Με νέους κανονισμούς θα ηχήσει το πρώτο κουδούνι για τους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας στις 11/9.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στις σχολικές αίθουσες, κανόνας που εάν δεν τηρείται προβλέπει αυστηρές κυρώσεις στους μαθητές.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, σε περίπτωση που ένας μαθητής ή μία μαθήτρια βιντεοσκοπεί /φωτογραφίζει/ μαγνητοφωνεί καθηγητές ή συμμαθητές του, χωρίς συναίνεση ή συγκατάθεση, η ποινή του θα είναι τριήμερη αποβολή, ενώ με τη συγκατάθεση ή συναίνεση θα αποβάλλεται για 1 έως 3 ημέρες.

Στην περίπτωση που η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση αφορά προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3te3vuq50g1)

Τι ισχύει στις άλλες χώρες με τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία

Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια εφαρμόζουν αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων.

Συγκεκριμένα:

Μ. Βρετανία
Στη Μ. Βρετανία απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας. Ωστόσο, δεν υπάρχει «επίσημη» τιμωρία και ο διευθυντής του εκάστοτε σχολείου θα αποφασίζει για την ποινή του μαθητή που δε θα εφαρμόζει τον κανονισμό.

Βέλγιο
Το Βέλγιο απαγόρευσε την κατοχή και χρήση έξυπνων κινητών στα σχολεία ως μέσο για την καταπολέμηση της βίας, της κόπωσης, αλλά και μη συμμετοχής των μαθητών την ώρα της διδασκαλίας.

Γερμανία - Ολλανδία
Στη Γερμανία απαγορεύεται η χρήση κινητών, αλλά και ψηφιακών συσκευών στη σχολική αίθουσα, εκτός και αν χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικό σκοπό.

Ο κανονισμός αυτός δεν είναι επίσημος, όμως έχει γίνει αυστηρή σύσταση.

Πορτογαλία
Τα κινητά απαγορεύονται στα σχολεία για ορισμένες ημέρες του μήνα. Το μέτρο αυτό βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή.

Ιταλία - Ισπανία - Ιρλανδία - Φινλανδία
Τα κινητά απαγορεύονται αυστηρά στα σχολεία.

Σουηδία
Η Σουηδία, με αφορμή την αλόγιστη χρήση κινητών τηλεφώνων και οθονών ήδη από τη νηπιακή ηλικία, οδήγησε τις αρχές στο να συστήσει στους γονείς να μειώσουν δραστικά τη χρήση τους:

-Τα νήπια δε θα πρέπει να παρακολουθούν οθόνες καθόλου.
-Τα παιδιά κάτω της ηλικίας των δύο ετών θα πρέπει να μην εκτίθενται καθόλου σε ψηφιακά μέσα και στην τηλεόραση.
-Τα παιδιά ηλικίας από δύο έως πέντε ετών θα πρέπει να περιορίζονται σε μέγιστη ημερήσια παρακολούθηση μιας ώρας, σύμφωνα με τις νέες συστάσεις, ενώ εκείνα από έξι έως 12 δεν θα πρέπει να περνούν πάνω από μία ή δύο ώρες ημερησίως μπροστά από οθόνη.
-Οι έφηβοι από 13 ως 18 ετών θα πρέπει να περιορίζονται σε δύο με τρεις ώρες παρακολούθησης οθόνης την ημέρα, αποφάνθηκε η υπηρεσία.

Πιερρακάκης: "Τα κινητά αποσπούν την προσοχή των μαθητών"

Σε ανάρτηση του ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κ. Πιερρακάκης, από το Παρίσι όπου βρίσκεται για συνέδριο της Unesco, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία αποσπά την προσοχή των μαθητών.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη της Unesco, μπορεί να χρειαστούν έως και 20 λεπτά για να εστιάσουν ξανά σε εκείνο που μελετούσαν προηγουμένως:

«Η τεχνολογία είναι μέσο, όχι αυτοσκοπός. Πολλαπλές τεχνολογικές λύσεις υποστηρίζουν την εκπαίδευση αλλά είναι απαραίτητο αυτό να γίνεται με σχέδιο, μέτρο και σύνεση. Η χρήση κινητού τηλεφώνου στο σχολείο αποσπά την προσοχή των μαθητών και, σύμφωνα με μελέτη της UNESCO, μπορεί να χρειαστούν έως και 20 λεπτά για να εστιάσουν ξανά σε εκείνο που μελετούσαν προηγουμένως. Αποφεύγοντας τη χρήση κινητών στο σχολείο στο Βέλγιο, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, βελτιώθηκε η απόδοση των μαθητών και ιδίως όσων δεν βρίσκονταν στην κορυφή των επιδόσεων.

Η χρήση της τεχνολογίας και ειδικά της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση είναι το θέμα για το οποίο συζητάμε στο πλαίσιο της Digital Learning Week 2024 που διοργανώνει η UNESCO στο Παρίσι, αναζητώντας τις βέλτιστες προσεγγίσεις με επίκεντρο μαθητές και εκπαιδευτικούς».