Μία πολύκροτη δίκη αρχίζει-εκτός απρόοπτου-σήμερα, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, με κατηγορούμενο, τον ηθοποιό και σκηνοθέτη, Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος, σε περίπτωση καταδίκης, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο επιστροφής του, στη φυλακή.

Σε πρώτο βαθμό, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών, για δύο βιασμούς, νεαρών αγοριών, οι οποίοι δεν είχαν συμπληρώσει τα 18 έτη και αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την έκδοση απόφασης από το Εφετείο. Η απόφαση ωστόσο για την αναστολή έκτισης της ποινής του, είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, ενώ η Εισαγγελία Εφετών λίγες ημέρες μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου άσκησε έφεση.

Συνολικά, στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο αντιμετώπιζε κατηγορίες για τέσσερις βιασμούς. Για τον ένα εκ των οποίων ωστόσο απαλλάχθηκε ομόφωνα με σύμφωνη γνώμη και των τακτικών δικαστών και των ενόρκων ενώ για τον άλλον κατά πλειοψηφία 5 έναντι 2. Για αυτήν την κατηγορία, που αφορά το βιασμό ενός 16χρονου το 2011, ο Δημήτρης Λιγνάδης έπειτα από έφεση που άσκησε η εισαγγελέας, θα δικαστεί εκ νέου από το Εφετείο.

Κι αυτό καθώς, η εισαγγελέας Βασιλική Χαλβά, έκρινε ότι προέκυψε από την ακροαµατική διαδικασία, τα στοιχεία, τους µάρτυρες και τη µαρτυρία του ίδιου του µηνυτή ότι η πράξη έχει τελεστεί.

Η εισαγγελέας προχώρησε και στην άσκηση έφεσης και για το ύψος των ποινών που επιβλήθηκαν στον Δημήτρη Λιγνάδη για τις δυο περιπτώσεις βιασμών για τις οποίες καταδικάστηκε, θεωρώντας πως έπρεπε να είναι μεγαλύτερες και στις δύο περιπτώσεις λόγω της απαξίας και της βαρύτητας της πράξης, της βλάβης που προξένησε στα θύματα, της έντασης του δόλου του κατηγορουμένου, αλλά και της εκμετάλλευσης της εμπιστοσύνης κάθε παθόντα λόγω της ανηλικότητάς τους.

*Διαβάστε ακόμα: Απόστολος Λύτρας: Την αποφυλάκισή του και την παραπομπή του σε δίκη για πλημμέλημα εισηγήθηκε ο εισαγγελέας


Η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εφετείο είχε αρχικά προσδιοριστεί για τον Νοέμβριο του 2023 ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων για το φορολογικό νομοσχέδιο για σήμερα 9 Σεπτεμβρίου 2024. Τότε, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, συνοδευόμενος από το δικηγόρο του, Αλέξη Κούγια, είχε δηλώσει συγκινημένος ότι έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και πως δεν είναι βιαστής, στάση που έχει τηρήσει εξαρχής, αρνούμενος τα όσα του αποδίδονται.

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης, καταδικάστηκε από το πρωτόδικο δικαστήριο, για τους βιασμούς δύο 17χρονων, στην Αθήνα και την Επίδαυρο, το 2015.

Για την υπόθεση της Επιδαύρου, ο νεαρός καταγγέλλων είχε αλλάξει την ημερομηνία που αρχικά κατέθεσε πως βιάστηκε, κάτι που κρίθηκε κατά πλειοψηφία από το πρωτόδικο δικαστήριο πως δεν επηρέασε την αξιοπιστία του «λόγω της παρόδου µεγάλου χρονικού διαστήµατος από την τέλεση της πράξης, σε συνδυασµό µε τις σχετικές εξηγήσεις που δόθηκαν από τον παθόντα, αλλά και την αποδεδειγµένη τελικώς παρουσία τους στις 24-26 Ιουλίου 2015.»

Η άλλη περίπτωση για την οποία καταδικάστηκε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης αφορά τον βιασμό ενός 17χρονου τον Μάρτιο του 2015 τον οποίο φιλοξενούσε στο σπίτι του.

Στο εφετείο ωστόσο ο Δημήτρης Λιγνάδης θα αντιμετωπίσει εκ νέου μετά την έφεση που ασκήθηκε και την κατηγορία για ένα βιασμό το 2010 ενός 16χρονου τότε αγοριού, το οποίο φέρεται να προσέγγισε στην πλατεία του Μεταξουργείου µε την υπόσχεση ότι θα τον βοηθήσει να αναδειχθεί στον καλλιτεχνικό χώρο. Το θύµα φέρεται να υποστηρίζει ότι συχνά πήγαιναν σε συναυλίες και ότι ο καταγγελλόµενος τον βίασε στο σπίτι του. Το δικαστήριο σε αυτήν την περίπτωση δε δέχθηκε τους ισχυρισμούς του μηνυτή, με το δευτεροβάθμιο δικαστήριο να εξετάζει εκ νέου την υπόθεση.

Τα όσα αποκαλύφθηκαν τον Φεβρουάριο του 2021 για τον τότε καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του, την προφυλάκιση του και τη συνέχεια την παραπομπή του στο εδώλιο, με τον Δημήτρη Λιγνάδη, να αρνείται τις κατηγορίες και να στρέφει τα «βέλη» στους μηνυτές του, αμφισβητώντας την αξιοπιστία τους και καταλογίζοντας τους, δια της υπεράσπισης του, ακόμα και πολιτικά κίνητρα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι πρώτες καταγγελίες σε βάρος του, είχαν παραγραφεί, ωστόσο, άνοιξαν το δρόμο προκειμένου άλλοι καταγγέλλοντες να προσφύγουν στις δικαστικές αρχές. Η αρχή έγινε με τη συνέντευξη του Νίκου Σ. και η συνέχεια ήρθε με τη μήνυση του Βασίλη Κ., για να ακολουθήσουν στη συνέχεια, οι υπόλοιπες καταγγελίες και μηνύσεις.
Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών θα εξετάσει την υπόθεση από μηδενική βάση και θα κρίνει εάν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης πρέπει να καταδικαστεί ή όχι για όσα του αποδίδονται.