Το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα τις επόμενες ώρες, φέρνοντας ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας.

*Διαβάστε εδώ: ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού - Καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, κεραυνοί μέχρι και το Σάββατο

Μάλιστα, έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη 29/08, η ΕΜΥ, κάνοντας λόγο για καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, κεραυνούς μέχρι και το Σάββατο.


Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ

Ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα βρεθούν πάνω από τη χώρα μας το επόμενο τριήμερο και θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού από σήμερα Πέμπτη (29-08-24) μέχρι και το Σάββατο (31-08-24) στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Α. Σήμερα Πέμπτη (29-08-24)

Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα επηρεαστούν τα ηπειρωτικά, κυρίως η Ήπειρος, η Στερεά (κυρίως στα δυτικά τμήματα), η Πελοπόννησος (δυτικά και κεντρικά τμήματα), η κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική).

Β. Αύριο Παρασκευή (30-08-24)

Τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου.

Από τις μεσημβρινές και μέχρι τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) και την ανατολική Μακεδονία.

Γ. Μεθαύριο Σάββατο (31-08-24)

Από τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια.

Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στην Ήπειρο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Πελοπόννησο.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.


Τι είναι η «Ψυχρή Λίμνη»

Στη μετεωρολογία, ο όρος «Ψυχρή Λίμνη» αναφέρεται σε μια ψυχρή περιοχή της ατμόσφαιρας που περιβάλλεται από θερμές αέριες μάζες. Αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες καταλαμβάνουν σχεδόν όλο το κατακόρυφο εύρος της τροπόσφαιρας, το χαμηλότερο στρώμα της ατμόσφαιρας, και χαρακτηρίζονται από κυκλωνική κίνηση του αέρα, δηλαδή κίνηση αντίθετη με τους δείκτες του ρολογιού.

Η ύπαρξη ψυχρών αερίων μαζών πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες κοντά στο έδαφος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αστάθεια, μια κατάσταση όπου η θερμοκρασία μειώνεται γρήγορα καθ’ ύψος. Αυτή η αστάθεια αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για την ανάπτυξη καταιγίδων, οι οποίες χρειάζονται επίσης την ύπαρξη υγρών αερίων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης αυτών των μαζών. Χωρίς έναν από αυτούς τους τρεις παράγοντες, η δημιουργία καταιγίδων είναι αδύνατη.

Το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» παρατηρείται κυρίως κατά τη θερινή περίοδο, όταν η θέρμανση του εδάφους τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες προκαλεί την ανύψωση θερμών αέριων μαζών. Ο θερμός αέρας, ο οποίος είναι πιο ελαφρύς από τον ψυχρό, ανεβαίνει με μεγαλύτερη ταχύτητα όταν βρεθεί σε ένα ψυχρό περιβάλλον, όπως αυτό που δημιουργεί μια Ψυχρή Λίμνη.

Οι καταιγίδες αέριας μάζας, που προκαλούνται από αυτό το φαινόμενο, εκδηλώνονται συνήθως πάνω από ηπειρωτικές περιοχές, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, κατά τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το έδαφος χάνει ενέργεια μέσω ακτινοβολίας, ψύχοντας τον αέρα που έρχεται σε επαφή με αυτό.

Όταν αυτή η ψύξη συμβαίνει σε ορεινές περιοχές, ο πυκνότερος ψυχρός αέρας βυθίζεται προς τα κάτω, δημιουργώντας καταβατικούς ανέμους. Όταν ο ψυχρός αέρας φτάνει σε επίπεδες περιοχές ή κοιλάδες, επιβραδύνεται και συσσωρεύεται, σχηματίζοντας μια «λίμνη» ψυχρού αέρα.

Αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο είναι καθοριστικό για την κατανόηση των καταιγίδων και της γενικότερης ατμοσφαιρικής αστάθειας, επηρεάζοντας σημαντικά τις καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών.