Πρόγραμμα για την κοινωνικοποίηση 200 εφήβων ηλικίας 15 ετών και άνω που δεν έχουν προοπτική υιοθεσίας ή αναδοχής με ταυτόχρονη ημιαυτόνομη διαβίωση για πρώτη φορά στην Ελλάδα θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής.

Αφορά παιδιά και νέους που είτε ζουν σε ιδρύματα είτε φιλοξενούνται προσωρινά για λόγους προστασίας σε κάποιο νοσοκομείο. Μέχρι το τέλος του 2025, εκτιμάται ότι στα διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης θα έχουν ενταχθεί τουλάχιστον 200 παιδιά και νέοι με δυνατότητα παραμονής μέχρι και το 26ο έτος της ηλικίας τους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, τα παιδιά, ανά 2 και έως 4 άτομα, θα έχουν το δικό τους σπίτι πλήρως εξοπλισμένο, με ίντερνετ και τουλάχιστον 2 υπολογιστές. Εκτός από την κάλυψη όλων των εξόδων διαμονής, του κόστους εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης στους νέους θα δίνεται μηνιαίως οικονομικό βοήθημα ύψους 375 ευρώ. Τέλος, για να ενταχθεί ένα άτομο στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να κάνει χρήση παράνομων ψυχοδραστικώ ν ή άλλων τοξικών ουσιών και δεν θα πρέπει να πάσχει από κάποιο ψυχιατρικό νόσημα εξαιτίας του οποίου μπορεί να θέσει τον εαυτό του ή άλλα πρόσωπα σε κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής τους ακεραιότητας. Οι φορείς μπορούν να υποβάλουν αίτημα για να χρηματοδοτηθούν για την ίδρυση μιας Μονάδας Ημιαυτόνομης Διαβίωσης μέχρι τις 30/06/2025.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 12.655.080,66 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης μπορούν να λειτουργήσουν είτε δημόσιοι φορείς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε ανηλίκους ή και σε Άτομα με Αναπηρία και εποπτεύονται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, είτε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου πιστοποιημένα από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.