Μπορεί ο φετινός Αύγουστος να ήταν «καμίνι», αλλά η έκπληξη για τον καιρό  έρχεται από τις θερμοκρασίες το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου

Στο μεταξύ ο Σάκης Αρναούτογλου έκανε ανάρτηση με γράφημα με τη μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου. Σε άλλες περιοχές η θερμοκρασία θα είναι 1-2 βαθμούς υψηλότερη, αλλά σε άλλες μέχρι και 5 βαθμούς χαμηλότερη, αλλά με πιο αυξημένη την υγρασία.

Καιρός: Η πρόγνωση Αρναούτογλου για τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου





Καιρός: Αλλαγή σκηνικού μετά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου

Ωστόσο όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Λευτέρης Σούσος προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου με αρχές του δευτέρου αναμένεται πιθανή αλλαγή του καιρού με βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά να εισέρχεται προς την χώρα μας και να δίνει περισσότερες βροχές με ιδιαίτερη έμφαση τα δυτικά και βόρεια και εκ νέου μικρή πτώση του υδραργύρου. Ωστόσο η αστάθεια θα παραμείνει μέχρι και τις 15 Σεπτέμβρη τις θερμές ώρες κυρίως.

Τα στοιχεία για τον Αύγουστο

Σύμφωνα με το δίκτυο των 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Αύγουστο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Ο φετινός Αύγουστος (όπως ο Ιούνιος και ο Ιούλιος) χαρακτηρίστηκε από πολλές και συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός Αύγουστος από το 2010 στη Βόρεια - Δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο και στην Πελοπόννησο, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και +1.8 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα (με εξαίρεση την Θεσσαλία 3ος θερμότερος) καταγράφηκε ως ο 2ος θερμότερος από το 2010 (παραμένει ως θερμότερος ο Αύγουστος του 2021).

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Αύγουστο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

xartis