Ο μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, Νίκος Καντερές με ανάρτησή του αναφέρεται στην τριήμερη αστάθεια του καιρού που βρίσκεται προ των πυλών.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό, φαινόμενα θα υπάρξουν, ωστόσο όπως σημειώνει, η απότομη αλλαγή του σκηνικού του καιρού δεν θα είναι ικανή να προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα.

«Ο Σεπτέμβριος έρχεται χωρίς βροχές και με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ το καλοκαίρι συνεχίζεται», καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Καντερές.

Η ανάρτηση του Νίκου Καντερέ

«Με φυσιολογική μεταβολή του καιρού φεύγει ο Αύγουστος
Από αύριο Πέμπτη, αλλά Παρασκευή και Σάββατο η αστάθεια στην ατμόσφαιρα θα δώσει βροχές και καταιγίδες στην ηπειρωτική χώρα ,καθώς στο Ιόνιο ,το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται πριν το μεσημέρι έως και τις πρώτες βραδινές ώρες για να σταματούν τις νυκτερινές ώρες, για να συνεχίζονται την επόμενη ημέρα και να σταματήσουν τη Κυριακή.

Τα ερωτήματα που μπαίνουν; Θα είναι πολλές, καθολικές, έντονες, πλημμυρικές, χαλαζοφόρες, αιτίες πυρκαγιών…; Ερμηνεύοντας τους προγνωστικούς χάρτες στις βασικές στάθμες των 500 και 850hPa δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά, αφού τα γεωδυναμικά ύψη και οι θερμοκρασίες ΔΕΝ είναι τόσο ικανές και αναγκαίες να συντελέσουν για τα παραπάνω.

Στη μεταβολή αυτή θα πέσουν περισσότερες βροχές συγκριτικά με εκείνη πριν 8-10 ημέρες και σε περισσότερες περιοχές δηλαδή θα βρέξει και σε περιοχές που δεν έβρεξε. Τα ύψη βροχής θα κυμαίνονται κατά βάση από 5 χιλιοστά έως 15 με 20 χιλιοστά, αλλά θα υπάρξουν τοπικά στα 35 και 40 χιλιοστά. Εδώ καθοριστικό ρόλο θα έχουν οι παρατηρήσεις από μετεωρολογικά Radars για τον καθορισμό της περιοχής.

Χαλαζοπτώσεις θα υπάρχουν λίγες, αλλά μικρού μεγέθους. Κεραυνοί θα εκδηλωθούν οπωσδήποτε και απαιτείται η προσοχή σε θάλασσα και ορεινά.
Πλημμυρικά φαινόμενα μάλλον αποκλείονται, αλλά δεν γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες των περιοχών. Φωτιές από κεραυνούς, μάλλον θα σβήσουν και τις υπάρχουσες. Γενικά οι βροχές θα απορροφηθούν από το ξηρό έδαφος και αυτές δεν θα βοηθήσουν στο υπάρχον πρόβλημα….

Ο Σεπτέμβριος έρχεται χωρίς βροχές και με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ το καλοκαίρι συνεχίζεται…».

Με φυσιολογική μεταβολή του καιρού φεύγει ο Αύγουστος Από αύριο Πέμπτη,αλλάΠαρασκευή και Σάββατο η αστάθεια στην...

Δημοσιεύτηκε από Καντερές Νίκος - Kanteres Nikos στις Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024