Αλλάζει εντελώς το τοπίο του καιρού, με την πρώτη φθινοπωρινή κακοκαιρία «ATENA» να αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της από σήμερα, Δευτέρα, σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη.

Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος του ΟΡΕΝ αναφέρει ότι υπάρχει ένα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό προς την περιοχή της Ιταλίας, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, το οποίο σιγά σιγά θα αρχίσει να μετατοπίζεται προς τα ανατολικά για να επιδεινώσει και πάλι τον καιρό στην Ελλάδα.

Κακοκαιρία «ATENA»: Καταιγίδες, κεραυνοί και χαλαζοπτώσεις θα πλήκουν τη χώρα

Το κύμα κακοκαιρίας θα χτυπήσει σήμερα την δυτική Ελλάδα, και από αύριο και μεθαύριο θα επεκταθεί στο σύνολο της χώρας, με έμφαση τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα. Τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «ΑΤΕΝΑ» θα είναι ο μεγάλος όγκος νερού σε μικρό χρονικό διάστημα, οι πολύ δυνατοί άνεμοι ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των καταιγίδων, οι χαλαζοπτώσεις, όπως επίσης και η έντονη κεραυνική δραστηριότητα.

Σήμερα θα είναι μια δύσκολη μέρα κυρίως για την δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα (βόρειο και κεντρικό Ιόνιο, Ήπειρος, δυτική Μακεδονία και δυτική Στερεά), καθώς αναμένεται μεγάλος όγκος νερού σε μικρό χρονικό διάστημα κυρίως από το απόγευμα και μετά. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται ήπιες καιρικές συνθήκες με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί το πρωί, όμως σιγά σιγά καθώς πηγαίνουμε προς το απόγευμα θα αρχίσει να συννεφιάζει από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Μέσα στην νύχτα τα φαινόμενα θα εξαπλωθούν προς τα ανατολικά, στο εσωτερικό του ηπειρωτικού κορμού.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν νότιοι με μέτριες και ισχυρές εντάσεις, ενώ παραμένει τοπικά ισχυρός ο βοριάς προς το βόρειο και νότιο Αιγαίο. Ο υδράργυρος αργά το μεσημέρι θα προσεγγίσει τους 30 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και τα βόρεια και τους 32-34 στις υπόλοιπες περιοχές.

Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d41gqsvk8qrl)

Καιρός: Η πρόγνωση για Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική, δεν αναμένουμε κάτι το αξιόλογο σήμερα, με την ηλιοφάνεια να επικρατεί με λίγες συννεφιές προς το μεσημέρι, οι οποίες προς το βράδυ θα αρχίζουν να πυκνώνουν. Πιθανόν να συναντήσουμε και κάποιες τοπικές βροχές προς τα δυτικά του νομού τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις στα 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα ανέλθει κοντά στους 33 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες συννεφιές, όπου προς το απόγευμα θα πυκνώσουν, ενώ μέσα στην νύχτα αναμένεται να συναντήσουμε βροχοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με μέτριες εντάσεις και η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 29 βαθμούς Κελσίου.

Οι περιοχές που θα πληγούν

Αύριο, Τρίτη, θα είναι μια δύσκολη μέρα για την δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα, καθώς η κακοκαιρία «ΑΤΕΝΑ» θα φέρει βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Λίγο πιο νότια τα φαινόμενα θα έχουν πιο παρωδικό χαρακτήρα και με σαφώς μικρότερη ένταση.

Την Τετάρτη αυτό το κύμα κακοκαιρίας θα περάσει πιο ανατολικά και θα βελτιωθεί πρόσκαιρα ο καιρός. Από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα περιοριστούν τα φαινόμενα. Ειδικότερα, η κακοκαιρία θα πλήξει το ανατολικό Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία «Atena»

Το βαρομετρικό χαμηλό, που προκαλεί την κακοκαιρία «ATENA» στη Κεντρική Μεσόγειο και κινείται ανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας (09-09-24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  1. Από το βράδυ της Δευτέρας (09-09-24) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα τη νύχτα έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα.
  2. Από τα ξημερώματα της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
  3. Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.
  4. Από το βράδυ της Τρίτης (10-09-24) έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.