Έναν από τους πλέον γνωστούς Ρομά της Λάρισας συνέλαβαν οι αστυνομικοί για εκβίαση και άλλα οικονομικής φύσεως αδικήματα, έπειτα από την καταγγελία ενός επιχειρηματία ο οποίος του ζήτησε ένα δάνειο 30.000 ευρώ και κατέληξε να πληρώσει τοκογλυφικά 230.000 ευρώ, ενώ του προμήθευσε και αυτοκίνητα με τη μέθοδο leasing αξίας άνω των 72.000 ευρώ.

Το θύμα έφτασε στα όρια της εξαθλίωσης, αφού πλήρωνε, πλήρωνε, αλλά το τοκογλυφικό δάνειο δεν είχε τελειωμό, όπως είπε στους αστυνομικούς, αποκαλύπτοντάς τους τον Γολγοθά που ζούσε. Ο Νίκος Βιλανάκης, ο άνθρωπος που κάθε άλλο παρά άγνωστος είναι στις τοπικές Αρχές, όπως και αρκετά άλλα συγγενικά του πρόσωπα για διάφορα αδικήματα, ήταν γνωστό στη Λάρισα και στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας πως… διευκόλυνε όσους είχαν ανάγκη. Σε αυτόν στράφηκε το 2020 ο ιδιοκτήτης επιχείρησης άρτου ο οποίος αντιμετώπισε έλλειψη μετρητών αφού τα τραπεζικά δίκτυα δεν προχωρούσαν στον νόμιμο δανεισμό του.


Ασύμφορη η αποπληρωμή του δανείου για τον επιχειρηματία

Η συμφωνία για την αποπληρωμή του δανείου ήταν ασύμφορη για τον επιχειρηματία, αλλά δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, όπως κατήγγειλε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Λάρισας. Κάθε μήνα έπρεπε να πληρώνει 30% τόκους επί του αρχικού κεφαλαίου. Τους πρώτους μήνες ο επιχειρηματίας ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στον 47χρονο σήμερα Νίκο. Αργότερα, όμως, αντιμετώπισε και πάλι οικονομικές δυσκολίες, με αποτέλεσμα να καθυστερεί την πληρωμή των μηνιάτικων. Οι τόκοι αυξάνονταν κατακόρυφα και όταν πλήρωνε ο επιχειρηματίας τα λεφτά, απλά κάλυπταν μέρος των οφειλούμενων τόκων και όχι το ποσό του κεφαλαίου.

Πριν από πέντε ημέρες ο επιχειρηματίας, μη μπορώντας άλλο, στράφηκε στην Ασφάλεια Λάρισας, αποκαλύπτοντας το μαρτύριο που ζούσε. Όπως κατήγγειλε είχε πληρώσει ήδη 231.000 ευρώ από το 2020, οπότε και έλαβε το τοκογλυφικό δάνειο, όμως το μαρτύριό του δεν τελείωνε εκεί. Καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, ο 47χρονος κατηγορούμενος, σύμφωνα πάντα με τον επιχειρηματία άρτου, τον ανάγκασε να του πάρει με τη μέθοδο leasing δύο πολυτελή οχήματα, τα οποία βρίσκονταν στο όνομα του θύματος, αλλά τα οδηγούσε ο κατηγορούμενος.

Η αξία των οχημάτων φτάνει τις 72.333 ευρώ, ενώ πέρα από τα οχήματα, ο Νίκος με… φιλικό τρόπο, όπως κατήγγειλε στις Αρχές ο επιχειρηματίας, τον έπεισε να προσλάβει την επίσημη ερωμένη του για να έχει ασφάλεια και να συμπληρώσει ένσημα για τη σύνταξή της.

Φυσικά η γυναίκα ουδέποτε πάτησε το πόδι της στην επιχείρηση, όπως κατήγγειλε ο επιχειρηματίας. Όλα αυτά τα χρόνια οι απειλές για τον ίδιο τον επιχειρηματία και την οικογένειά του «έδιναν και έπαιρναν» όταν δεν συμμορφωνόταν με τις υποδείξεις του 47χρονου Νίκου.


Την Τετάρτη η απολογία του

Ο κατηγορούμενος θα απολογηθεί το πρωί της Τετάρτης στον ανακριτή Λάρισας, όπου θα κληθεί να εξηγήσει πώς βρέθηκαν στην κατοχή του τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Τα χρήματα είχαν προσημειώσει οι αστυνομικοί και τα παρέδωσαν στον επιχειρηματία που έπρεπε να πληρώσει μια ακόμη δόση του ατελείωτου δανείου του στον 47χρονο.


Βαθύς οικονομικός έλεγχος στον 47χρονο

Πλέον, τον λόγο πέραν της Εισαγγελίας έχουν αναλάβει οι οικονομικές υπηρεσίες του κράτους. Στην κατοχή του κατηγορούμενου βρέθηκαν κρυμμένες 17.000 ευρώ σε ειδική θήκη στο όχημά του, ενώ η ζωή που εμφάνιζε τακτικά με αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εξόδους σε γνωστά νυχτερινά κέντρα, μετακινήσεις με πανάκριβα οχήματα, διαμονή σε πραγματική έπαυλη στον θεσσαλικό κάμπο, δεν ανταποκρίνονται στις «φτωχές» φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλλε, υποστηρίζουν οι αστυνομικοί.

Τα περισσότερα μέλη της ευρύτερης οικογένειας του Νίκου έχουν απασχολήσει τις Αρχές για διάφορα αδικήματα. Κλοπές, διαρρήξεις, απάτες, ναρκωτικά και άλλα αδικήματα, ωστόσο πρόκειται για τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικογένεια Ρομά στην Κεντρική Ελλάδα.


Είχε συλληφθεί συγγενικό του πρόσωπο για τοκογλυφία

Συγγενικό του πρόσωπο είχε συλληφθεί πριν από επτά χρόνια, πάλι στη Λάρισα, καθώς κι εκείνος είχε κατηγορηθεί για εμπλοκή σε κύκλωμα τοκογλυφίας. Ο Κώστας είχε ζητήσει από ένα από τα θύματά του που δεν μπορούσε να αποπληρώσει τους υπέρογκους τόκους, να του δώσει το νεφρό του για να ξεχρεώσει. Επί έξι μήνες οι αστυνομικοί τον καταζητούσαν με ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, μέχρι που τον συνέλαβαν τον Δεκέμβριο του 2017.