Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την κακοκαιρία Daniel με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων διάσωσης στη Θεσσαλία, να θυμούνται εκείνες τις στιγμές.

Οι διασώστες από τη Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών και από την Ειδική Ομάδα Επιχειρήσεων Πειραιά, ήταν αυτοί που σε πολλές περιπτώσεις έφταναν πρώτοι σε οικισμούς, που είχαν αποκλειστεί από τα ορμητικά νερά, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, πλωτό και χερσαίο, για να διασώσουν ανθρώπους που κινδύνευαν να πνιγούν.

Διαβάστε ακόμα: Χαλκιδική: Σοκαριστική μαρτυρία διασώστη για το επεισόδιο με πυροβολισμούς σε beach bar - "Δέχτηκε σφαίρα στο στέρνο" - "Γονείς, παιδιά έτρεχαν να σωθούν"

«Φανταστείτε, οι πινακίδες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ίσα που φαίνονταν πάνω από την επιφάνεια του νερού», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους διασώστες, μιλώντας στην ΕΡΤ, περιγράφοντας το μέγεθος της καταστροφής. Η ομάδα του κατάφερε να φτάσει στον Παλαμά και σε άλλους οικισμούς που είχαν βυθιστεί στο νερό, χρησιμοποιώντας πλωτά και χερσαία μέσα. «Εκεί, από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στο χωριό, δεν σταματήσαμε λεπτό να επιχειρούμε μέχρι το βράδυ», συμπλήρωσε, τονίζοντας την ένταση των επιχειρήσεων που διήρκεσαν για μέρες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3y4ebjg3kxl)

Κακοκαιρία Daniel: ''Χρειάζεται καθαρό μυαλό για να επιχειρήσουμε σε τέτοιες συνθήκες''

Σημειώνεται πως οι διασώστες έσωσαν εγκλωβισμένους πολίτες από τις ταράτσες και τα σπίτια τους, αντιμετωπίζοντας εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. «Πολλές οικογένειες, ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες βρίσκονταν παγιδευμένοι, και κάναμε ό,τι μπορούσαμε, για να τους βγάλουμε με ασφάλεια», δήλωσε ένα μέλος της ομάδας, περιγράφοντας τον αυτοσχεδιασμό και την ταχύτητα με την οποία έπρεπε να δράσουν. «Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε το συναίσθημα να μας μπλοκάρει. Χρειάζεται καθαρό μυαλό για να επιχειρήσουμε σε τέτοιες συνθήκες», τόνισε, αναφερόμενος στη συναισθηματική πίεση που βίωσαν.

«Εκείνο το βράδυ, οι κάτοικοι μας είδαν σαν σανίδα σωτηρίας. Τα χαμόγελά τους, όταν τους βγάλαμε ασφαλείς, είναι κάτι που θα θυμάμαι για πάντα» είπε. Περιγράφοντας τις επιχειρήσεις σε περιοχές, όπως η Αγία Τριάδα και ο Παλαμάς, όπου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότεροι απεγκλωβισμοί, οι διασώστες δεν έκρυψαν τη συγκίνηση και την ικανοποίησή τους για το έργο που επιτέλεσαν.

Πηγή: ΕΡΤ