Εφιαλτικές μνήμες από τη δεκαετία του '80, οπότε η λειψυδρία βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, ξυπνάει το σταδιακό στέρεμα της λίμνης του Μόρνου, το οποίο αποκαλύπτει τα βυθισμένα -εδώ και δεκαετίες- σπίτια που είχαν εγκαταλείψει άρον άρον οι κάτοικοι του χωριού Κάλλιο Φωκίδας.

Τα τελευταία δύο χρόνια η στάθμη του Μόρνου, που τροφοδοτεί την ύδρευση της Αθήνας, έχει υποχωρήσει πάνω από 35 μέτρα και άλλα 18 περίπου μόλις τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τους κατοίκους. Το 1980, όταν ολοκληρώθηκε η τεχνητή λίμνη του Μόρνου, οι άνθρωποι που έμεναν εκεί αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε υψόμετρο 390 μέτρων και να δημιουργήσουν νέο οικισμό. Στο παλιό χωριό δεν μπορούσαν να μείνουν άλλο, καθώς σπίτια, εκκλησία και δημοτικό σχολείο «θυσιάστηκαν» για την ύδρευση της πρωτεύουσας.

Αυτή τη στιγμή στον νέο οικισμό Κάλλιο μένουν περίπου 60 άνθρωποι, οι οποίοι βλέπουν κάθε μέρα να αναδύονται από τα νερά της λίμνης τα παλιά κτίσματα μαζί με τις παιδικές μνήμες τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Καλλίου, Αποστόλης Γεροδήμος, «όταν αποκαλύπτονται τα πρώτα σπίτια, χτυπούν τα καμπανάκια της λειψυδρίας. Αν δεν βρέξει τον χειμώνα, το πρόβλημα θα γίνει πολύ μεγαλύτερο», εκφράζοντας την ελπίδα «να μην ξαναζήσουμε ό,τι ζήσαμε τριάντα χρόνια πριν».

*Διαβάστε ακόμα: Νέο "καμπανάκι" για τη λειψυδρία: Εξαιρετικά σοβαρό το πρόβλημα, λέει καθηγήτρια Υδρολογίας - Ζητά μέτρα εξοικονόμησης του νερού στην Αττική


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3tyt6dswps1)

«H διαρκής ανομβρία επιταχύνει την πτώση της στάθμης της λίμνης» 

«Η στάθμη της λίμνης έχει πέσει 40 μέτρα από το όριο της υπερχείλισης», σημειώνει ο τοπικός αντιδήμαρχος Κώστας Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «η διαρκής ανομβρία επιταχύνει την πτώση της. Συγκριτικά με το 1993 είμαστε σε καλύτερο επίπεδο, αλλά αν συνεχιστεί η λειψυδρία και δεν πέσουν βροχές και χιόνια στην περιοχή της, θα είναι εφιαλτική κατάσταση». Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας βρίσκεται σε επιφυλακή η ΕΥΔΑΠ, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας, Γιώργος Στεργίου.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι μεταξύ των μακροπρόθεσμων μέτρων που εξετάζονται είναι και η μερική εκτροπή των υδάτων από τα ποτάμια που καταλήγουν στη λίμνη των Κρεμαστών στα σύνορα Ευρυτανίας - Αιτωλοακαρνανίας. Μάλιστα σημείωσε ότι η ΕΥΔΑΠ ολοκλήρωσε εγκαίρως όλες τις πρόδρομες εργασίες και έθεσε σε λειτουργία 17 γεωτρήσεις στη Μαυροσουβάλα, αυξάνοντας τις εισροές, ενώ αντλούνται ποσότητες νερού από την Υλίκη ώστε να αποφορτιστεί το σύστημα Ευήνου - Μόρνου.

Την ίδια ώρα, το καμπανάκι του κινδύνου για τη μείωση των υδατικών πόρων στη χώρα λόγω της κλιματικής αλλαγής, το οποίο χαρακτηρίζει εξαιρετικά σοβαρό, που επιδεινώνεται συνεχώς, χτυπάει η καθηγήτρια Yδρολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Ελισάβετ Φελώνη. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι «αν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την εξοικονόμηση νερού και τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων, η Αττική ενδέχεται να αντιμετωπίσει ξανά σοβαρά προβλήματα υδροδότησης, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν πριν από τρεις δεκαετίες».