Τη νέα αστυνομία του 21ου αιώνα, παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, ώστε πλέον οι ελληνικές διωκτικές αρχές να μην ακολουθούν τις εξελίξεις, αλλά να μπορούν να τις προβλέπουν και να τις προλαμβάνουν, όσο αυτό είναι εφικτό.

Αυτό είναι το ουσιαστικό μήνυμα της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αντλώντας στοιχεία από αντίστοιχες διωκτικές αρχές του εξωτερικού, όπως της Αμερικής και της Γαλλίας, προσαρμόζοντας τα στα Ελληνικά δεδομένα.

Η ΕΛ.ΑΣ. πλέον εκσυγχρονίζεται και αποκτά μια ευέλικτη δομή, ώστε να αποφεύγει γραφειοκρατικά κολλήματα με βασικό στόχο την πρόληψη. Για να συμβεί αυτό βέβαια, χρειάζεται ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας, που εκτός από τις μετακινήσεις υπηρεσιών και προσώπων, αποσκοπεί στην ολοκληρωτική αλλαγή της διδασκαλίας στην Αστυνομική Ακαδημία αλλά και στην -φτωχή μέχρι σήμερα- εκπαίδευση των στελεχών του.

ΕΛ.ΑΣ.: Το νέο σύστημα λειτουργίας της - Οι αλλαγές που έρχονται

Η ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με την αναδιάρθρωση που προωθείται, αποκτά δύο υπαρχηγούς, έναν επιχειρησιακό και έναν επιτελικό. Οι Κλάδοι π.χ. Τροχαίας, Τάξης, Ασφάλειας κλπ μετατρέπονται σε Γενικές Διευθύνσεις βάσει του μοντέλου που υπάρχει στην Γαλλία.

Το γραφείο Αρχηγού μετεξελίσσεται σε Επιτελική Διεύθυνση Συντονισμού και αναλαμβάνει αρμοδιότητες στρατηγικού σχεδιασμού, έρευνας και καινοτομίας, χρηματοδοτικών εργαλείων και παρακολούθησης- αξιολόγησης του έργου των υπηρεσιών.

Δίνεται βαρύτητα στην αστυνομική συνεργασία με ξένες χώρες και για αυτό τον λόγο δημιουργείται νέα Γενική Διεύθυνση με αρμοδιότητα τα θέματα οργάνωσης, επικοινωνίας, εξωστρέφειας, διεθνούς συνεργασίας και αστυνομικής διπλωματίας, ενώ θα υπάρξει σοβαρή αναβάθμιση και ενίσχυση του Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.

Επίσης, οι υποδιευθύνσεις Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, Δίωξης Ναρκωτικών και Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους εντάσσονται πλέον στην Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (Δ.Α.Ο.Ε.). Μια διευρυμένη ομάδα εκατοντάδων αστυνομικών που θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε έγγραφα του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να μην χάνεται χαμένος χρόνος με εισαγγελικές παραγγελίες για παραλαβή εγγράφων ή διασταύρωση στοιχείων. Η δράση της Δ.Α.Ο.Ε. θα είναι πανελλαδική και θα χειρίζεται όλες τις μεγάλες υποθέσεις ενδιαφέροντος. Εγκλήματα, Ελληνική Μαφία, τρομοκρατία, περίεργες εξαφανίσεις, κυκλώματα διαρρηκτών/κλεφτών, τοκογλύφων και άλλες σοβαρές υποθέσεις.

Η γνωστή, μέχρι σήμερα, Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, πλέον θα επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της μικροεγκληματικότητας, της Κρατικής Ασφάλειας και της διαχείρισης μη οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας αποκλειστικά και μόνο εντός των ορίων της.

Ως προς τα ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας, βία ανηλίκων και άλλα περιστατικά διαπροσωπικής βίας δημιουργείται Διεύθυνση Κοινωνικής Αστυνόμευσης.

Νέα σχολεία για Ειδικούς Φρουρούς και Συνοριοφύλακες

Η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ., έρχεται σε μια περίοδο όπου οι απειλές και οι κίνδυνοι πολλαπλασιάστηκαν, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είτε αυτές προέρχονται από τα σύνορα, είτε από το διαδίκτυο. Για αυτό τον λόγο, θα ξεκινήσει διαρκής επιμόρφωση και εκπαίδευση των αστυνομικών, ενώ θα υπάρξουν νέα ειδικά σχολεία για Ειδικούς Φρουρούς και Συνοριοφύλακες καθώς και για προσωπικό φύλαξης επισήμων και ευπαθών στόχων, ώστε να αποκτούν γνώση των νέων μεθόδων άμυνας και επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Οι παραπάνω αλλαγές αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εκτιμούν πως μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η αλλαγή των οργανωγραμμάτων, των μετακινήσεων των αστυνομικών και των αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών σε μια προσπάθεια η ΕΛ.ΑΣ. πλέον να γίνει περισσότερο ευέλικτη, αποδοτική στην ασφάλεια των πολιτών και να ανταποκρίνεται φυσικά στις πραγματικές ανάγκες των ίδιων των στελεχών της.