Τι χρειάζεται ένα φοιτητικό σπίτι - Η αναλυτική λίστα
Νέο φοιτητικό σπίτι
Πλήρης οδηγός για τη νέα ζωή που ξεκινούν οι φοιτητές
Για μια νέα ζωή ξεκινούν οι φοιτητές που πέρασαν σε κάποια σχολή, αλλά για αρκετούς που θα αναγκαστούν να σπουδάσουν μακριά από την οικογένειά τους, ξεκινάει και η αναζήτηση νέο σπιτιού. Δεν είναι όμως αρκετό αυτό. Θα χρειαστεί και ο απαραίτητος εξοπλισμός και η επίπλωση για το νέο σπίτι. Όλα όσα θα χρειαστούν οι νέοι φοιτητές, τα απαραίτητα για την νέα τους ζωή θα δουν στο παρακάτω άρθρο.
Ένα φοιτητικό σπίτι θέλει αρκετά πράγματα, από πιατικά, σεντόνια, πετσέτες, μέχρι και έπιπλα και συσκευές, όπως ένα κρεβάτι ή ένα φουρνάκι. Όμως, έχεις ανάγκη και κάποια άλλα πράγματα από τον χώρο σου. Η καλή του κατάσταση και τοποθεσία, η εύκολη πρόσβαση στη σχολή σου, ένα καλό μέγεθος σπιτιού, και φυσικά το αίσθημα της ασφάλειας είναι μόνο μερικά από αυτά.
Ο παρακάτω οδηγός δείχνει όλα όσα θα πρέπει να έχει το νέο σου σπίτι, καθώς και τι θα πρέπει να προσέξεις κατά την επιλογή του.
Όσα χρειάζεται ένα φοιτητικό σπίτι
Γενικότερα, ένα φοιτητικό σπίτι είναι για πολλούς ένα μικρό νοικοκυριό, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο να υπάρχουν όλα τα πράγματα που έχουμε στο σπίτι μας. Εξάλλου, είναι ο δικός σου χώρος, τον οποίο θα διαμορφώσεις με βάση το στυλ σου. Όμως, θα πρέπει να έχεις στην κατοχή σου μερικά χρήσιμα αντικείμενα, όπως:
Στην κουζίνα
Μερικά αντικείμενα που θα πρέπει να έχεις στον χώρο της κουζίνας σου περιλαμβάνουν:
-Πιατικά: Θα χρειαστείς περίπου 4 μπολ για τα δημητριακά, 4-6 πιάτα ρηχά, και 4-6 πιάτα για σούπες. Φυσικά, θα πρέπει να επιλέξεις ανθεκτικές επιλογές, που θα σε συντροφεύσουν για καιρό.
-Μαχαιροπήρουνα: Σίγουρα θα χρειαστείς περίπου 4-6 μαχαίρα, όπως και κουτάλια και πιρούνια, μικρά και μεγάλα. Θα πρέπει να είσαι εφοδιασμένος για τις μέρες που θα αράζεις με την παρέα σου σπίτι σου.
-Πάγκος κοπής: Σε περίπτωση που έχεις έμπνευση και θες να μαγειρέψεις, σίγουρα θα χρειαστείς μια επιφάνεια που θα μπορείς να κόψεις με άνεση τα υλικά σου, χωρίς να κάνεις κάποια ζημιά στον πάγκο της κουζίνας.
-Μαχαίρι κοπής: Ένα μαχαίρι κοπής θα γίνει ένα αρκετά χρήσιμο εργαλείο για τις στιγμές που θα θες να μαγειρέψεις.
-Κατσαρόλες: Είναι σημαντικό στο σπίτι να υπάρχουν μια μεγάλη κατσαρόλα, και ένα μικρό κατσαρολάκι. Ναι, καλά πάει το μυαλό σου. Σε αυτά θα βράζεις τα μακαρόνια με την σάλτσα που θα ετοιμάζεις.
-Τηγάνι: Και τα τηγανητά έχουν μεγάλη θέση σε ένα φοιτητικό μενού. Προτίμησε τηγάνια σε 2-3 διαφορετικά μεγέθη, ώστε να επιλέγεις πάντα το σκεύος σύμφωνα με το πιάτο που θα θες να ετοιμάσεις.
-Τάπερ: Τα τάπερ είναι ίσως ο βασιλιάς σε ένα φοιτητικό σπίτι. Πέρα από τα τάπερ με έτοιμο φαγητό που θα σου στέλνει η μαμά σου, θα χρειαστείς και 2-3 τάπερ ακόμη, ώστε να αποθηκεύεις το φαγητό που ετοιμάζεις και να το έχεις φρέσκο για μέρες. Έτσι, δε θα χρειάζεται να μαγειρεύεις κάθε μέρα.
-Ποτήρια νερού: Θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον 4-6 ποτήρια νερού.
-Καφετιέρα: Φοιτητική ζωή σημαίνει αρκετοί καφέδες. Έτσι λοιπόν, μια καφετιέρα γίνει ένας πιστός φίλος και σύμμαχος για την ημέρα σου, ιδιαίτερα την περίοδο της εξεταστικής.
-Κούπες καφέ: Μια κούπα για τον καφέ δεν είναι ποτέ αρκετή. Πολλές φορές θα τύχει να μαζευτείτε με τους φίλους σου για καφέ και σουσού.
-Κουτάλες και σπάτουλες: Για να μη σερβίρεις το φαγητό με κουτάλι και πιρούνι.
-Μια μικρή τραπεζαρία: Πολύ σπάνια ένα φοιτητικό σπίτι έχει μέσα τραπεζαρία. Για τον λόγο αυτό, θα χρειαστείς ένα τραπέζι με 4 καρέκλες για να τρως, ή ακόμα και να διαβάζεις, είτε μόνος είτε με την παρέα σου.
Για το μπάνιο
Περνάμε σε έναν άλλο σημαντικό χώρο του σπιτιού, που δεν είναι άλλος από το μπάνιο. Για το μπάνιο είναι απαραίτητα τα εξής:
-Κουτί πρώτων βοηθειών: Ένα κουτί πρώτων βοηθειών με παυσίπονα και άλλου είδους χάπια είναι καλό να υπάρχει σε κάθε φοιτητικό σπίτι.
-Πετσέτες μπάνιου: 2-3 σετ πετσετών μπάνιου είναι απαραίτητα. Το σετ θα πρέπει να περιλαμβάνει μια πετσέτα σώματος, μια πιο μικρή για τα μαλλιά ή τα χέρια και μια πετσέτα για το πρόσωπο.
-Χαλάκι και κουρτίνα για το μπάνιο: Για να μπορείς να κάνεις άνετα το μπάνιο σου χωρίς να δημιουργείς μια λίμνη από νερά την οποία θα πρέπει να καθαρίσεις αργότερα.
-Καλάθι άπλυτων: Θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ξεχωρίζεις τα βρώμικα από τα καθαρά ρούχα. Το καλάθι άπλυτων θα σε βοηθά να τα έχεις όλα μαζί συγκεντρωμένα πριν βάλεις πλυντήριο.
-Πιγκάλ: Είναι το βουρτσάκι της τουαλέτας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν στιγμές που θα σου είναι απαραίτητο. Θα πρέπει λοιπόν να είσαι προετοιμασμένος.
-Προϊόντα για την περιποίηση σου: Σίγουρα θα χρειαστείς αφρόλουτρο, σαμπουάν, κρέμες προσώπου, ξυραφάκια και άλλα πολλά είδη καλλυντικών, που θα σου εξασφαλίσουν άριστη καθαριότητα και υγιεινή.
-Σετ νιπτήρα: Σε περίπτωση που θες το μπάνιο σου να αποκτήσει μια πιο προσωπική πινελιά, μπορείς να το πετύχεις με στυλάτα δοχεία και κουτάκια για τα σαπούνια, τις μπατονέτες, την οδοντόβουρτσα και όλα όσα θες να έχεις στον νιπτήρα σου.
-Καλαθάκι για τα σκουπίδια: Είναι από τα πρώτα αντικείμενα που θα πρέπει να έχεις από την στιγμή της μετακόμισης. Εναλλακτικά, θα πρέπει να προμηθευτείς το συντομότερο δυνατό.
Στο υπνοδωμάτιο
Το υπνοδωμάτιο είναι το καταφύγιο κάθε φοιτητή και όχι μόνο. Για να το διακοσμήσεις σωστά, είναι απαραίτητα τα εξής:
-Κρεβάτι: Το κρεβάτι είναι από τα βασικά έπιπλα που αγοράζει ένας φοιτητής. Σε περίπτωση που έχεις χώρο, προτίμησε ένα διπλό κρεβάτι. Έτσι, θα μπορείς να φιλοξενήσεις άνετα τον σύντροφο σου, ή κάποιον φίλο.
-Κομοδίνο: Σε περίπτωση που έχεις χώρο στο δωμάτιο σου, ένα κομοδίνο θα σου φανεί μια πολύ έξυπνη αγορά.
-Λαμπατέρ: Αν θες να αράξεις το βράδυ και να χαλαρώσεις στην τηλεόραση ή να διαβάσεις ένα βιβλίο, δεν είναι ανάγκη να έχεις ανοιχτό το μεγάλο φως.
-Σεντόνια: Είναι απαραίτητα τουλάχιστον 3 σετ σεντονιών, τα οποία έχουν κατωσέντονο, σεντόνι και μαξιλαροθήκες.
-Κουβέρτες: Καλό είναι να έχεις 2-3 κουβέρτες, για εσένα και για όσους θα φιλοξενείς κατά καιρούς. Σε περίπτωση που μένεις σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, οι κουβέρτες είναι απαραίτητες ακόμη και το καλοκαίρι. Για τον λόγο αυτό, ίσως είναι απαραίτητες μερικές ακόμη.
-Μαξιλάρια: Πάρε 1-2 για εσένα και 2-3 για τους φίλους σου.
-Κρεμάστρες και κουτιά αποθήκευσης: Το μυστικό για μια οργανωμένη και τακτοποιημένη ντουλάπα στην οποία τα ρούχα σου θα είναι στην πένα, είναι η χρήση κρεμαστών και κουτιών αποθήκευσης.
-Ταινία LED: Με την ταινία LED μπορείς να δώσεις ένα μοναδικό στυλ στο δωμάτιο σου. Το καλύτερο; Οι πιο προσωπικές στιγμές θα γίνουν πιο ενδιαφέρουσες.
Για το σαλόνι
Ιδιαίτερη φροντίδα πρέπει να δώσεις εξίσου στο σαλόνι σου. Τα απαραίτητα για αυτό το ιδιαίτερο είδος σπιτιού, δηλαδή το σπίτι που θα μείνεις μόνος για πρώτη φορά περιλαμβάνουν:
-Καναπέ-κρεβάτι: Ένας καναπές κρεβάτι είναι χρήσιμος όχι μόνο για άραγμα, αλλά και για να μπορείς να φιλοξενείς όσους σε επισκέπτονται.
-Τραπεζάκι σαλονιού: Σαλόνι χωρίς τραπεζάκι σαλονιού δεν γίνεται.
-Έπιπλο τηλεόρασης: Πού αλλού θα αφήσεις την τηλεόραση σου; Σε ένα έπιπλο τηλεόρασης. Προτίμησε ένα που θα έχει αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους για να τοποθετείς τα διάφορα αντικείμενα σου.
-Φωτιστικό: Ένα φωτιστικό οροφής θα δώσει στυλ στο σαλόνι σου.
-Γραφείο και καρέκλα γραφείου: Για τις στιγμές που θα πρέπει να διαβάζεις, χρειάζεσαι το δικό σου γραφείο. Για μεγαλύτερη άνεση, προτίμησε μια καρέκλα γραφείου.
-Βιβλιοθήκη: Μια βιβλιοθήκη είναι απαραίτητη για να βάζεις τα βιβλία, τα έγγραφα σου, τις σημειώσεις, και διάφορα άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιείς.
-Εντοιχισμένα ράφια: Πίστεψέ μας είναι χρήσιμα, ιδιαίτερα αν θες να βάλεις όλα τα πράγματα που παίρνεις μαζί σου όταν φεύγεις από το σπίτι, όπως για παράδειγμα, κλειδιά, τσάντα και ρολόι.
-Ολόσωμος καθρέφτης: Ένας ολόσωμος καθρέφτης μεγαλώνει οπτικά τον χώρο. Επιπλέον, σου δίνει την ευκαιρία να τσεκάρεις το σύνολο σου πριν από κάποια έξοδο.
Απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές
Φυσικά, υπάρχουν και μερικές ηλεκτρικές συσκευές που είναι απαραίτητες για το νέο σου σπίτι. Σε αυτές ανήκουν:
-Φουρνάκι: Σίγουρα θα χρειαστείς ένα μικρό φουρνάκι, για να ζεσταίνεις το φαγητό σου, αλλά και να πειραματίζεσαι με τις σπεσιαλιτέ σου.
-Ψυγείο: Σε περίπτωση που το σπίτι δεν έχει ήδη ψυγείο, τότε σίγουρα θα χρειαστείς ένα. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζεις τις διαστάσεις ψυγείου που χωρούν στην κουζίνα πριν προχωρήσεις στην επιλογή σου.
-Βραστήρας: Τόσο για το καθάρισμα, όσο και για την ετοιμασία του καφέ σου ή ενός γρήγορου μαγειρέματος, ένας βραστήρας είναι απαραίτητος.
-Τοστιέρα: Φοιτητική ζωή χωρίς τοστ δεν γίνεται. Θα μας θυμηθείς.
-Πλυντήριο ρούχων: Επειδή είναι δύσκολο να στέλνεις διαρκώς στους γονείς σου τα ρούχα για πλύσιμο, θα πρέπει να μάθεις να τα πλένεις μόνος σου. Μην ανησυχείς. Με ένα μικρό πλυντήριο θα γλιτώσεις το πλύσιμο στο χέρι.
-Ηλεκτρική σκούπα: Το καθάρισμα θα γίνει πολύ εύκολο και γρήγορο με μια ηλεκτρική σκούπα.
-Σίδερο: Ίσως να μη σου αρέσει να σιδερώνεις τα ρούχα σου. Όμως, ορισμένα κομμάτια, όπως τα πουκάμισα ή τα φορέματα θα πρέπει να σιδερώνονται αν θες να έχεις μια τέλεια εμφάνιση.
Χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα φοιτητικό σπίτι
Φυσικά, εκτός από τα σκεύη, υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που κάνουν ένα σπίτι να είναι η κατάλληλη επιλογή για έναν φοιτητή. Η τοποθεσία, η εύκολη πρόσβαση, η ασφάλεια της περιοχής είναι μόνο μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά. Ας δούμε περισσότερα παρακάτω:
Τοποθεσία και εύκολη πρόσβαση στην σχολή και σε μέσα μεταφοράς
Όταν ξεκινήσεις την αναζήτηση του φοιτητικού σου σπιτιού, τότε θα πρέπει να δώσεις μεγάλη σημασία στην τοποθεσία. Ξεκίνα λοιπόν την αναζήτηση σου από περιοχές που δεν είναι πολύ μακριά από τη σχολή σου, είναι εύκολα προσβάσιμες και έχουν τακτική συγκοινωνία.
Επικοινώνησε μαζί μας για να σε ενημερώσουμε για τις περιοχές που είναι κοντά στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ στην Θεσσαλονίκη.
Μέγεθος και διαρρύθμιση του σπιτιού
Το πιο σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να προσέξεις σε ένα σπίτι είναι η λειτουργικότητα του. Έτσι λοιπόν, δώσε βάση και στα τετραγωνικά και την διαρρύθμιση του. Το φοιτητικό σου σπίτι θα πρέπει να χωράει τα έπιπλα που θες να έχεις. Ακόμη, είναι σημαντικό να μπορείς να οραματιστείς σε αυτό στιγμές που μπορείς να περάσεις με φίλους σου. Δώσε λοιπόν βάση στις διαστάσεις του κάθε δωματίου, προσπάθησε να φανταστείς τον χώρο με έπιπλα και εσένα να μένεις σε αυτό. Φυσικά, έλεγξε αν το σπίτι αυτό ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου. Όταν βρεις το κατάλληλο θα το αισθανθείς μέσα σου.
Κόστος ενοικίου
Το ιδανικό σπίτι για σένα θα πρέπει να ταιριάζει και στον προϋπολογισμό σου. Σε περίπτωση που υπερβαίνει το ποσό που μπορείς να διαθέσεις, δεν θα μπορείς να τα βγάλεις πέρα οικονομικά, είτε εσύ, είτε οι γονείς σου. Για να μπορέσεις να βρεις εύκολα τον προϋπολογισμό του σπιτιού σου, υπολόγισε και τα επιπλέον έξοδα, όπως για παράδειγμα τους λογαριασμούς σου.
Γενική κατάσταση του σπιτιού
Όταν θα βλέπεις το σπίτι ρίξε μια ματιά και στην γενική κατάσταση του κάθε χώρου. Δώσε βάση σε λεπτομέρειες και βρες ακόμη και κρυφές μικροζημιές, οι οποίες όμως μπορούν να προκαλέσουν στο μέλλον προβλήματα. Πρόσεξε αν υπάρχει υγρασία. Επιπλέον, αν το σπίτι είναι επιπλωμένο, παρατήρησε αν όλα τα έπιπλα και οι ηλεκτρικές συσκευές λειτουργούν κανονικά.
Ασφάλεια της περιοχής
Η ασφάλεια είναι το πρώτο στοιχείο που θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πριν νοικιάσεις ένα σπίτι. Πριν πάρεις την τελική σου απόφαση, κάνε έρευνα για την περιοχή που θα μείνεις. Αν έχεις την ευκαιρία, μη διστάσεις να κάνεις μια βόλτα και να εξερευνήσεις τη γειτονιά. Θα πρέπει να αισθάνεσαι ασφάλεια και σιγουριά όταν περπατάς σε αυτή.
Όταν γνωρίζεις τι χρειάζεται ένα φοιτητικό σπίτι, από κουζινικά, μέχρι και ηλεκτρικές συσκευές, όπως ψυγείο ή μια καφετιέρα, μπορείς να βρεις το κατάλληλο για σένα. Πέρα από όλα τα έπιπλα και τα σκεύη, θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός σε μερικά πράγματα που αφορούν την ενοικίαση σπιτιού. Για παράδειγμα, θα πρέπει να δώσεις βάση στην τοποθεσία του χώρου, αν είναι κοντά στο πανεπιστήμιο, στο μέγεθος του, όπως επίσης και στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται.