Σε νέες µορφές έκνοµων δραστηριοτήτων επιδίδονται πλέον οι Ροµά, καταλαµβάνοντας, µαζί µε τους αλλοδαπούς, τη µερίδα του λέοντος στο εγχώριο έγκληµα. Η πρόσφατη εξάρθρωση 14 συµµοριών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και η σύλληψη 37 µελών, εκ των οποίων οι 21 είναι έγκλειστοι φυλακών για συναφή αδικήµατα, σε συνάρτηση µε την εξάρθρωση ακόµη 45 τέτοιων οµάδων από το 2023, αναδεικνύει το µέγεθος του διογκούµενου και πολυπλόκαµου προβλήµατος.

Σύµφωνα µε τις τελευταίες αστυνοµικές εκθέσεις, οι σπείρες διαρρηκτών και κλεφτών απαρτίζονται κατά 84% από Ροµά, οι οποίοι συµµετέχουν πλέον και σε ανάλογες οµάδες οµογενών από το Καζακστάν, τη Ρωσία, τη Γεωργία κ.τ.λ. Συνολικά το 70% των εγκληµάτων κατά της ιδιοκτησίας διαπράττεται από Τσιγγάνους.

Ροµά: Οι επενδύσεις και οι «πιάτσες»

Συστηµατικότερα σε σχέση µε το παρελθόν, οι Ροµά επενδύουν τα κέρδη τους στην αγορά ακινήτων, ξενοδοχείων, καταστηµάτων και επαγγελµατικών οχηµάτων (ταξί, φορτηγά, λεωφορεία), επιδιδόµενοι επίσης σε τοκογλυφίες, οι οποίες στο τέλος καταλήγουν σε στυγνούς εκβιασµούς. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επέκτασή τους στον κλάδο των ταξί και στις «πιάτσες», όπως αυτή στα ΚΤΕΛ Κηφισού, όπου θέλουν να ελέγχουν ακόµη και µε τη χρήση όπλων την επιβατική κίνηση.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, έχουν αγοράσει 300 άδειες ταξί στην Αττική, 80-100 στη Θεσσαλονίκη και δεκάδες ακόµη σε Χαλκιδική, Λάρισα, ∆υτική Ελλάδα, Αργολίδα, Μεσσηνία και διάφορα τουριστικά θέρετρα ανά την επικράτεια. Οι περισσότεροι ενοικιάζουν τα οχήµατα σε οµόφυλούς τους, ωστόσο στη συντριπτική τους πλειονότητα είτε δεν διαθέτουν την ειδική άδεια κυκλοφορίας είτε έχουν εκδώσει πλαστά πιστοποιητικά. «Εχουµε ενηµερώσει πολλές φορές και το υπουργείο Μεταφορών και το Προστασίας του Πολίτη. Αν δεν ψηφιοποιηθεί η ειδική άδεια και αν δεν γίνουν συστηµατικοί έλεγχοι από την Αστυνοµία, οι κίνδυνοι για τους επιβάτες και τους επαγγελµατίες θα αυξηθούν κατακόρυφα, ενώ το ταξί θα απαξιωθεί πλήρως» καταγγέλλει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύµιος Λυµπερόπουλος

Επέκταση εκτός Αττικής 

Σε ορισµένα καταστήµατα κράτησης οι µαφίες τους εµπορεύονται κάρτες για τα καρτοτηλέφωνα, συσκευές κινητών, φορτιστές (ξεχωριστά) και κάρτες χρόνου οµιλίας. Στην Αττική κλέβουν καθηµερινά δεκάδες ενοικιαζόµενα ή σε καθεστώς χρονοµίσθωσης (leasing) οχήµατα µικρού κυβισµού, όπως και πινακίδες. Ακολούθως τα διοχετεύουν στα Βαλκάνια και τη γειτονική Ιταλία, στα νησιά, όπου τα δίδουν σε τοπικούς επιχειρηµατίες µίσθωσης οχηµάτων µε αντάλλαγµα ποσοστό επί του µισθίου, και τέλος στα βόρεια σύνορα (Εβρος) για µεταφορά λαθροµεταναστών.

Σε δηµοφιλή νησιά του Αιγαίου (Κρήτη, Μύκονος, Ρόδος, Πάρος, Σαντορίνη), εκµεταλλευόµενοι την οµοιότητά τους µε Άραβες και Μεσανατολίτες τουρίστες, «τρυπώνουν» σε ξενοδοχεία, κλαµπ και οργανωµένες παραλίες, ξαφρίζοντας πλούσιους παραθεριστές. Κάποιοι θρασείς επικοινωνούν αργότερα µε τα θύµατά τους απαιτώντας το 50%-70% της αξίας των κλοπιµαίων, αν πρόκειται για τιµαλφή ή ακριβά αντικείµενα, για να τους τα επιστρέψουν. Άλλος τρόπος «προσέγγισης» είναι η συνεργασία τους (εκβιαστικά ή δωροδοκώντας τους) µε µασέρ και αισθητικούς, οι οποίοι πραγµατοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις και τους ενηµερώνουν για την οικονοµική επιφάνεια των πελατών τους.

Οι καταυλισµοί των Ρομά 

Όσο δε για τους καταυλισµούς, απ’ όπου οργανώνονται πια και διαφυγές διαβόητων εγκληµατιών και καταζητούµενων διεθνώς, τα περισσότερα «άβατα» βρίσκονται στην Αττική και πιο συγκεκριµένα στη Νέα Ζωή, το Ψάρι, τον Σκάρπα, το Ζεφύρι και τα Λιόσια. Σύµφωνα µε αναφορές της ΕΛ.ΑΣ., οι επικίνδυνες ζώνες ξεκινούν από τον καταυλισµό Ασπροπύργου, που χρησιµοποιείται ως ορµητήριο από πολλές ληστρικές οµάδες.

Στον οικισµό της Νέας Ζωής απαγορεύεται να µπουν και να επιχειρήσουν αστυνοµικοί, ενώ οι συµµορίες ειδικεύονται σε διαρρήξεις, κλοπές, ληστείες, αρπαγές αυτοκινήτων που διαλύονται, ακόµη και εκβιασµούς. Εκτός από Ελληνες Ροµά, εκεί κρύβονται και πολλοί οµόφυλοί τους από βαλκανικές χώρες, οι οποίοι εµπλέκονται στο µεγαλύτερο κοµµάτι της παραβατικότητας. Σε σχέση µε τη δεκαετία του ’90, ο αριθµός των καταυλισµών τους αυξήθηκε κατά 10%, ανερχόµενος σήµερα στους 470. Στο Λεκανοπέδιο Αττικής καταγράφονται 28.  

Ελλάν πασσέ: Ένταξη νέων Ροµά µε ποσόστωση στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ

Πάνω από το 70% των ενηλίκων και των ανηλίκων, σε σύνολο 175.000-220.000 Ροµά, είναι παραβατικοί. Επ’ αυτού ο φορέας τους «Ελλάν πασσέ» προτείνει την ένταξη νέων Ροµά µε ποσόστωση στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ., καθώς αρκετοί γνωρίζουν βιωµατικά το φαινόµενο της παραβατικότητας σε όλο του το εύρος.

Κοµβικής σηµασίας χαρακτηρίζεται επίσης η δηµιουργία επιτροπής για την καταγραφή και ανάλυση του εγκληµατικού φαινοµένου στους καταυλισµούς (εγκληµατογόνες αιτίες, παραβατικότητα επιβίωσης σε µεγάλο βαθµό, οργανωµένο έγκληµα). «Εργο της συγκεκριµένης επιτροπής» τονίζει ο πρόεδρος της «Ελλάν πασσέ», Η. Πάντζος, «θα είναι στη συνέχεια η επεξεργασία ενός στρατηγικού σχεδίου για την απογκετοποίηση των κοινοτήτων µε µετεγκατάσταση». 


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»