Μεγάλη ανησυχία και θλίψη έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες τα νεκρά ψάρια που έχει ξεβράσει η θάλασσα στον Παγασητικό κόλπο και κυρίως στο λιμάνι του Βόλου.

Σκηνές που σοκάρουν τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο, έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μιας πρωτοφανούς οικολογικής καταστροφής.

Συγκεκριμένα, οι τοπικές αρχές συνέλεξαν πάνω από 40 τόνους νεκρών ψαριών μόνο το πρώτο 24ωρο που εκδηλώθηκε το πρόβλημα, ενώ ήδη έχει υπάρξει και εισαγγελική παρέμβαση. Σύμφωνα με επιστήμονες και τις εκτιμήσεις της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας τα νεκρά ψάρια προέρχονται από τις γύρω από την λεκάνη της Κάρλας πλημμυρισμένες περιοχές

Η αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει υπογράψει συμβάσεις και έχει καταβάλει πληρωμές σε εργολάβους με τη χρήση κονδυλίων της πολιτικής προστασίας, καθώς δεν υπάρχει κάποιος φορέας υπεύθυνος για τη διαχείριση του Παγασητικού. Μέχρι σήμερα το πρωί, έχουν συγκεντρωθεί περίπου 100 τόνοι νεκρών ψαριών, ενώ ο καθαρισμός συνεχίζεται αδιάκοπα. Στην προσπάθεια αυτή συνδράμουν και καΐκια από τον Πειραιά.

nekra-psaria-volos1
nekra-psaria2
nekra-psaria23

Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Οι αιτίες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το συγκεκριμένο φαινόμενο οφείλεται στους χιλιάδες τόνους νερού από την Κάρλα και τις γύρω περιοχές που χύνονται καθημερινά μέσω του χειμάρρου Ξηριά στο βορειοδυτικό τμήμα του λιμανιού, του Παγασητικού Κόλπου, δίπλα σε μία περιοχή που ονομάζεται Μπουρμπουλήθρα.

Μαζί τους παρασύρουν και χιλιάδες ψάρια του γλυκού νερού, τα οποία μόλις έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό, πεθαίνουν.

Η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μαγνησίας κ. Παπαδημητρίου δήλωσε στην ΕΡΤ πως «μίλησα και με τον ΟΦΥΠΕΚΑ και μου είπαν ότι είχαν δημιουργηθεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη αυτών των ψαριών καθώς είχαμε ήπιο χειμώνα, η στάθμη των νερών είχε πέσει και αυτά αναπτύχθηκαν σε τέτοιο βαθμό που δεν είχαν αρκετό οξυγόνο και πέθαναν και έρχονταν κάποια ζωντανά η νεκρά στον Παγασητικό». 

Επίσης πρόσθεσε ότι καμία υπηρεσία δεν ειδοποίησε την άλλη για το φαινόμενο που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται στις πλημμυρισμένες εκτάσεις. «Ούτε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθηγητές ιχθυολόγοι πήγαν να δουν το φαινόμενο, ούτε από τον ΤΟΕΒ στη Λάρισα, δεν υπήρξε καμία επικοινωνία μεταξύ αρμοδίων» είπε, ενώ τόνισε δε ότι η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα διερευνήσει ποιος ευθύνεται και σε ποιο κομμάτι.


Παγασητικός: Εξηγούν οι ειδικοί

Ο Κωνσταντίνος Βουδούρης, καθηγητής Υδρογεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εκτίμησε, μιλώντας στο ΕΡΤNews, πως «τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό Κόλπο είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο που αποδίδεται σε θαλάσσιους μικροοργανισμούς και δεν έχει καταγραφεί», αποκαλύπτοντας ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στο Καλοχώρι. Από την πλευρά της η Διονυσία Αυγερινοπούλου, Βουλευτής ΝΔ και απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για την προστασία των θαλασσών έκανε λόγο για «πολύ σοβαρές επιπτώσεις».

«Είναι πράγματι λυπηρό αυτό που συμβαίνει. Βλέπουμε τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών. Βλέπουμε τις επιπτώσεις της κακής διαχείρισης των συστημάτων νερού, πρόκειται για την λίμνη Κάρλα, η οποία αποξηράνθηκε και λόγω της φυσικής καταστροφής που έγινε από τις πλημμύρες, επανήλθε στο φυσικό της και τώρα με την μείωση της έχουμε αυτό το αποτέλεσμα» δήλωσε.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βουδούρης το φαινόμενο αυτό «σχετίζεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα, με την θερμοκρασία των θαλασσών». Και όπως ανέφερε «κάτι δεν έχει γίνει σωστά και για αυτό έχουν δημιουργηθεί αυτά τα προβλήματα».

Ο κ. Βουδούρης επισήμανε ότι η λειψυδρία δεν είναι κάτι καινούργιο και ότι «σχετίζεται με την ανομβρία των τελευταίων ετών και την κακή διαχείριση, αλλά και με την απουσία έργων υποδομής». Ο καθηγητής προειδοποίησε πως η έλλειψη νερού θα είναι ένα πρόβλημα που θα εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση στο μέλλον, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Αναφέρθηκε επίσης στη σπατάλη νερού λόγω κακής διαχείρισης, όπως η άρδευση αγροτικών περιοχών κατά τη διάρκεια της ημέρας με υψηλές θερμοκρασίες, που οδηγεί σε σημαντικές απώλειες.

Τι αποφάσισαν οι αρμόδιοι

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, παρουσία του προέδρου Σωκράτη Αναγνώστου, της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Ο ΟΛΒ με εργολαβίες που αναθέτει να αναλάβει την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών στα όρια της ευθύνης του, δηλαδή εντός του Λιμένα Βόλου
  • Επτά αλιευτικά σκάφη θα αναλάβουν έως την επόμενη εβδομάδα την απομάκρυνση του όγκου των νεκρών ψαριών
  • Θα τοποθετηθεί ένα μεγάλο δίχτυ στις εκβολές του Ξηριά, στην έξοδο της Μπουρμπουλήθρας προκειμένου τα νεκρά ψάρια να μη φτάνουν στον Παγασητικό κόλπο
  • Εργατικό προσωπικό θα ξεκινήσει τον καθαρισμό των εκβολών του χειμάρρου Ξηριά.