«Νεκρώνουν» οι ψαραγορές της Μαγνησίας, με τους ιχθυοπώλες να βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, εξαιτίας του φαινομένου των νεκρών ψαριών που τις τελευταίες ημέρες είχαν «πνίξει» τον Παγασητικό.

Αν και οι αλιείς βγαίνουν στα ανοιχτά για να ψαρέψουν φτάνοντας ακόμα και στην Εύβοια και τη Χαλκιδική, ο κόσμος είναι διστακτικός και φοβάται να αγοράσει ψάρια, με συνέπεια να υπάρχει μειωμένη έως ανύπαρκτη κίνηση στα ιχθυοπωλεία που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης του Βόλου αλλά και στους πάγκους των λαϊκών αγορών.

*Διαβάστε ακόμα: Μαγνησία: Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τα νεκρά ψάρια καταθέτουν επιχειρηματίες της περιοχής


Έκκληση από τους ιχθυοπώλες στον κόσμο να τους εμπιστευτούν 

Οι ιχθυοπώλες κάνουν έκκληση στον κόσμο να τους εμπιστευτεί και να αρχίσει πάλι να αγοράζει ψάρια και θαλασσινά, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υφίσταται κίνδυνος. Όπως είπε στην «Απογευματινή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Μαγνησίας, Παναγιώτης Περράκης, η κατάσταση θα αργήσει να ομαλοποιηθεί: «Εμείς δίνουμε ψάρια σε όλη τη Μαγνησία.

Ο κόσμος ακόμα φοβάται και, ό,τι και αν του λες, δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη. Θα περάσει καιρός για να αρχίσουν οι κάτοικοι της Μαγνησίας να αγοράζουν ξανά άφοβα ψάρια για να τα βάλουν στο τραπέζι τους και να τα ταΐσουν στα παιδιά τους». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ιχθυοπώλης λαϊκής αγοράς Τάκης Αλιάτης, λέγοντας ότι είναι λογικό ο κόσμος να θέλει να μάθει τι γίνεται και αν τα ψάρια που βλέπουν πάνω στους πάγκους των λαϊκών αγορών και των μαγαζιών είναι καλά. «Τα ψάρια λοιπόν έχουν αλιευθεί κυρίως από τη Χαλκιδική και την Εύβοια αλλά και από κοντινά μέρη του Αιγαίου, από καθαρά νερά», είπε και πρόσθεσε ότι στους καταναλωτές τους στηρίζονται όλα αυτά τα χρόνια και για τον λόγο αυτό ζητούν την εμπιστοσύνη τους.

«Προτιμάμε να κλείσουμε τις λαϊκές και τα μαγαζιά μας για λίγες ημέρες παρά να δώσουμε σκάρτο πράγμα στον κόσμο. Προσπαθούμε να βγάλουμε το μεροκάματο και την πληρώνουμε για λάθη άλλων. Έναν χρόνο τώρα, μετά τον “Daniel”, αντιμετωπίζουμε προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλιάτης. Μάλιστα χθες στη λαϊκή Νέας Δημητριάδας Βόλου, όπου έστησε τον πάγκο του, αντί για επτά επαγγελματίες που είναι άλλη φορά ήταν μόνο δύο, με την πελατεία να μειώνεται κατά 80%!

Σύσταση διεπιστημονικής ομάδας για την Κάρλα και τον Παγασητικό

Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, βρέθηκε χθες στον Βόλο, όπου είχε συνάντηση με επιστημονικούς και τοπικούς φορείς της Μαγνησίας για το θέμα των νεκρών ψαριών και τις επιπτώσεις του.

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε -ύστερα από πρόταση του κ. Κουρέτα- η σύσταση διεπιστημονικής ομάδας για την Κάρλα και τον Παγασητικό, στα πρότυπα του σχεδίου που εκπόνησε με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα περιφερειακή Αρχή για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Μάλιστα στην έναρξη της συζήτησης ο περιφερειάρχης έθεσε και την πρόταση της περιφερειακής Αρχής για την αναγκαιότητα πιθανής σύστασης φορέα διαχείρισης του Παγασητικού, ενώ είπε ότι πρέπει να εκπονηθεί άμεσα μελέτη για την αποστράγγιση της Κάρλας προς το Αιγαίο.

Τέλος, ενημέρωσε ότι την Παρασκευή θα βγουν τα αποτελέσματα του ΕΟΔΥ για την ποιότητα των νερών του Παγασητικού.