για την 8χρονη Αγγελική, η οποία έχασε τη ζωή της σε πισίνα σε κατασκήνωση πριν από λίγες μέρες. Αυτό που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση, όμως, ήταν το γεγονός πως η δήμαρχος άφησε να εννοηθεί πως το προηγούμενο διάστημα, πριν από το χαμό του 19χρονου, είχε δεχτεί απειλές. Εδώ, ωστόσο, τίθεται ζήτημα, καθώς το προηγούμενο διάστημα δεν είχε γίνει καμία αναφορά γι’ αυτές.

«Το τελευταίο δίμηνο εγώ απειλήθηκα για ατυχήματα που μπορεί να μου συμβούν. Το τουριστικό προϊόν του δήμου Κασσάνδρας έχει ξεφύγει. Παίρνω την πρωτοβουλία αναδιάρθρωσης του τουριστικού μας προϊόντος. Δεν θα αφήσουμε την Κασσάνδρα να φτάσει εδώ όπου έχει φτάσει. Ο πιο όμορφος δήμος της Ελλάδας συζητιέται για το πιο τραγικό γεγονός. Είμαι δίπλα στις οικογένειες με ό,τι αυτό μπορεί να καταλάβει κάποιος. Από εδώ και πέρα, το πρόβλημά μας είναι ένα: μας αντιμετωπίζουν σαν ένα δήμο 17.000 κι εμείς το καλοκαίρι ξεπερνάμε τους 800.000. Οι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται το ότι δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός», δήλωσε η δήμαρχος.

«Εγώ που έχασα ένα 22χρονο παιδί, δεν θα το έκλεινα; Με τα ίδια μου τα χέρια», συμπλήρωσε αναφερόμενη σε προσωπική της -εξίσου οδυνηρή- εμπειρία.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3nfyu20johl)


«Μέχρι τέλους» η οικογένεια

Την ίδια στιγμή, πάντως, κατά τη χθεσινή ημέρα, οι συνήγοροι της οικογένειας επισκέφτηκαν τις δικαστικές αρχές προκειμένου να δηλώσουν παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας.

Με καταγγελτικό λόγο ζήτησαν από εισαγγελέα και ανακριτή να προχωρήσουν στην αναβάθμιση των κατηγοριών από πλημμελήματα σε κακουργήματα, ενώ επιφυλάχθηκαν να κινηθούν νομικά εις βάρος όλων των πιθανών εμπλεκομένων, όπως των μηχανικών που έχουν βάλει υπογραφές καταλληλότητας, ακόμη και εις βάρος των τοπικών φορέων. Παράλληλα, ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα, αναμένεται να υπάρξουν κυρώσεις και για τα οικονομικά εγκλήματα τα οποία τυχόν έχουν τελεστεί, καθώς ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης φέρεται να μην απέδιδε ούτε φόρους, ούτε τέλη, ούτε βεβαίως και τους λογαριασμούς του ρεύματος, καθώς φαίνεται πως ηλεκτροδοτούσε με παράνομο τρόπο το λούνα παρκ.

Επίσης, ζήτησαν να διερευνηθούν:
α) Πότε ηλεκτροδοτήθηκε η επιχείρηση λούνα παρκ;
β) Τι έγγραφα κατατέθηκαν για την ηλεκτροδότηση του λούνα παρκ;
γ) Πού πιστοποιήθηκαν τα έγγραφα που τυχόν κατατέθηκαν;
δ) Ποιο πρόσωπο έχει βγάλει την άδεια καταλληλότητας για το συγκεκριμένο μηχάνημα; Πότε εκδόθηκε η συγκεκριμένη άδεια; Με ποια χρονική ισχύ;
ε) Να προσκομιστούν στην εισαγγελική-προανακριτική αρχή το τιμολόγιο αγοράς του επίμαχου μηχανήματος/παιχνιδιού και τα έγγραφα συνοδευόμενα με τη μελέτη για την πιστοποίηση του συγκεκριμένου μηχανήματος από διαπιστευμένο/πιστοποιημένο φορέα.

* Στο μεταξύ, γνωστοποιήθηκε πως σφραγίστηκε και το δεύτερο λούνα παρκ, ιδιοκτησίας του 58χρονου, το οποίο βρίσκεται περίπου 500 μέτρα από αυτό όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος Γιάννης.