Ζάκυνθος: Ρεκόρ φωλιών της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta
"Αναμένεται να έχουμε μία εξαιρετική αναπαραγωγική χρονιά"
Σύμφωνα με τον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας (redlist.necca.gov.gr), το είδος δεν απειλείται, πλέον, με εξαφάνιση στη χώρα και ανήκει στην κατηγορία του χαμηλού κινδύνου (LC)
Στον Κόλπο του Λαγανά, στη Ζάκυνθο, και συγκεκριμένα στο χώρο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), ήδη από τις αρχές Αυγούστου, ξεπεράστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο μέγιστος αριθμός φωλιών θαλάσσιας χελώνας που είχε καταγραφεί στην περιοχή πριν 30 χρόνια (το 1995), που ήταν 2.018 φωλιές.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (27 Αυγούστου 2024), καταγράφηκαν περισσότερες από 2.350 φωλιές και αναμένεται να φτάσουν τις 2.500 για το σύνολο της χρονιάς. Πέρσι είχαν καταγραφεί 2.033 φωλιές.
«Αναμένεται να έχουμε μία εξαιρετική αναπαραγωγική χρονιά»
Όπως αναφέρει ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου του ΟΦΥΠΕΚΑ, Λορράν Σουρμπές, είναι αξιοσημείωτη η αύξηση του αριθμού των φωλιών θαλάσσιας χελώνας για δεύτερη, συνεχή χρονιά. «Αναμένεται να έχουμε μία εξαιρετική αναπαραγωγική χρονιά, καθώς ακολουθούμε την αυξητική τάση που καταγράφεται σε όλη την Ελλάδα. Η Ζάκυνθος παραμένει, σταθερά, ο δεύτερος πιο σημαντικός χώρος ωοτοκίας της Μεσογείου. Γεγονός, που αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον και την επιβίωση του είδους. Όπως είναι γνωστό, η φιλοπατρία της θαλάσσιας χελώνας την καθιστά όχι μόνο αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμικού πλούτου, αλλά και σήμα κατατεθέν της Ζακύνθου», ανέφερε ο κ. Σουρμπές, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι δεν είναι ώρα και για εφησυχασμό και οι δράσεις διατήρησης του είδους πρέπει να συνεχιστούν.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κώστας Τριάντης, τόνισε «Η Ελλάδα, επί σειρά δεκαετιών, έχει δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιστημόνων, πολιτών και κρατικών υπηρεσιών. Η πληθυσμιακή δυναμική του είδους, σε ένα νησί με μεγάλη τουριστική δραστηριότητα, καταδεικνύει πως η μακρόχρονη εφαρμογή μέτρων προστασίας που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, μπορεί να είναι αποτελεσματική, χωρίς αποκλεισμούς και οριζόντιες απαγορεύσεις».
Σύμφωνα με τον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας (redlist.necca.gov.gr), το είδος δεν απειλείται, πλέον, με εξαφάνιση στη χώρα και ανήκει στην κατηγορία του χαμηλού κινδύνου (LC).
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αποστολή τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Περισσότερες πληροφορίες: .