Το βυθισµένο χωριό Κάλλιο, στην τεχνητή λίµνη του Μόρνου, έχει αρχίσει και αποκαλύπτεται. Μαζί του αποκαλύπτεται το ζοφερό άµεσο µέλλον, µε τη λειψυδρία να απειλεί το λεκανοπέδιο της Αττικής. Σίγουρα η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, όµως από συνοµιλίες της «Απογευματινή» µε τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ βγαίνει το συµπέρασµα πως υπάρχει ακόµα χρόνος. Όχι πολύς, αλλά υπάρχει. Και µέχρι να εξαντληθεί, «η ΕΥΔΑΠ είναι προετοιµασµένη για κάθε ενδεχόµενο», λέει ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Στεργίου.

«Εδώ και έναν χρόνο, βλέποντας την καµπύλη των βροχοπτώσεων και τον αποθεµάτων νερού, αποφασίσαµε να ενεργοποιήσουµε την Υλίκη, που εδώ και 15 χρόνια δεν χρησιµοποιούσαµε, αλλά και τις γεωτρήσεις της Μαυροσουβάλας. Με αυτόν τον τρόπο αποφορτίζουµε το σύστηµα Ευήνου - Μόρνου. Επιµηκύνουµε τον χρόνο που θα χρειαστεί να κάνουµε µεγάλα έργα για την υδροδότηση της Αθήνας. Κερδίζουµε χρόνο, ώστε όταν το ΥΠΕΝ πάρει την απόφαση για τα έργα που πρέπει να γίνουν στην Αθήνα (πολύ µεγάλα έργα επιπέδου Μόρνου κ.λπ.), να µπορούµε να ανταποκριθούµε στις ανάγκες», εξηγεί ο κ. Στεργίου.

Διαβάστε ακόμα: Λειψυδρία: Εμφανίστηκε οικισμός που ήταν βυθισμένος στη λίμνη Μόρνου - Ήταν καλυμμένος εξ ολοκλήρου από νερό (Εικόνες)

Το σύστηµα Ευήνου - Μόρνου είναι ένα… ανισόπεδο σύστηµα δύο «δεξαµενών» που τροφοδοτούν η µία την άλλη. Σε µεγαλύτερο υψόµετρο ο Εύηνος, συσσωρεύει νερό το οποίο διοχετεύεται προς τα κάτω, προς την τεχνητή λίµνη του Μόρνου σε χαµηλότερο ύψος. Ένα σύστηµα που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’90, µετά το πρώτο µεγάλο επεισόδιο λειψυδρίας που έπληξε το Λεκανοπέδιο. «Για ένα διάστηµα µερικών εβδοµάδων σταµατήσαµε την τροφοδότηση του Μόρνου από τον Εύηνο, γιατί χάνει µεγαλύτερες ποσότητες νερού λόγω εξάτµισης», λέει ο κ. Στεργίου, εξηγώντας πως στο σηµείο οι θερµοκρασίες είναι υψηλότερες και ο υδάτινος πόρος που χάνεται µε αυτόν τον τρόπο είναι µεγαλύτερος.

Ένα ακόµη πρόβληµα που πρέπει να αντιµετωπιστεί είναι οι ποσότητες νερού που χάνονται κατά τη διαδικασία υδροδότησης των νοικοκυριών, λόγω του παλαιού και κακοσυντηρηµένου δικτύου. Σήµερα προς το λεκανοπέδιο της Αθήνας οι χαµένες ποσότητες φτάνουν το 24%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα µπορεί να φτάνει και το 50%. Τα στελέχη της ΕΥ∆ΑΠ έχουν ήδη επενδυτικό πλάνο για ανανέωση του δικτύου και για χρήση σύγχρονων τεχνολογικών µέσων ώστε να εντοπίζονται οι διαρροές σε πρώτο χρόνο και άµεσα να αντιµετωπίζονται. Πάντως, σήµερα δεν είναι -ακόµα- ορατό το ενδεχόµενο λήψης µέτρων που να αφορούν περιορισµό της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά.

Λειψυδρία: ''Σήµερα τα πράγµατα είναι πιο επικίνδυνα, γιατί φαίνεται ότι είμαστε πια στο κέντρο της κλιµατικής κρίσης''

Η καµπάνια προς τον καταναλωτή είναι σε επίπεδο ευαισθητοποίησης (προτροπές να µην πλένουν το αυτοκίνητο ή το µπαλκόνι µε το λάστιχο, να µην αφήνουν τη βρύση να τρέχει κ.λπ.). Με αυτού τους είδους τις µικρές αλλαγές και χωρίς να αλλάξεις πολλά από τον καθηµερινό τρόπο ζωής, εξοικονοµείς νερό. Άλλωστε, ο µεγαλύτερος φόβος είναι… η µονιµότητα της κατάστασης, όπως έχει πει εδώ και ηµέρες στην «Απογευματινή» ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών Ευθύµης Λέκκας: «Τη λειψυδρία του 1993 εµείς δεν την θεωρούµε ορόσηµο, γιατί ήταν -και το ξέραµε- µια παροδική κατάσταση. Σήµερα τα πράγµατα είναι πιο επικίνδυνα, γιατί φαίνεται ότι είμαστε πια στο κέντρο της κλιµατικής κρίσης», έχει προειδοποιήσει.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ngq9cgsodd)

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»