Ένα ακόμη πλήγμα στην αποκαλούμενη «μαφία των ρολογιών» της Μυκόνου πέτυχαν οι αστυνομικοί μετά τη σύλληψη ενός νεαρού Ιταλού κακοποιού, λίγο μετά την αριστοτεχνική κλοπή ενός ακριβού ρολογιού από το χέρι ενός τουρίστα.

Η δράση των Ιταλών κακοποιών κατά την θερινή σεζόν είναι γνωστή στις αρχές με αποτέλεσμα ομάδες ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών να εμφανίζονται ως τουρίστες και να πραγματοποιούν περιπολίες σε πολυσύχναστα σοκάκια που αποτελούν και τον κύριο χώρο δράσης αυτού του είδους των κακοποιών.

Η χαρά του 28χρονου Ιταλού βέβαια δεν κράτησε αρκετά καθώς περίπου ένα 15λεπτο μετά την κλοπή έπεσε στα χέρια των αστυνομικών. Θύμα του Ιταλού αριστοτέχνη των κλοπών έπεσε ένας 39χρονος από την Ουγγαρία. Το φανταχτερό ρολόι αξίας άνω των 50.000 ευρώ αμέσως μπήκε στο στόχαστρο του Ιταλού κακοποιού. Με τη βοήθεια ενός συνεργού του τον πλησίασαν, έπεσαν κατά λάθος επάνω του λόγω της πολυκοσμίας και χωρίς να καταλάβει το παραμικρό ο 39χρονος, το ρολόι του «έκανε φτερά». Ωστόσο, στάθηκε τυχερός πάνω στην ατυχία του αφού ο φίλος του θύματος, πρόσεξε τις αριστοτεχνικές κινήσεις των δύο Ιταλών και άρχισε να φωνάζει για βοήθεια.

Αστυνομικοί που βρίσκονταν σε μικρή απόσταση άκουσαν τις φωνές και αμέσως κυνήγησαν τους δράστες, τους οποίους και ακινητοποίησαν τη στιγμή που ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε μοτοσικλέτα για να εξαφανιστούν. Η μηχανή ήταν νοικιασμένη σε άλλα στοιχεία, προφανώς για να μην δίνουν στόχο οι δράστες. Στην κατοχή του 28χρονου Ιταλού βρέθηκε το ακριβό ρολόι το οποίο και επεστράφηκε στον ιδιοκτήτη του, ενώ ο δράστης συνελήφθη και οδηγήθηκε ήδη στον Εισαγγελέα Νάξου.

Πώς δρα η «μαφία των ρολογιών» - Σε Μύκονο και Πάρο οι κυριότερες στάσεις των κακοποιών

Η «μαφία των ρολογιών» έχει πληθύνει κατακόρυφα τη δράση της την τελευταία 7ετία στο νησί των ανέμων. Συνήθως πρόκειται για Ιταλούς κακοποιούς, πραγματικά αριστοτέχνες του είδους, οι οποίοι εντοπίζουν τουρίστες με πανάκριβα ρολόγια. Χωρίς τα θύματα να καταλάβουν το παραμικρό, αφαιρούν τα ρολόγια και τα στέλνουν αμέσως σε συγκεκριμένους κλεπταποδόχους στην γενέτειρα τους. Εκεί, σε ειδικά εργαστήρια, γίνεται παραποίηση των σειριακών αριθμών των ρολογιών, εκδίδονται νέα έγγραφα, σχεδόν παραπλήσια με τα αυθεντικά, που πολλές φορές ακόμη και έμπειροι ωρολογοποιοί δεν αναγνωρίζουν και εν συνεχεία τα πωλούσαν σε ενδιαφερόμενους.

Η ζήτηση για ακριβά ρολόγια και ειδικά συγκεκριμένες μάρκες όπως Rolex, Phillipe Patek έχει αυξηθεί κατακόρυφα την τελευταία τριετία όπου λόγω έλλειψης πρώτων υλών αλλά και άλλων προβλημάτων στην διαδικασία παραγωγής που προκάλεσαν διαδοχικά ο κορονοιός και εν συνεχεία ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

Μύκονος και Πάρος αποτελούν τις κύριες στάσεις των Ιταλών αλλά και άλλων Βαλκάνιων κακοποιών που εμπλέκονται στη «μαφία των ρολογιών», μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα επιχείρηση, την οποία προσπαθούν να διαχειριστούν οι αστυνομικοί μέσω συστημάτων πληροφόρησης για τους κακοποιούς αλλά και συνεχείς περιπολίες στα γνωστά στενά των νησιών του Αιγαίου.