Την 88η ΔΕΘ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7-15 Σεπτεμβρίου με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, εγκαινιάζουν απόψε, στις 7.30 το βράδυ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η φετινή ΔΕΘ, οι πύλες της οποίας ανοίγουν στις 10 το πρωί σήμερα, συγκεντρώνει περισσότερους από 1300 άμεσους και έμμεσους εκθέτες, καλύπτοντας όλους τους διαθέσιμους χώρους του εκθεσιακού κέντρου (32.000 τμ). Αυξημένες είναι και οι επίσημες κρατικές συμμετοχές (25 έναντι 18 πέρυσι), ενώ μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται χώρες που συμμετέχουν στη διοργάνωση για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία.

Η συμμετοχή της Γερμανίας αριθμεί 135 επιχειρήσεις, οργανισμούς, ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, ενώ η γερμανική αποστολή θα είναι ιδιαίτερα πολυπληθής, με 400 άτομα, κυρίως υψηλόβαθμα στελέχη φορέων και εταιρειών. Το περίπτερο 13 της τιμώμενης χώρας θα καλύψει 6000 τετραγωνικά μέτρα, με μια εντυπωσιακή κατασκευή.

Παράλληλα, ένα ιδιαίτερο θέαμα θα φωτίσει απόψε για πρώτη φορά τον ουρανό της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σόου φωτισμένων drones, που έχει φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Τα ψηφιακά αυτά «πυροτεχνήματα», που θα «εκτοξευτούν» σε τρία 15λεπτα σόου από 500 drones στις 9 το βράδυ του Σαββάτου 7/9, της Κυριακής 8/9 και της Κυριακής 15/9, τα σχεδιάζει μια από τις κορυφαίες εταιρείες του είδους παγκοσμίως, η Grizzly Entertainment. Μάλιστα, τα drones που θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη ήταν τα ίδια που δημιούργησαν το γοητευτικό θέαμα των εορτασμών της 4ης Ιουλίου στο Λος Άντζελες.

Τα περίπτερα της 88ης ΔΕΘ θα επισκεφτεί το πρωί ο Κ. Μητσοτάκης -Στις 19:30 η ομιλία του

Την πολιτική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα θα εξαγγείλει απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την τελετή εγκαινίων της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται από χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, το πρωί θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΘ-Helexpo για να ενημερωθεί σχετικά με τα στοιχεία που συνθέτου τη φετινή διοργάνωση και στη συνέχεια θα επισκεφθεί Περίπτερα της 88ης ΔΕΘ.

Αύριο, Κυριακή, στις 12:00, ο κ. Μητσοτάκης θα συνέντευξη Τύπου, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3zs741z943t)


«Αστακός» η Θεσσαλονίκη με drones, Αίαντα, κάμερες και κλειστoύς δρόμους

Για την εφαρμογή των μέτρων βρίσκονται επί ποδός όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της Θεσσαλονίκης, με διμοιρίες από όμορους νομού και από υπηρεσίες της Αττικής
Δρακόντεια είναι τα αστυνομικά μέτρα ενόψει την έναρξης λειτουργίας της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τα επίσημα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιήσει σήμερα, Σάββατο, το απόγευμα ο πρωθυπουργός.

Για την εφαρμογή των μέτρων θα βρίσκονται επί ποδός όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της Θεσσαλονίκης, ενώ αναμένεται να μετακινηθούν διμοιρίες από όμορους νομούς, αλλά και από υπηρεσίες της Αττικής.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, ισχυρές διμοιρίες θα αναπτυχθούν σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, απ' όπου θα διέλθουν οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις.

Οι αστυνομικοί θα έχουν φορητές βιντεοκάμερες, ενώ από αέρος ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. και drones θα εποπτεύουν την εξέλιξή τους και θα δίνουν ζωντανή εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., στο Αστυνομικό Μέγαρο της πόλης.

Εκεί, θα βρίσκονται τα επιτελικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που θα συντονίζουν τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ την εφαρμογή των μέτρων θα επιβλέπουν δύο εισαγγελικοί λειτουργοί (ένας στο Επιχειρησιακό Κέντρο και ο άλλος στο κέντρο της πόλης).

Γύρω από το Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης, αναμένεται να αναπτυχθούν αστυνομικές κλούβες και κιγκλιδώματα για να αποτραπεί η κίνηση των διαδηλωτών προς το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, ενώ σε ετοιμότητα θα βρίσκεται για κάθε ενδεχόμενο και ο «Αίαντας», το όχημα εκτόξευσης νερού της αστυνομίας.

Ένστολοι θα διατεθούν, εξάλλου, για τη φρούρηση σταθερών στόχων, δηλαδή κτιριακών εγκαταστάσεων - ιδιαίτερα - αλλοδαπών Αρχών, όπως είναι το αμερικανικό προξενείο αλλά και το γερμανικό (μίας και η Γερμανία είναι φέτος τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ).

Ήδη από χθες ξεκίνησαν αυξημένες περιπολίες αστυνομικών σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, ενώ στους δρόμους βρίσκονται δυνάμεις της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας για τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, κυρίως, γύρω από τη ΔΕΘ, ενόψει της εφαρμογής των μέτρων απαγόρευσης και στάθμευσης οχημάτων.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3zpulx9bfb5)


Οι διαδηλώσεις

Μαζική αναμένεται να είναι η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου από συνδικάτα, συλλογικότητες, οργανώσεις και πολιτικές κινήσεις.

Μέχρι στιγμής, επισήμως, έχουν γίνει γνωστές οι εξής συγκεντρώσεις (είναι προγραμματισμένες για το απόγευμα και θα ακολουθήσουν πορείες):

- ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ:συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 18:00, στο Άγαλμα Βενιζέλου.

- ΠΑΜΕ: συγκέντρωση στις 17:30, στην πλατεία της ΧΑΝΘ.

- Στην Καμάρα, στις 6 το απόγευμα, αναμένεται να συγκεντρωθούν άτομα που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά και στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο.

- Κάλεσμα για συμμετοχή στις πορείες απευθύνει και η «Νέα Αριστερά». Με σύνθημα «η ελπίδα είναι στους αγώνες» στελέχη του κόμματος καλούν όλες και όλους να δώσουν δυναμικό παρών στις 18:00, στο Άγαλμα Βενιζέλου.


Τα μέτρα της Τροχαίας

Στο μεταξύ, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ενόψει των εγκαινίων της 88ης ΔΕΘ, τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα (και μέχρι το απόγευμα της Κυριακής), αρχής γενομένης με το μέτρο της απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης στη Λεωφόρο Στρατού και την οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Το μέτρο αυτό επεκτείνεται από αύριο το πρωί στις οδούς Αγγελάκη και Εθν. Αμύνης, σε τμήματα των οδών Αγίου Δημητρίου, Γρ. Λαμπράκη, όπως επίσης στους δρόμους Αρμενοπούλου, Ν. Γερμανού και Ιασωνίδου.

Από τις 3 το απόγευμα του Σαββάτου, εξάλλου, (ανάλογα με την εξέλιξη των κινητοποιήσεων και μέχρι την ολοκλήρωσή τους) θα ισχύσει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στους εξής δρόμους: Λεωφόρος Στρατού (από Καυτανζόγλου μέχρι Πλατεία ΧΑΝΘ), 3ης Σεπτεμβρίου (από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγίου Δημητρίου), Βασ. Όλγας (από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος), Βασ. Γεωργίου (από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου), Λεωφόρος Νίκης, Κουντουριώτη, Κ. Καραμανλή (από Κατσιμίδη μέχρι Γ' Σεπτεμβρίου), Εγνατία (από Λαγκαδά μέχρι 3ης Σεπτεμβρίου), Εθν. Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου), Τσιμισκή, Αγίου Δημητρίου (από Λαγκαδά μέχρι Στεφάνου Δραγούμη), Αγίας Σοφίας (από Εγνατία μέχρι την πλατεία Αγίας Σοφίας, καθώς και περιμετρικά της πλατείας Αγίας Σοφίας), Παύλου Μελά και Ελ. Βενιζέλου.

Όπως ανακοίνωσε η Τροχαία, η κίνηση των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές (από ανατολικά προς δυτικά μέσω Κατσιμίδη - Περιφερειακής Οδού - Αγίου Δημητρίου - Ολυμπιάδος και από δυτικά προς ανατολικά μέσω Λαγκαδά - Περιφερειακής Οδού - Αγίου Δημητρίου), ενώ τροχονόμοι θα βρίσκονται σε καίρια σημεία και θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία. Τροποποιήσεις αναμένεται να υπάρξουν και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.


88η ΔΕΘ: Η μεγαλύτερη εκθεσιακή συμμετοχή της Γερμανίας στο εξωτερικό τα τελευταία 25 χρόνια

Την ισχυρή επενδυτική παρουσία της Γερμανίας στην Ελλάδα, αλλά και το διαρκές ενδιαφέρον των Γερμανών επιχειρηματιών για τη χώρα, υπογραμμίζει ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα, Αντρέας Κιντλ. Οι Γερμανοί επενδυτές, λέει, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να επενδύσουν στην Ελλάδα σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Η συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στην 88η ΔΕΘ αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για να οδηγήσουμε σε νέο επίπεδο τις διμερείς σχέσεις μας στην οικονομία, την πολιτική, τον πολιτισμό και την επιστήμη» σημειώνει και προσθέτει ότι στο πλαίσιο της γερμανικής συμμετοχής έχουν προγραμματιστεί περίπου 150 εκδηλώσεις και παρουσιάσεις, με έμφαση σε θέματα τεχνολογίας, εκπαίδευσης, προστασίας του περιβάλλοντος, ενέργειας, νεοφυών επιχειρήσεων και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή της χώρας σε έκθεση στο εξωτερικό εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα (25 χρόνια), στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστούν ο οικονομικός δυναμισμός, η καινοτόμος δύναμη και τα επιστημονικά επιτεύγματα της Γερμανίας. Αναφερόμενος στη γερμανική πολιτική παρουσία στην έκθεση, ο κ. Κιντλ υπενθυμίζει ότι πέραν των κυρίων Χάμπεκ και Έζντεμίρ, στην πόλη θα βρεθούν ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός παρά τω Ομοσπονδιακώ Υπουργώ Ψηφιακών Υποθέσεων και Μεταφορών, Όλιβερ Λούκσιτς κι ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός και εντεταλμένος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Ζέρεν Μπάρτολ.

Ο Γερμανός διπλωμάτης ξεχωρίζει δύο από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της γερμανικής συμμετοχής: η πρώτη είναι η εκδήλωση για την παραπληροφόρηση και τη δημοσιογραφία, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η δεύτερη η παρουσία στην πόλη -και στο Μέγαρο Μουσικής- της Sasha Waltz Dance Company, του μεγαλύτερου σχήματος σύγχρονου χορού της Γερμανίας, της διάσημης χορογράφου Sasha Waltz.


Ένα κυνήγι θησαυρού κι ένα νοερό ταξίδι στις δεκαετίες του '20 και του '50

Στο μεταξύ, περισσότερα από 1.000 μικρά και μεγάλα δώρα θα προσφέρει το «Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού» στο οποίο καλεί τους επισκέπτες της η 88η ΔΕΘ. Καθημερινά περισσότερα από 100 μαγνητάκια, με το λογότυπο της ΔΕΘ-HELEXPO και το σύμβολό της, τον πύργο του ΟΤΕ, θα βρίσκονται κρυμμένα σε όλους τους χώρους της ΔΕΘ (εσωτερικούς και εξωτερικούς). Όσοι βρίσκουν τα μαγνητάκια του κρυμμένου θησαυρού, σκανάρουν το QR code και βλέπουν άμεσα τι κέρδισαν. Όλα τα μαγνητάκια κερδίζουν μικρά ή μεγάλα δώρα. Το «Κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού» θα προσφέρει στους νικητές του μεταξύ άλλων, δωροεπιταγές για πολυκαταστήματα, διαμονές σε πολυτελή ξενοδοχεία, γεύματα σε εστιατόρια, έπιπλα και είδη σπιτιού.

Στο δε περίπτερο 12 θα αναπτύσσεται το «Digital Legacy HELEXPO», δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να ταξιδέψουν νοερά στη Θεσσαλονίκη των δεκαετιών του 1920 και του 1950, μέσα από εικονικές περιηγήσεις, ηλεκτρονικά παιχνίδια και μία έκθεση σπάνιων ντοκουμέντων.

Παράλληλα πραγματοποιείται το αφιέρωμα της «Akademia», που στόχος είναι να γίνει φέτος σημείο συνάντησης της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και πόλος έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας. Στη φετινή ΔΕΘ η Akademia, που φιλοξενείται στο περίπτερο 17, διευρύνθηκε σημαντικά και περιλαμβάνει τη συμμετοχή συνολικά 74 εκθετών, μεταξύ των οποίων 18 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από Ελλάδα και Κύπρο, επτά φοιτητικές αγωνιστικές ομάδες μηχανοκίνητου αθλητισμού, τα Υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου με τους εποπτευόμενους φορείς, εταιρίες τεχνολογίας, Start Ups, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), το εκπαιδευτικό Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, το ENTERPRISE GREECE, το Υπουργείο Εξωτερικών, η Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων, καθώς και το Growthfund με συμμετοχή 12 εταιρειών.

Στο αφιέρωμα στην ενέργεια, μαζί με τη δόμηση και την ανακύκλωση, θα συμμετάσχουν αντιπροσωπευτικές εταιρείες και επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πρωτοποριακά συστήματα θέρμανσης και ψύξης, εξειδικευμένες εφαρμογές και προϊόντα, αλλά και ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη σύγχρονη δόμηση. Το αφιέρωμα αναπτύσσεται σε 3.000 τμ, σε υπαίθριους (Β7,Β8,Β10) και εσωτερικούς χώρους (περ10 και 9), με περισσότερες από 60 συμμετοχές.

Το εισιτήριο εισόδου στη φετινή ΔΕΘ είναι 8 ευρώ (ισχύουν ειδικές τιμές για παιδιά 4-10 ετών, τρίτεκνους και πολύτεκνους: https://www.thessalonikifair.gr/el/information), με το οποίο οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθούν και το πρόγραμμα συναυλιών της διοργάνωσης (https://www.thessalonikifair.gr/el/music-events-live)._ Ωρες λειτουργίας: Σάββατο 7/9 & 14/9: 10:00 – 22:00, Κυριακή 8/9 & 15/9: 10:00 – 22:00 και καθημερινές: 16:00 – 22:00.