Αργά τη νύχτα, µια κυρία µε ένα πολύχρωµο στέµµα, γεµάτο κοχύλια, και ένα ξυλόγλυπτο σκήπτρο περιφερόταν ενθουσιασµένη µπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη στη σχεδόν άδεια Πλατεία Συντάγµατος µαζί µε την Αντα Ηλιοπούλου, που την έφερε στην Ελλάδα και την ξεναγούσε στην πόλη. Οι δύο κυρίες ταξίδεψαν µε την πρώτη πρωινή πτήση µε προορισµό το «νησί των ιπποτών», τη Ρόδο, και κατευθύνθηκαν στη Λίνδο.

Ποια ήταν, όµως, αυτή η κυρία; Η εντυπωσιακή βασίλισσα Diambi Kabatusuila του Κονγκό, η παραδοσιακή βασίλισσα της φυλής Bakwa Luntu του Κεντρικού Kasai, στο ιστορικό Βασίλειο της Luba. Για τους γνώστες, το όνοµά της σηµαίνει «φορέας καλών ειδήσεων». Η βασίλισσα διαθέτει εντυπωσιακό ακαδηµαϊκό υπόβαθρο, συµπεριλαµβανοµένων πολλαπλών διδακτορικών, και είναι καθηγήτρια στο ∆ιεθνές ∆ίκαιο. Επίσης, συµβάλλει ενεργά σε παγκόσµιους διαλόγους για την κληρονοµιά και την ταυτότητα της Αφρικής, καθώς και για τη διάσωση της φύσης. Είναι η ιδρύτρια του Elikia Hope Foundation στη Νέα Υόρκη, µε µεγάλη φιλανθρωπική δράση.

dambie_lindos
Η βασίλισσα Dambie ποζάρει με φόντο την Ακρόπολη της Λίνδου


Η βασίλισσα Diambi ήταν µία από τις επίτιµες κυρίες που υπέγραψαν το σύµφωνο για τη γυναικεία διπλωµατία µε την πρέσβειρα παγκόσµιας ειρήνης των Ηνωµένων Εθνών, GuilaClara Kessous, και η µεγάλη λάτρις της Ρόδου Αντα Ηλιοπούλου, που ήταν µαζί τους και είναι γνωστή για τα VIP καλέσµατά της στη χώρα µας, προσκάλεσε τη βασίλισσα στη Ρόδο για να της συστήσει τον πολιτισµό της Λίνδου.

«Αποφάσισα να καλέσω τη βασίλισσα Diambi στη Ρόδο και κυρίως στη Λίνδο, γιατί γνώριζα πως πολλές οικογένειες τόσο από τη Λίνδο και τη Σύµη όσο και Κώτες και άλλοι ∆ωδεκανήσιοι προέρχονται από οικογένειες που είχαν δραστηριοποιηθεί επιχειρηµατικά από τον περασµένο αιώνα στο Κονγκό. Ηθελα µε τον τρόπο αυτόν να θυµίσω και να αναθερµάνω τους δρόµους συνεργασίας, που, ειλικρινά, µέχρι σήµερα είναι πάρα πολλοί. Βέβαια, θα υποδεχτώ πολλούς ακόµα VIPs µέχρι τον Νοέµβριο στη χώρα µας και κυρίως στο “νησί των ιπποτών”», µας λέει η Αντα Ηλιοπούλου.

Η βασίλισσα Diambi µάς είπε: «Οταν πάτησα το πόδι µου στη γραφική πόλη της Λίνδου, στο νησί της Ρόδου, εντυπωσιάστηκα από την εκπληκτική οµορφιά και την πλούσια ιστορία της. Προσκεκληµένη της Αντας Ηλιοπούλου και της πολιτιστικής κίνησης Le Soleil Foundation, στην οποία προεδρεύει, µε σκοπό τη διάδοση του ελληνικού πολιτισµού αφιλοκερδώς, όπως και της υπέροχης Μαίρης Καµπουροπούλου, ιδιοκτήτριας του θερέτρου “Aquagrand Exclusive Resort”, είχα το προνόµιο να βιώσω τη ζεστή φιλοξενία και τη ζωντανή κουλτούρα αυτού του ελληνικού διαµαντιού. Κάπως έτσι προφανώς ο κόσµος ερωτεύεται την Ελλάδα. Γνώρισα υπέροχες προσωπικότητες, µε µεγάλο όραµα για την Ελλάδα, µε τις τιρκουάζ θάλασσες, τη νόστιµη κουζίνα και τη χαρούµενη µουσική.

dambie_agnostos_stratiotis
Στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα


Η Λίνδος είναι ένας θησαυρός µεσογειακών επιρροών, συµπεριλαµβανοµένων των αφρικανικών ριζών, που αντηχούν βαθιά µαζί µου. Το θερµό καλωσόρισµα της Μαίρης έδωσε τον τόνο για ένα αξέχαστο καταφύγιο και η αφοσίωσή της στη δηµιουργία ενός µοναδικού χώρου ήταν εµφανής σε κάθε λεπτοµέρεια. Η αρχιτεκτονική του θερέτρου είναι ένα έργο Τέχνης, ενσωµατωµένο άψογα στο φυσικό περιβάλλον, δηµιουργώντας µια γαλήνια ατµόσφαιρα. Κάθε γωνιά του θερέτρου µαρτυρά το εκλεπτυσµένο γούστο της Μαίρης, από την εξαιρετική διακόσµηση µέχρι τα υπέροχα έργα Τέχνης που κοσµούν τους τοίχους, κάνοντας ολόκληρο το ξενοδοχείο να µοιάζει µε µουσείο.

dambie_toska_mask_ada_iliopoulou
Η βασίλισσα Dambie του Κονγκό με την Τόσκα Μασκ και την Αντα Ηλιοπούλου


Η κουζίνα του σεφ ήταν ένα γαστρονοµικό ταξίδι, µε κάθε πιάτο να είναι πιο νόστιµο από το προηγούµενο. Καθώς εξερευνούσα τη Λίνδο, ανακάλυψα τη συναρπαστική ιστορία της πόλης και έµαθα για τους κατοίκους της Ρόδου, ιδιαίτερα στη Λίνδο, που έζησαν στην Αφρική, συµπεριλαµβανοµένου του Κονγκό και της Αιθιοπίας, και άκµασαν σε αυτές τις κοινότητες πριν επιστρέψουν στην ελληνική κληρονοµιά τους. Αυτή η ανακάλυψη ενίσχυσε την πεποίθησή µου ότι η ανθρωπότητα είναι µια οικογένεια, ενωµένη στην ποικιλοµορφία µας. Το σκηνικό του θερέτρου, µε θέα τον γαλαζοπράσινο ωκεανό και τα βουνά, όπου γυρίστηκε η εµβληµατική ταινία “The Guns of Navarone”, κόβει την ανάσα. Καθώς περιπλανιόµουν στα στενά δροµάκια, εξερευνώντας τα γραφικά καταστήµατα και τα ιστορικά αξιοθέατα, ένιωσα µια αίσθηση ότι ανήκω σε αυτή τη µαγευτική κοινότητα. Λίνδο, µου έκλεψες την καρδιά και θα κρατάω τις αναµνήσεις του χρόνου µας µαζί για πάντα».

kampouropoulou_dambie_ada_iliopoulou
Η επιχειρηματίας Μαίρη Καμπουροπούλου με τη βασίλισσα Dambie και την Αντα Ηλιοπούλου


Τη νύχτα πριν από την αναχώρησή της από το νησί η βασίλισσα Diambi περιπλανήθηκε στα γραφικά σοκάκια της Λίνδου, όπου αναγνωρίστηκε από πολύ κόσµο. Ολοι ήθελαν να της µιλήσουν και αυτή εγκάρδια τους χαιρετούσε και τους φιλούσε και υποσχόταν πως θα γυρίσει σύντοµα µε µια πιο επίσηµη εκδήλωση, που θα αναθερµάνει τις σχέσεις των δύο τόπων και θα γεφυρώσει το παρελθόν µε το µέλλον αυτών των ιστορικών σχέσεων.

Από τη Ρόδο αναχώρησε για να παραστεί στο συνέδριο όλων των βασιλιάδων της Αφρικής. Ποιο είναι άραγε το επόµενο VIP πρόσωπο που θα έρθει στο «νησί των ιπποτών»; ∆ιότι, όπως ακούγεται, αναµένονται πολλά µεγάλα ονόµατα.

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών