Η εποχική τριχόπτωση είναι η παροδική απώλεια μαλλιών σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου και ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο.

Κορυφώνεται κυρίως σε δύο εποχές του χρόνου, το φθινόπωρο και την άνοιξη, γεγονός που αποδίδεται στην αλλαγή της θερμοκρασίας.

Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι τα μαλλιά τείνουν να ταλαιπωρούνται περισσότερο, λόγω της ακτινοβολίας UV, του αλατιού της θάλασσας και των προϊόντων styling. Γι' αυτό και στην αλλαγή της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, τα μαλλιά πέφτουν πιο εύκολα.


Χάνονται καθημερινά περίπου 80 έως 100 τρίχες

Κατά μέσο όρο, χάνονται καθημερινά περίπου 80 έως 100 τρίχες, ωστόσο, κατά την περίοδο της εποχικής τριχόπτωσης ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί περισσότερο.

Η εποχική τριχόπτωση μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως 2 μήνες. 

Ο κύκλος ζωής των τριχών χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

  • Φάσης ανάπτυξης (Αναγενής): Σ’ αυτό το στάδιο τα κύτταρα της ρίζας αναπτύσσονται ενεργά. Η διαδικασία διαρκεί από 2 έως 6 χρόνια.
  • Φάση μετάβασης (καταγενής): Σ’ αυτή τη φάση οι τρίχες σταματούν προσωρινά να αναπτύσσονται. Αυτή η περίοδος διαρκεί έως και 3 εβδομάδες
  • Φάση ανάπαυσης (τελογενής): Στην τελευταία φάση, οι τρίχες παραμένουν στον θύλακα για διάστημα 3 μηνών και μπαίνουν σε μια περίοδο ηρεμίας. Μετά το πέρας των τριών μηνών οι τρίχες πέφτουν (τριχόπτωση), όταν λουζόμαστε ή χτενιζόμαστε, ενώ ξεκινάνε να αναπτύσσονται νέες.
Μετά την ολοκλήρωση των τριών φάσεων, η διαδικασία επαναλαμβάνεται από την αρχή.



Πώς αντιμετωπίζεται

Σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών παίζει η ισορροπημένη διατροφή.

Η κερατίνη είναι πρωτεΐνη που αποτελεί δομικό συστατικό των τριχών και των μαλλιών, γι' αυτό είναι σημαντικό να εντάξετε στις διατροφικές σας συνήθειες τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα γαλακτομικά προϊόντα, αλλά και τροφές που περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες, όπως τα όσπρια.

Επιπλέον βοηθά και η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών, που περιέχουν βιοτίνη, βιταμίνη D, C, Β12, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Κάτι που σίγουρα θα βοηθήσει στη μείωση της τριχόπτωσης είναι το να μην επιβαρύνετε τα μαλλιά σας με προϊόντα styling, αλλά και να μην ασκείτε μεγάλη δύναμη στο τριχωτό της κεφαλής σας με την πετσέτα κατά το στέγνωμα.

Επιπλέον παράγοντες που προκαλούν μεγάλη αραίωση των μαλλιών είναι το συναισθηματικό στρες, η διατροφή, η μεγάλη απώλεια βάρους, ο υποθυρεοειδισμός, καθώς και η κληρονομικότητα.



Πότε να απευθυνθείτε σε ειδικό

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε απότομη και ασυνήθιστη τριχόπτωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο δερματολόγο, καθώς μπορεί να υποβόσκει κάποια σοβαρή πάθηση.