Η δικαίωση για τη δολοφονία μιας 70χρονης πρώην μπαλαρίνας, η οποία έδωσε το τελευταίο σημάδι ζωής το 2002 στην Αμαλιάπολη του Αλμυρού Μαγνησίας, ήρθε από τον Αρειο Πάγο, ο οποίος επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου σε βάρος του ανθρώπου που καταδικάστηκε ως ο δράστης της δολοφονίας της.

Μαρία Κοντούλη: Ο άνθρωπος που έκοψε το νήμα της ζωής της 

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, αξιολογώντας όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, κατέληξε πως ο 71 ετών, σήμερα, επιχειρηματίας ήταν ο άνθρωπος που έκοψε το νήμα της ζωής της πρώην μπαλαρίνας. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, μοναδική στα δικαστικά χρονικά, καθώς ο επιχειρηματίας καταδικάστηκε για τη δολοφονία χωρίς να έχει βρεθεί το πτώμα της γυναίκας και ο τρόπος με τον οποίο της αφαίρεσε τη ζωή. Τα υπόλοιπα στοιχεία, ωστόσο, που συγκεντρώθηκαν σε βάρος του κρίθηκαν ικανά από τις δικαστικές Αρχές, όπως επικυρώθηκε και από τον Αρειο Πάγο, να στοιχειοθετήσουν την καταδίκη του από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας σε κάθειρξη επτά ετών, αφού προηγουμένως το δικαστήριο του αναγνώρισε και δύο ελαφρυντικά.

Η απίστευτη ιστορία της δολοφονίας μιας πρώην μπαλαρίνας από τον Αλμυρό

Η 70χρονη πρώην μπαλαρίνα Μαρία Κοντούλη από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2002 χάθηκε από προσώπου Γης. Κανείς δικός της άνθρωπος δεν είχε επαφή και επικοινωνία μαζί της. Οπως κατέληξε η ελληνική Δικαιοσύνη, 22 χρόνια μετά την εξαφάνιση της γυναίκας, υπαίτιος για τη δολοφονία της είναι ο επιχειρηματίας ο οποίος, σύμφωνα με τις μαρτυρίες συγγενών και φίλων της 70χρονης, διατηρούσε ερωτική σχέση με την πρώην μπαλαρίνα από το 1996. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης, η γυναίκα, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, είχε αρχίσει και πληροφορείτο πως ο επιχειρηματίας είχε προχωρήσει εν αγνοία της σε διάφορες κινήσεις που αφορούσαν τα περιουσιακά της στοιχεία και επιθυμούσε να ανακαλέσει το πληρεξούσιο που του είχε κάνει. Γι’ αυτόν τον λόγο είχε επισκεφθεί και μια δικηγόρο, στην οποία είχε αναθέσει να ερευνήσει την υπόθεση. Η πρώην μπαλαρίνα όμως δεν έδωσε από τότε και μετά σημάδια ζωής.

Ο Αρειος Πάγος, στην απόφασή του, τονίζει πως η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας έχει «ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αφού εκτίθενται σε αυτή με σαφήνεια, πληρότητα και χωρίς αντιφάσεις ή λογικά κενά τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία αποδείχθηκαν από την ακροαματική διαδικασία και συγκροτούν την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του κακουργήματος της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση».

Όπως τονίζεται στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, ο ισχυρισμός του καταδικασθέντα πως η 70χρονη, η οποία αντιμετώπιζε και προβλήματα υγείας, εξαφανίστηκε εκούσια «δεν έχει λογικό έρεισμα». Το ανώτατο δικαστήριο τονίζει επίσης πως η πρώην μπαλαρίνα «δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να επιβιώσει χωρίς να εισπράττει τη σύνταξή της και χωρίς να εμφανισθεί σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα για νοσηλεία».

Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου ότι «στην υποθετική περίπτωση κατά την οποία είχε αποβιώσει από φυσικά αίτια, θα είχε βρεθεί το πτώμα της, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, το οποίο, παρά τις εκτεταμένες έρευνες των δημοσίων Αρχών, αλλά και τις ιδιωτικές έρευνες της οικογένειάς της, δεν βρέθηκε ποτέ».

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σε βάρος του κατηγορουμένου 

Αξιολογώντας όλα αυτά τα στοιχεία, αλλά και το ότι ο κατηγορούμενος με το πληρεξούσιο που του είχε παραχωρήσει η πρώην μπαλαρίνα είχε σφετεριστεί την περιουσία της, όπως κρίθηκε αμετάκλητα με απόφαση του 2020, με την οποία καταδικάστηκε για ηθική αυτουργία από κοινού σε πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, το δικαστήριο κατέληξε, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι «ο κατηγορούμενος προκάλεσε τον θάνατο του πιο πάνω θύματος με ενέργειά του και όχι με παράλειψη, αφού στην απόφαση γίνεται λόγος για άγνωστο μέσο με το οποίο προκάλεσε (με ενέργεια) τον θάνατό της. Το γεγονός ότι δεν διαπιστώθηκε ο τρόπος της ενέργειάς του, δηλαδή της επίδρασης του κατηγορουμένου επί του σώματος του θύματος, και το μέσο που αυτός χρησιμοποίησε για την αφαίρεση της ζωής του θύματος, ως και το ότι δεν βρέθηκε το πτώμα δεν έχει σημασία για την αντικειμενική στοιχειοθέτηση του εγκλήματος του Αρθρου 299, παρ. 1 Π.Κ., εφόσον το δικαστήριο δεν διατήρησε καμία αμφιβολία για τον θάνατό της».

Στα 7 έτη μειώθηκε η ποινή  

Ο επιχειρηματίας παραπέμφθηκε στο εδώλιο του δικαστηρίου, με βούλευμα που εκδόθηκε το 2019. Πρωτόδικα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών, με το δευτεροβάθμιο δικαστήριο το 2023 να μειώνει την ποινή αυτή σε επτά έτη, μετά την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών.

Μετά την έκδοση της απόφασης του Εφετείου, ο κατηγορούμενος προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, προβάλλοντας επτά λόγους για την αναίρεση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, οι οποίοι, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, κρίθηκαν από τον Αρειο Πάγο ως αβάσιμοι.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»