Την ώρα που η ΕΛ.ΑΣ. παίρνει «δέκα με τόνο» για την εξιχνίαση εκατοντάδων αξιόποινων πράξεων έπειτα από πολυετή έρευνα, η ελληνική Πολιτεία και σαφώς η κοινωνία παίρνουν ένα μεγαλοπρεπέστατο «μηδέν» στο μάθημα της κοινωνικής αφομοίωσης και της συμπερίληψης.

Δεν είναι διόλου υπερβολή να πούμε πως σημαντικό μέρος ενός συνοικισμού βρίσκεται κατηγορούμενο για τουλάχιστον 18 αδικήματα. Συνολικά 132 άτομα εμπλέκονται στη δικογραφία των 20.000 σελίδων που συνέταξαν έπειτα από τετραετή μόχθο τα στελέχη της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ενώ 37 εξ αυτών έχουν ήδη συλληφθεί δυνάμει ενταλμάτων.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ακτινογραφούν τα διαβιβαστικά για 553 «χτυπήματα» που διαπράχθηκαν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από 100 και πλέον Ρομά, που κατοικούν στην πλειονότητά τους στον Δενδροπόταμο και μέσα στα χρόνια σχημάτισαν 14 διαφορετικές εγκληματικές οργανώσεις, απότοκο των μεταξύ τους ερίδων, καθώς δεν τα έβρισκαν στις… μοιρασιές. Η δράση των οργανώσεων εκτείνεται σε βάθος χρόνων. Ωστόσο, η παρούσα γενιά παραβατικών στοιχείων φέρεται να ξεκίνησε τη δράση της τον Ιούλιο του 2020.

Στη… μύτη όμως της ΕΛ.ΑΣ. μπήκαν για τα καλά τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, όταν ο βασικότερος πυρήνας έκανε το «colpo grosso»: τη διάρρηξη στην έπαυλη του «βασιλιά του πλαστικού», Παρασκευά Παλατιανά, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Εκεί γεννήθηκε και η… Λερναία Ύδρα, αφού η «μπάζα» του 1,1 εκατ. ευρώ προκάλεσε έριδες μεταξύ των μελών της οργάνωσης.

Στην πλειονότητά τους συγγενείς, κοντινοί και μακρινοί, οι φερόμενοι δράστες άρχισαν να αποσχίζονται και οργανώσεις να διχοτομούνται. Ωστόσο, παρά τις διασπάσεις, τις νέες στρατολογήσεις και τις συνολικά 14 οργανώσεις, η επικοινωνία και ενίοτε η συνεργασία μεταξύ τους δεν διεκόπη ποτέ. «Κάθε φορά που προέκυπτε μία έρευνα, γεννιούνταν άλλες δύο. Ηταν σαν να σκάβουμε τις ρίζες ενός παλιού δέντρου. Δεν τελείωναν ποτέ», λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στα «Π».

Η ατέρμονη προσπάθεια εντέλει οδήγησε στην τεράστια, ταυτόχρονη επιχείρηση 350 αστυνομικών της 26ης Αυγούστου σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Αττική, αλλά και Σαντορίνη και Χαλκιδική, καθώς αρχηγικά στελέχη των οργανώσεων βρίσκονταν σε… καλοκαιρινές διακοπές, με τη συνδρομή των τοπικών Αρχών, των ΕΚΑΜ, μέχρι και μονάδων Κ9. Ο «λογαριασμός» από το παράνομο οικονομικό όφελος ξεπερνά τα 2,76 εκατ. ευρώ από διαρρήξεις, κλοπές, ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, χωρίς στα παραπάνω να συμπεριλαμβάνονται τα κέρδη από την παράνομη παροχή κινητών σε κρατουμένους, την τοκογλυφία, την παραχάραξη χαρτονομισμάτων και άλλων εγγράφων, αλλά και την επαναπώληση των τιμαλφών. Συν τοις άλλοις, πρακτικά δεν υπήρχε μία «καβάτζα», καθώς πολλές φορές τα τιμαλφή θάβονταν σε διάφορα σημεία για λόγους ασφαλείας και για τις… δύσκολες ημέρες.

Καλοκουρδισμένη οργάνωση 

Η, κατά τα φαινόμενα διασπασμένη, μικρή εγκληματική κοινωνία πολύ σύντομα απέκτησε αρκετά ευέλικτο χαρακτήρα, αφού ο κώδικας επικοινωνίας μεταξύ των οργανώσεων παρέμενε ισχυρός. Σε κάθε περίπτωση, στην ώρα ανάγκης ο καθείς συνήθιζε να φροντίζει τους δικούς του με διάφορους τρόπους. Με δεδομένο πως 21 από τους συλληφθέντες ήταν έγκλειστοι από τις αρχές του 2024, οι πυραμιδικές κατά κύριο λόγο οργανώσεις ανέθεταν στους επιδέξιους την παραχάραξη ιατρικών γνωματεύσεων από κρατικούς νοσοκομειακούς φορείς, για να τύχουν ευνοϊκότερης αντιμετώπισης ενώπιον της Δικαιοσύνης, ενώ παρείχαν ακόμα άλλοθι ή και ταυτότητες.

Η επικοινωνία με τους κρατούμενους, δε, ήταν κύριο μέλημα των «έξω». Σε κάθε περίπτωση, κάθε πρόβλημα είχε τη λύση του και σε επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς μεταξύ των εμπλεκομένων στην υπόθεση κανείς δεν παρενέβαινε στην «ειδικότητα» του άλλου. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι, παρά το εύρος των εμπλεκομένων, τα όπλα που βρέθηκαν ήταν ελάχιστα. Σε κάθε περίπτωση, τα «μπράτσα» δούλευαν στους εκβιασμούς για τις τοκογλυφικές πιέσεις, στα «τιμόνια» (όπως αποκαλούσαν τους ικανούς οδηγούς διαφυγής), στις τσίλιες και στη διαφυγή, στους «μπουκαδόρους» στις διαρρήξεις, ενώ συγκεκριμένοι ήταν εκείνοι που έπαιζαν τον ρόλο των ανιχνευτών για τα επόμενα «χτυπήματα». Πέραν αυτών, αλλά και των ηγετικών στελεχών της κάθε οργάνωσης, υπήρχε ένα άτομο που ξεχώριζε περισσότερο από όλα.
Το «λεξικό» των Ε.Ο. (Εγκληματικών Οργανώσεων) «Κόκκινη»: Χρυσή λίρα, χρυσό κόσμημα «Βόλτα», «γύρα», «γκόμενα»: Διάρρηξη «Ψιλή»: Μικροκλοπή «Τιμόνι»: Οδηγός διαφυγής

Ο λεγόμενος «τραπεζίτης», ο οποίος λογίζεται ως ο πιο φερέγγυος μεταξύ των οργανώσεων και δρούσε ως κλεπταποδόχος: Κάθε εγκληματική οργάνωση έπειτα από κάθε «χτύπημα» προχωρούσε σε μοιρασιά, με τον «τραπεζίτη» να βρίσκεται πάντα σε θέση να εξαγοράσει τιμαλφή και να «διατάξει» την επαναπροώθησή τους στην αγορά. 

«Ξέπλυμα» και… αλυρό νερό

Ο πλούτος που διακινήθηκε αυτά τα τέσσερα χρόνια έπρεπε να βρει διέξοδο στην αγορά. Το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος είναι η σίγουρη κίνηση σε αυτές τις περιπτώσεις, με τα μέλη της οργάνωσης να προχωρούν σε ανακαινίσεις και αγορές ακινήτων, σε αγορές και συντήρηση αυτοκινήτων (την οποία επωμίζονταν τα «τιμόνια»), μέχρι και στην έναρξη επιχειρήσεων, όπως καφετέριες και γυμναστήρια.

Το κεφάλαιο «αυτοκίνητα» πάντως είχε την τιμητική του, με τα ειδικά μέλη των οργανώσεων αφενός να γνωρίζουν πλήρως τον τρόπο κάλυψής τους, αφετέρου τον τρόπο καταστροφής τους σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά. Δεν είναι τυχαίο πως εκεί που αποτύγχανε η φωτιά, αρκετά μεταφέρονταν στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, καθώς γνώριζαν πως το αλμυρό νερό καταστρέφει τα ίχνη DNA και τα αποτυπώματα.


*Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»