Τι χρειάζεται ένας πρωτοετής φοιτητής - Συμβουλές και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο σου ξεκίνημα
Mυστικά "tips"
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν ώστε το ταξίδι της φοιτητικής ζωής να τους μείνει αξέχαστο
Η περίοδος που οι πρωτοετείς φοιτητές ετοιμάζονται για το νέο τους ξεκίνημα πλησιάζει. Καθώς πρόκειται για την αφετηρία της ενήλικης ζωής και της ακαδημαϊκής τους πορείας είναι σημαντικό να γνωρίζουν μυστικά «tips» και συμβουλές που θα τους «λύσουν τα χέρια» και θα τους βοηθήσουν στο ταξίδι αυτό της φοιτητικής ζωής, το οποίο θα τους μείνει αξέχαστο.
Ατάκες όπως “μεγάλωσες πια, έγινες φοιτητής”, “θα πας πανεπιστήμιο” , “θα μείνεις μόνος σου”, “έχεις να αντιμετωπίσεις πολλά”, “να προσέχεις” και άλλες τέτοιες συνοδεύουν το τελευταίο διάστημα όλους τους πρωτοετείς φοιτητές λίγο πριν ξεκινήσουν να αναζητούν το σπίτι που θα μείνουν για να κάνουν το δυναμικό τους ξεκίνημα.
Το σίγουρο είναι ότι τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα: Ενθουσιασμός, χαρά, άγχος, αγωνία, λαχτάρα, περιέργεια, αβεβαιότητα, γιατί κάθε νέο ξεκίνημα έχει και τις δυσκολίες του.
Πρωτοετής φοιτητής: Οι συμβουλές και τα απαραίτητα
Αν σε αγχώνουν τα μαθήματα στη σχολή και γενικώς η καθημερινότητα, ξεκίνα κάποια δραστηριότητα που θα σε βοηθήσει να εκτονωθείς.
Αν δεν μπορείς να ξυπνάς πολύ νωρίς το πρωί, ή φρόντισε να κοιμάσαι νωρίτερα το βράδυ ή διάλεξε κάποια μαθήματα στη σχολή που να είναι απογευματινά.
Προσπάθησε να μη διαβάζεις για την εξεταστική δυο μέρες πριν δώσεις το μάθημα. Κάνε ένα χαλαρό φρεσκάρισμα στις σημειώσεις σου κάθε φορά μετά το μάθημα και θα σε αποζημιώσει στην εξεταστική.
Μην ντρέπεσαι να ρωτάς για πράγματα που δεν γνωρίζεις, από απορίες μέσα στο μάθημα, μέχρι κατάλληλα στέκια για να αράζεις στην περιοχή που μένεις.
Επειδή κατά πάσα πιθανότητα θα περνάς αρκετές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή σου, φρόντισε να κατεβάσεις ένα καλό antivirus πρόγραμμα για προστασία.
Μάθε για καλλιτεχνικά δρώμενα στην πόλη σου, όπως συναυλίες, θέατρα, σινεμά, φεστιβάλ και εκθέσεις. Γενικώς, φρόντισε να μοιραστείς πολιτιστικό θέαμα με φίλους, γιατί καλοί και οι καφέδες, αλλά κάποια στιγμή ίσως τους βαρεθείς.
Κάνε έρευνα για τις δραστηριότητες που οργανώνει το πανεπιστήμιο σου, που θα σε βοηθήσουν για να περάσεις τον χρόνο σου δημιουργικά και να κάνει νέες γνωριμίες. Επίσης, βρες την φοιτητική λέσχη και το πανεπιστημιακό γυμναστήριο που αποτελόυν πάντα ευκολές και οικονομικές λύσεις.
Αν δυσκολευτείς οικονομικά, ρώτα γύρω και ενημερώσου για part time εργασίες που θα συμπληρώσουν το budget σου
Να φροντίζεις την υγεία σου, σωματική και ψυχική, και ό,τι και αν σου συμβεί, να το πεις αμέσως σε κάποιον. Το να ζητάς βοήθεια, είναι ένδειξη ωριμότητας και να θυμάσαι ότι η υγεία σου είναι ό,τι πιο σημαντικό έχεις στον κόσμο
Δείτε εδώ: Τι χρειάζεται ένα φοιτητικό σπίτι - Η αναλυτική λίστα
Φοιτητικό σπίτι: Τα απαραίτητα έπιπλα και τα μυστικά για την νέα στέγη
Για μια νέα ζωή ξεκινούν οι φοιτητές που πέρασαν σε κάποια σχολή, αλλά για αρκετούς που θα αναγκαστούν να σπουδάσουν μακριά από την οικογένειά τους, ξεκινάει και η αναζήτηση νέο σπιτιού. Δεν είναι όμως αρκετό αυτό. Θα χρειαστεί και ο απαραίτητος εξοπλισμός και η επίπλωση για το νέο σπίτι.
Ένα φοιτητικό σπίτι θέλει αρκετά πράγματα, από πιατικά, σεντόνια, πετσέτες, μέχρι και έπιπλα και συσκευές, όπως ένα κρεβάτι ή ένα φουρνάκι. Όμως, έχεις ανάγκη και κάποια άλλα πράγματα από τον χώρο σου. Η καλή του κατάσταση και τοποθεσία, η εύκολη πρόσβαση στη σχολή σου, ένα καλό μέγεθος σπιτιού, και φυσικά το αίσθημα της ασφάλειας είναι μόνο μερικά από αυτά.
Στην κουζίνα
-Πιατικά
-Μαχαιροπήρουνα
-Πάγκος κοπής
-Μαχαίρι κοπής
-Κατσαρόλες
-Τηγάνι
-Τάπερ
-Ποτήρια νερού
-Καφετιέρα
-Κούπες καφέ
-Κουτάλες και σπάτουλες
-Μια μικρή τραπεζαρία
Στο μπάνιο
-Κουτί πρώτων βοηθειών
-Πετσέτες μπάνιου
-Χαλάκι και κουρτίνα για το μπάνιο
-Καλάθι άπλυτων
-Πιγκάλ
-Προϊόντα για την περιποίηση σου
-Σετ νιπτήρα
-Καλαθάκι για τα σκουπίδια
Στο υπνοδωμάτιο
-Κρεβάτι
-Κομοδίνο
-Λαμπατέρ
-Σεντόνια
-Κουβέρτες
-Μαξιλάρια
-Κρεμάστρες και κουτιά αποθήκευσης
-Ταινία LED
Στο σαλόνι
-Καναπέ-κρεβάτι
-Τραπεζάκι σαλονιού
-Έπιπλο τηλεόρασης
-Φωτιστικό
-Γραφείο και καρέκλα γραφείου
-Βιβλιοθήκη
-Εντοιχισμένα ράφια
-Ολόσωμος καθρέφτης
Απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές
-Φουρνάκι
-Ψυγείο
-Βραστήρας
-Τοστιέρα
-Πλυντήριο ρούχων
-Ηλεκτρική σκούπα
-Σίδερο
Χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα φοιτητικό σπίτι
Τοποθεσία και εύκολη πρόσβαση στην σχολή και σε μέσα μεταφοράς: Ξεκίνα την αναζήτηση σου από περιοχές που δεν είναι πολύ μακριά από τη σχολή σου, είναι εύκολα προσβάσιμες και έχουν τακτική συγκοινωνία.
Μέγεθος και διαρρύθμιση του σπιτιού: Το φοιτητικό σου σπίτι θα πρέπει να χωράει τα έπιπλα που θες να έχεις. Ακόμη, είναι σημαντικό να μπορείς να οραματιστείς σε αυτό στιγμές που μπορείς να περάσεις με φίλους σου. Δώσε λοιπόν βάση στις διαστάσεις του κάθε δωματίου, προσπάθησε να φανταστείς τον χώρο με έπιπλα και εσένα να μένεις σε αυτό.
Κόστος ενοικίου: Σε περίπτωση που υπερβαίνει το ποσό που μπορείς να διαθέσεις, δεν θα μπορείς να τα βγάλεις πέρα οικονομικά, είτε εσύ, είτε οι γονείς σου. Για να μπορέσεις να βρεις εύκολα τον προϋπολογισμό του σπιτιού σου, υπολόγισε και τα επιπλέον έξοδα, όπως για παράδειγμα τους λογαριασμούς σου.
Γενική κατάσταση του σπιτιού: Όταν θα βλέπεις το σπίτι ρίξε μια ματιά και στην γενική κατάσταση του κάθε χώρου. Δώσε βάση σε λεπτομέρειες και βρες ακόμη και κρυφές μικροζημιές, οι οποίες όμως μπορούν να προκαλέσουν στο μέλλον προβλήματα. Πρόσεξε αν υπάρχει υγρασία. Επιπλέον, αν το σπίτι είναι επιπλωμένο, παρατήρησε αν όλα τα έπιπλα και οι ηλεκτρικές συσκευές λειτουργούν κανονικά.
Ασφάλεια της περιοχής: Πριν πάρεις την τελική σου απόφαση, κάνε έρευνα για την περιοχή που θα μείνεις. Αν έχεις την ευκαιρία, μη διστάσεις να κάνεις μια βόλτα και να εξερευνήσεις τη γειτονιά. Θα πρέπει να αισθάνεσαι ασφάλεια και σιγουριά όταν περπατάς σε αυτή
Η συγκατοίκηση αποτελεί τελικά τη µόνη λύση ώστε δύο ή τρεις φοιτητές να µοιραστούν το έξοδο της στέγασης. Όµως και πάλι τα πράγµατα είναι δύσκολα. Τα στοιχεία του δείκτη τιµών του Spitogatos δείχνουν σηµαντική αύξηση στα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών στις µεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας σε σχέση µε πέρυσι, καθώς στις µέσες ζητούµενες τιµές ενοικίασης ξεπερνά σε πολλές περιοχές το 10%. Σε αυτό συµφωνούν και τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρµας Χρυσή Ευκαιρία, οι τιµές ενοικίασης διαµερισµάτων στην Αθήνα και σε άλλες µεγάλες πόλεις της Ελλάδας έχουν σηµειώσει σηµαντική άνοδο το πρώτο εξάµηνο του 2024.
Τιμές ενοικίων: Παραδείγματα
Ενδεικτικά είναι τα παραδείγµατα που προκύπτουν από την αναζήτηση:
Σήµερα στα Εξάρχεια προσφέρεται µόνο ένα διαµέρισµα µε δύο υπνοδωµάτια µε τιµή κάτω των 600 ευρώ (ενοίκιο 570 ευρώ/µήνα), στον ηµιώροφο πολυκατοικίας του 1970. Τα υπόλοιπα ενοικιάζονται µε κατώτερη τιµή 700 ευρώ.
Στην Καλλιθέα τα υπόγεια διαµερίσµατα µε δύο υπνοδωµάτια κοστίζουν από 440 ευρώ και από τον πρώτο όροφο και πάνω οι τιµές ξεκινούν από 600 ευρώ.
Ένα ισόγειο διαµέρισµα µε δύο υπνοδωµάτια στην περιοχή του Ζωγράφου ξεκινά µε τιµή 530 ευρώ.
Περιφέρεια
Οι τιµές ενοικίων παρουσιάζουν µεγάλες αυξήσεις σε όλες τις µεγάλες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας: Θεσσαλονίκη: 9,46 ευρώ ανά τ.µ. (+6,7%), Πάτρα: 9,14 ευρώ ανά τ.µ. (+13,1%), Ηράκλειο Κρήτης: 9,85 ευρώ ανά τ.µ. (+10,5%), στη Λάρισα η αύξηση αγγίζει το 10,3%, στη Χαλκίδα το 16%, στις Σέρρες και στην Τρίπολη το 11,2%, ενώ στα Τρίκαλα φτάνει το 14,9% και στην Κοµοτηνή το 10,4%. Έτσι, στη Θεσσαλονίκη 6 στις 10 κατοικίες έως 50 τ.µ. έχουν ζητούµενο µίσθωµα άνω των 400 ευρώ (εκ των οποίων οι τρεις άνω των 500 ευρώ), στην Πάτρα το κόστος για κατοικία 30-45 τ.µ. αγγίζει ακόµη και τα 570 €/µήνα, κοντά στα 500 ευρώ τον µήνα κοστίζει το µηνιαίο µίσθωµα για το ιδανικό φοιτητικό σπίτι στο Ηράκλειο.
Οι γονείς των φοιτητών θα δώσουν αυτά τα χρήµατα για να µείνουν τα παιδιά τους «άστεγα» κατά τη διάρκεια της δύσκολης εξεταστικής περιόδου το καλοκαίρι, αφού οι ιδιοκτήτες σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος έρχονται σε συνεννόηση µε τους ενοικιαστές τους για µίσθωση του διαµερίσµατος µόνο για εννιά µήνες ώστε τους υπόλοιπους τρεις να το διαθέτουν σε πλατφόρµες βραχυχρόνιας µίσθωσης.