Κινητήρες από κλεμμένα οχήματα ιταλικής και ολλανδικής προέλευσης εντόπισαν οι αστυνομικοί έπειτα από πολύμηνες έρευνες σε τέσσερις μάντρες στη Θεσσαλονίκη.

Το κύκλωμα είχε στήσει καλά την απάτη, έχοντας συνεργούς εντός και εκτός Ελλάδος, με τα κέρδη του να ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με τα έως τώρα ευρήματα.

Θεσσαλονίκη: Πώς δρούσε το κύκλωμα που έκλεβε κινητήρες

Αστυνομικοί από Ελλάδα, Ολλανδία και Ιταλία επί μήνες παρακολουθούσαν συγκεκριμένα άτομα για τα οποία υπήρχαν ενδείξεις πως εμπλέκονται σε κύκλωμα που έκλεβε οχήματα από τις ξένες χώρες και τα εισήγαγε ως ανταλλακτικά σε συγκεκριμένες μάντρες-κοπτήρια στη συμπρωτεύουσα. Εκεί γινόταν η διάλυση των οχημάτων, όπου διέθεταν τα ανταλλακτικά φανοποιείας αλλά και τους κινητήρες των οχημάτων.

Τα οχήματα που έμπαιναν στο στόχαστρο της σπείρας ήταν συγκεκριμένα, αυτά δηλαδή που έχουν ζήτηση στην Ελλάδα. Πρόκειται κατά βάση για κινητήρες παλαιών οχημάτων. Συγκεκριμένα οι 26 κινητήρες είχαν κλαπεί μεταξύ 2009-2023 από Ολλανδία και Ιταλία. Επίσης, εντοπίστηκαν επιπλέον 9 κινητήρες οι οποίοι είχαν κλαπεί από το 2014 έως το 2022 από Αττική και Θεσσαλονίκη.

Οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των ερευνών εντόπισαν και πέντε κινητήρες οχημάτων από τους οποίους είχαν σβηστεί οι σειριακοί αριθμοί ώστε να μην είναι εφικτός ο εντοπισμός της προέλευσής τους.

Αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και πλαστογραφία είναι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες των τεσσάρων συνεργείων-κοπτήριων της Θεσσαλονίκης και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθούν για να δώσουν τις εξηγήσεις τους ενώπιον των δικαστικών Αρχών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνεργασία των αστυνομικών των τριών χωρών, διαμέσου της INTERPOL, ήταν διαρκής, με ανταλλαγή πολλών στοιχείων, όπως υλικό από παρακολουθήσεις των υπόπτων, στοιχείων οχημάτων, αριθμών VIN οχημάτων και σειριακών αριθμών κινητήρων. Η επιχείρηση θεωρείται από τις σημαντικότερες των τελευταίων ετών, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα.

Πηγή φωτογραφίας: Thestival.gr