Πλήρη πρόσβαση σε αρχεία και έγγραφα κρατικών υπηρεσιών θα έχουν οι αστυνομικοί που θα μετακινηθούν στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, το αποκαλούμενο ελληνικό FBI, προκειμένου να κινούνται γρηγορότερα και να εντοπίζουν τους δράστες περιστατικών αποφεύγοντας τη γραφειοκρατία.

Η παρουσίαση της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. έγινε χθες από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό. Η δημιουργία μιας Αστυνομίας στα αμερικανικά πρότυπα ήταν μια σκέψη που επί χρόνια είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και τώρα κατάφερε να την κάνει πράξη. Ο έμπειρος υπουργός συγκέντρωσε στοιχεία και από άλλες χώρες, τα οποία συνδύασε για να δημιουργήσει μια Αστυνομία ικανή να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις. Η Αστυνομία αποκτά δύο υπαρχηγούς, ο τωρινός γίνεται προϊστάμενος επιτελικών υπηρεσιών και ο νέος θα γίνει υπαρχηγός στις επιχειρησιακές υπηρεσίες.

Οι κλάδοι της ΕΛ.ΑΣ. (π.χ. Τροχαίας, Ασφάλειας, Τάξης) μετατρέπονται σε Γενικές Διευθύνσεις βάσει του γαλλικού μοντέλου. Οι Υποδιευθύνσεις Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, Δίωξης Ναρκωτικών και Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους εντάσσονται πλέον στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ).

Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής πλέον θα επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της μικροεγκληματικότητας, της κρατικής ασφάλειας και της διαχείρισης μη οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας αποκλειστικά και μόνο εντός των ορίων της. Αντιθέτως, το αποκαλούμενο ελληνικό FBI θα ασχολείται με όλα τα μεγάλα θέματα από άκρη σε άκρη της χώρας, χωρίς περιορισμούς, γραφειοκρατικά προβλήματα και ανάγκη για αιτήματα προς εισαγγελικές υπηρεσίες για την παραλαβή εγγράφων που υπάρχουν ήδη σε διάφορες υπηρεσίες του κράτους και της Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, στο ίδιο νομοσχέδιο ιδρύεται Υποδιεύθυνση Πληροφοριών και Ειδικών Δράσεων με έδρα στην Αθήνα και παραρτήματα στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη. Μάλιστα, βαρύτητα δίνεται στις οικονομικές διερευνήσεις πολλών υποθέσεων, για παράδειγμα της «ελληνικής μαφίας», της τρομοκρατίας και διαφόρων περιπτώσεων οργανωμένου εγκλήματος, και γι’ αυτό θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία με διεθνείς διωκτικές Αρχές (Europol/Interpol) και συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η δημιουργία του Τμήματος Προστασίας Αθλητικών Αποστολών. Οι αστυνομικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας θα αναλαμβάνουν την εκτός έδρας συνοδεία των αποστολών αθλητικών ομάδων σε ελληνικούς και διεθνείς αγώνες, ενώ θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους των αθλητικών εγκαταστάσεων.