Αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σχετικά με τα προβλήματα των νέων γιατρών, καθώς 6 στους 10 θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης -στην οποία έλαβαν μέρος 320 γιατροί, εργαζόμενοι κυρίως σε νοσοκομεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ- ο πρόεδρος του συλλόγου, Νίκος Νίτσας, ανέφερε ότι το 59% των νέων γιατρών σκοπεύει να συνεχίσει την άσκηση της Ιατρικής εκτός Ελλάδας.

Αναφορικά με το ωράριο εργασίας, το σύνδρομο burnout (κατάσταση συναισθηματικής, σωματικής και ψυχικής εξάντλησης) και τις οικονομικές απολαβές, το 70% των νέων γιατρών δηλώνει πως όντως πάσχει από σύνδρομο burnout, το 86% θεωρεί το εργασιακό περιβάλλον επιβαρυντικό, ενώ το 55% δήλωσε απογοήτευση από τις παρεχόμενες υποδομές στα νοσοκομεία. Όσον αφορά τη βία στο εργασιακό περιβάλλον, το 76% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι έχει υποστεί σωματική ή λεκτική βία από συνοδό ή ασθενή, με υψηλότερα ποσοστά να εντοπίζονται στις γυναίκες. Το 62,2% έχει υποστεί εργασιακό εκφοβισμό από συνάδελφο, με το 50% των περιπτώσεων να προέρχεται από ειδικό γιατρό. Πάντως, το 33,8% πιστεύει πως ο νέος νόμος σχετικά με την ποινή φυλάκισης στα περιστατικά βίας κατά των ιατρονοσηλευτών αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας στο εργασιακό περιβάλλον.

*Διαβάστε ακόμα: Εντός του επόμενου δεκαημέρου η νέα ΚΥΑ με τα κίνητρα που θα δοθούν σε γιατρούς που θα υπηρετήσουν σε άγονες περιοχές της χώρας


Έντονη δυσρέσκεια και των πολιτών

Την ίδια ώρα, άλλη έρευνα δείχνει πως ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του απέναντι στις υπηρεσίες Υγείας που προσφέρει η χώρα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Tothepoint, για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ένα ποσοστό 43,9% των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης δηλώνει απογοητευμένο από τις υπηρεσίες Υγείας που προσφέρει η χώρα μας, ενώ ικανοποιημένο είναι μόνο ένα 33,4%.

Αναφορικά με τον τομέα της δημόσιας Υγείας, το 56,7% των ερωτηθέντων δήλωσε δυσαρεστημένο από τις προσφερόμενες υπηρεσίες, το 26,7% ικανοποιημένο και το 14,5% ούτε ικανοποιημένο ούτε δυσαρεστηµένο. Μάλιστα, το 48,7% των ερωτηθέντων εξέφρασε τη γνώµη ότι η ποιότητα των παρεχόµενων υπηρεσιών Υγείας έχει χειροτερεύσει τα τελευταία 2-3 χρόνια, ενώ το 26,3% ότι έχει βελτιωθεί.

Ένα 66,1% δήλωσε ότι για την ιατρική περίθαλψη επισκέπτεται κυρίως ιδιωτικά ιατρεία, ένα 35,7% πηγαίνει στα νοσοκοµεία, ένα 20,2% βλέπει γιατρούς συµβεβληµένους µε τον ΕΟΠΥΥ, ένα 8,2% επισκέπτεται Κέντρα Υγείας - Ιατρεία ΠΕ∆Υ και ένα 6,4% ιδιωτικά πολυιατρεία - κλινικές. Όσον αφορά τις τελευταίες ρυθµίσεις του υπουργείου Υγείας για τα επί πληρωµή απογευµατινά χειρουργεία, το 50% εκφράζει αρνητική άποψη και το 30,8% θετική. Για τον προσωπικό-οικογενειακό γιατρό, το 74% δηλώνει ότι έχει εγγραφεί και το 23,2% ότι δεν έχει εγγραφεί.