Άρειος Πάγος για ψευδή κατηγορία βιασμού τουρίστριας στη Μύκονο: "Η μυστικότητα είναι βασική αρχή της δίκαιης δίκης"
Η ανακοίνωση του ανωτάτου δικαστηρίου
Η 23χρονη τουρίστρια από τη Βρετανία είχε καταγγείλει 3 Πακιστανούς για βιασμό, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους, καθώς αποδείχθηκε ότι έγινε με απόλυτη συναίνεσή της
Με αφορμή τις κατηγορίες βιασμού 23χρονης τουρίστριας στη Μύκονο και των δημοσιευμάτων των ΜΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση ο Άρειος Πάγος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «η μυστικότητα της προανάκρισης είναι βασική αρχή της δίκαιης δίκης».
Η 23χρονη τουρίστρια από τη Βρετανία είχε καταγγείλει 3 Πακιστανούς για βιασμό, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους, ύστερα από την ανάλυση βίντεο που παρουσίαζε ότι η συνεύρεση έγινε με την απόλυτη συναίνεση της γυναίκας.
Διαβάστε εδώ: Ανατροπή στην υπόθεση βιασμού της 23χρονης από τους Πακιστανούς
Ο Άρειος Πάγος σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι «η συχνότατη δυστυχώς και οπωσδήποτε παράνομη τακτική της επιλεκτικής διαρροής πληροφοριών για το περιεχόμενο ποινικών δικογραφιών, που βρίσκονται μάλιστα στο στάδιο της προκαταρτικής εξέτασης, όπως η προκείμενη υπόθεση και η προβολή ως δεδομένων πραγματικών περιστατικών τα οποία όμως δεν αποτελούν περιεχόμενο της δικογραφίας, έχει ως συνέπεια την παραπληροφόρηση και την δημιουργία εντυπώσεων στην κοινή γνώμη».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου
Με αφορμή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου αναφορικά με καταγγελία για την τέλεση του κακουργήματος του βιασμού σε τουριστικό θέρετρο, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Η μυστικότητα της προανάκρισης είναι βασική αρχή της δίκαιης δίκης. Η συχνότατη δυστυχώς και οπωσδήποτε παράνομη τακτική της επιλεκτικής διαρροής πληροφοριών για το περιεχόμενο ποινικών δικογραφιών, που βρίσκονται μάλιστα στο στάδιο της προκαταρτικής εξέτασης, όπως η προκείμενη υπόθεση και η προβολή ως δεδομένων πραγματικών περιστατικών τα οποία όμως δεν αποτελούν περιεχόμενο της δικογραφίας, έχει ως συνέπεια την παραπληροφόρηση και την δημιουργία εντυπώσεων στην κοινή γνώμη. Αυτή η τακτική έχει προφανή στόχο την δημιουργία αισθήματος ανασφάλειας στους πολίτες, την προσβολή της αποτελεσματικότητας της ελληνικής δικαιοσύνης και συνακόλουθα τη δυσφήμιση της Χώρας.
Θα συμβουλεύαμε τους αυτόκλητους «δικαστές» και «εισαγγελείς», που αρέσκονται με οποιαδήποτε ιδιότητα στην έκθεση γεγονότων, πράξεων, ή παραλείψεων ιδίως σε υποθέσεις ποινικού ενδιαφέροντος, χωρίς να γνωρίζουν τα στοιχεία μιας δικογραφίας, μη έχοντες άλλωστε προς τούτο δικαίωμα σύμφωνα με το νομικό μας πολιτισμό, να προσφέρουν μια βασική υπηρεσία στο κοινωνικό σύνολο:
Να αποδεχθούν τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου και ιδίως να αναγνωρίσουν ότι οι μόνοι αρμόδιοι να κρίνουν, κατά το Σύνταγμα και τους Νόμους , είναι οι δικαστές και οι εισαγγελείς της Χώρας. Αυτοί που ελεγχόμενοι καθημερινά από τα αρμόδια θεσμικά τους όργανα, υπερασπίζονται τα δικαιώματα και καταλογίζουν τις υποχρεώσεις των πολιτών κατά την εξέταση κάθε υπόθεσης ενώπιον τους. Αν αυτό είναι εκτός των προθέσεων τους, ας αναλογιστούν το κόστος της τρώσης της αξιοπιστίας τους, όταν, δυστυχώς για αυτούς, πολύ συχνά διαψεύδονται.