Στα σχέδια μένει το νέο δικαστικό μέγαρο: Γιατί κρίθηκε μη συμβατή και πρακτική λύση η ανέγερση ενός πολυώροφου κτιρίου 50.000 τ.μ.
Ολική ανακαίνιση των δικαστικών κτιριακών υποδομών στην πρώην Σχολή Ευελπίδων
Αντ’ αυτού προτιμήθηκαν η ανακαίνιση και η συντήρηση όλων των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών της πρωτεύουσας
Οριστικό τέλος μπήκε στο σχέδιο δημιουργίας ενός νέου δικαστικού μεγάρου πίσω από τον Άρειο Πάγο και το Εφετείο, όπου θα μεταφέρονταν το Πρωτοδικείο και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, τα οποία στεγάζονται στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», είναι ειλημμένη απόφαση να μη δημιουργηθεί το κτίριο που σχεδιαζόταν τα προηγούμενα χρόνια και αποτελούσε βασική στόχευση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με ορίζοντα δημιουργίας μέχρι το 2026. Τελικά, αφού συνυπολογίστηκαν όλοι οι παράγοντες, αποφασίστηκε αυτό το έργο να εγκαταλειφθεί και να δοθεί βαρύτητα στη συντήρηση και την ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων που στεγάζουν τους δικαστικούς σχηματισμούς της πρωτεύουσας.
Το έργο ήταν ενταγμένο, ως προς τη χρηματοδότησή του, στο Ταμείο Ανάκαμψης και ο προϋπολογισμός του ανερχόταν σε 218.263.779 ευρώ, εκ των οποίων τα 30.807.800 προέρχονταν από τον Προϋπολογισμό, τα 24.845.000 από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 162.610.979 από ιδιωτική συμμετοχή.Γιατί έμεινε στα σχέδια το νέο δικαστικό μέγαρο
Η μεταστέγαση των δύο μεγαλύτερων δικαστικών σχηματισμών της πρωτεύουσας είχε εγκριθεί το 2022 από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με σκοπό να φτιαχτεί ένα νέο πολυώροφο κτίριο, συνολικής έκτασης 50.000 τ.μ., το οποίο θα στέγαζε τα δικαστήρια που βρίσκονται σήμερα στο κτιριακό συγκρότημα της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Ωστόσο, κρίθηκε κατά πληροφορίες πως αυτή η λύση δεν θα ήταν ούτε συμβατή με το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής ούτε πρακτική, καθώς ενδεχομένως να δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα, όπως κυκλοφοριακή συμφόρηση, τη στιγμή μάλιστα που ήδη κατασκευάζεται ο νέος σταθμός του μετρό στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων.
Αντίθετα, αυτό που θα συμβεί μετά και τις αλλαγές που επέφερε στη λειτουργία των δικαστηρίων ο νέος δικαστικός χάρτης, οι οποίες είναι σαρωτικές και θα τεθούν οι περισσότερες σε ισχύ με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, στις 16 Σεπτεμβρίου, είναι να εξακολουθήσουν να λειτουργούν τα δικαστήρια στο κτιριακό συγκρότημα της οδού Ευελπίδων, όπου και βρίσκονται από τη δεκαετία του 1980.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, θα υπάρξει και ένα σημαντικό κονδύλι για την ανακαίνιση των χώρων όπου στεγάζονται το Πρωτοδικείο και η Εισαγγελία Αθηνών, προκειμένου να καταστούν όσο το δυνατόν περισσότερο λειτουργικοί, με τις εργασίες να έχουν ήδη αρχίσει να πραγματοποιούνται. Μάλιστα, τον προηγούμενο χρόνο ανακαινίστηκαν και σχεδόν όλες οι τουαλέτες του κτιριακού συγκροτήματος.Η «τοπογραφία» των δικαστηρίων της Αθήνας
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η «τοπογραφία» των δικαστηρίων της Αθήνας, με τις αλλαγές που επιφέρει ο δικαστικός χάρτης, αλλάζει σημαντικά από το νέο δικαστικό έτος, όπως είχαν αποκαλύψει τα «Π». Το σύνολο των ποινικών υποθέσεων θα δικάζεται στις αίθουσες της οδού Ευελπίδων, όπου και θα εδρεύουν το ποινικό τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η εκδίκαση των κακουργημάτων που αφορούν ανθρωποκτονίες και βιασμούς, μεταξύ άλλων, να επιστρέψει έπειτα από πάνω από μία δεκαετία στις δικαστικές αίθουσες που βρίσκονται στο συγκεκριμένο συγκρότημα. Τα προηγούμενα χρόνια, αυτές οι υποθέσεις εκδικάζονταν στις αίθουσες του Πρωτοδικείου Αθηνών, οι οποίες βρίσκονται στην οδό Δέγλερη και αρκετές φορές δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες τόσο σοβαρών υποθέσεων, με μεγάλο αριθμό παραγόντων. Εδώ και αρκετούς μήνες, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων πραγματοποιούνται και εργασίες ανακαίνισης, στα κτίρια 9 και 13, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα γι' αυτή τη σημαντική αλλαγή. Για όσες ποινικές υποθέσεις μάλιστα (κακουργήματα) είχαν προσδιορισθεί προς εκδίκαση στο κτίριο του Πρωτοδικείου Αθηνών επί της οδού Δέγλερη, οι διάδικοι θα λάβουν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών νέες κλήσεις για τον νέο τόπο εκδίκασής τους.
Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων θα εκδικάζονται και όλα τα αδικήματα που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Τριμελούς και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, όπως και όλα τα Αυτόφωρα, όπως συμβαίνει και σήμερα. Επίσης, όλες οι ανακρίσεις θα πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών στην πρώην Σχολή Ευελπίδων, ενώ και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών παραμένει στο κτίριο 16, όπου στεγάζεται και τώρα.
Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων αποφασίστηκε, επίσης, να παραμείνουν ως προς τις πολιτικές υποθέσεις τα ακροατήρια και οι γραμματείες της νέας τακτικής διαδικασίας αρμοδιότητας του Πολυμελούς και του Μονομελούς Πρωτοδικείου, καθώς και της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων και της εκούσιας δικαιοδοσίας, αρμοδιότητας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Τα ακροατήρια και οι γραμματείες όλων των άλλων διαδικασιών, της πολιτικής δίκης (ειδικών και εκουσίας), αρμοδιότητας του Μονομελούς Πρωτοδικείου, θα μεταφερθούν στο κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το Ειρηνοδικείο Αθηνών, το οποίο από τις 16 Σεπτεμβρίου καταργείται.
Παράλληλα, εκκρεμεί και η έκδοση απόφασης για τις υποθέσεις που έχουν προσδιοριστεί ή θα προσδιοριστούν μετά τις 16 Σεπτεμβρίου προς εκδίκαση στα καταργούμενα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου και Χαλανδρίου.
*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»