Ένα έργο µε πολλαπλά γεωπολιτικά και ενεργειακά οφέλη, που αναβαθµίζει τη χώρα µας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου µε την Ελλάδα, εφόσον τελικά προχωρήσει.

Το καλώδιο συνεχούς ρεύµατος υψηλής τάσης θα είναι η µεγαλύτερη και βαθύτερη διασύνδεση στον κόσµο, καθώς θα ποντιστεί στον πυθµένα της Μεσογείου σε βάθη µέχρι 3.000 µέτρα. Το έργο αυτό εντάσσεται στην ηλεκτρική διασύνδεση µε υποθαλάσσια καλώδια Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας (EuroAsia Interconnector), το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει ως εµβληµατικό, υπογραµµίζοντας ότι έχει «βαθιά γεωπολιτικό αποτύπωµα». Οι εξελίξεις το τελευταίο διάστηµα ήταν έντονες, καθώς η οικονοµική βιωσιµότητα του έργου τέθηκε εν αµφιβόλω από την κυπριακή πλευρά, ενώ πλέον ο χρόνος για τη λήψη οριστικών αποφάσεων πιέζει.

Πριν από ενάµιση χρόνο περίπου, η EuroAsia Interconnector είχε ανακοινώσει ότι ανέθεσε στην εταιρεία Nexans σύµβαση υποβρύχιων καλωδίων αξίας 1,43 δισεκατοµµυρίων ευρώ για το τµήµα της ηλεκτρικής διασύνδεσης που συνδέει την Κύπρο µε την Ελλάδα, µε τη γαλλική πολυεθνική εταιρεία (αλλά και την Κοµισιόν) να πιέζει το τελευταίο διάστηµα για δεσµεύσεις και εγγυήσεις από όλες τις πλευρές για τη χρηµατοδότηση και υλοποίηση του µεγάλου αυτού έργου. Η ανησυχία είχε βέβαια και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά µετά τα πρόσφατα γεγονότα νοτίως της Κάσου και το σκηνικό έντασης που δηµιούργησε η Τουρκία. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Ievoli Relume» ολοκλήρωσε τις εργασίες του -οι οποίες γίνονταν στο τµήµα των διεθνών υδάτων εντός της ελληνικής ΑΟΖ, όπως αυτή έχει οριοθετηθεί µε την Αίγυπτο- και αποσύρθηκε, αφού έκανε έρευνες για την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, Κωνσταντίνος Λετυµπιώτης, έκανε λόγο για ένα έργο στρατηγικής σηµασίας, το οποίο έχει σηµαντική οικονοµική διάσταση και µπορεί να συµβάλει στον ενεργειακό σχεδιασµό της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα, ανέφερε πως η κυπριακή κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτηµα µε υπευθυνότητα και µε τη δέουσα επιµέλεια, µε µοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των συµφερόντων του κυπριακού λαού. Οπως σηµείωσε, πρόκειται να πραγµατοποιηθεί σύσκεψη όλων των εµπλεκόµενων µερών στην Κύπρο το µεσηµέρι. 

Τρία σχέδια

Συνολικά τρία φιλόδοξα σχέδια ενεργειακών διασυνδέσεων είναι αυτή τη στιγµή στα σκαριά και είτε προχωρά η υλοποίησή τους είτε είναι στο στάδιο της αναζήτησης επενδυτών, κάτι που δείχνει τη ζωηρή κινητικότητα που υπάρχει στον ενεργειακό τοµέα στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που προκαλεί νευρικότητα και αντιδράσεις από την Τουρκία.

Πρόκειται για τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης µε υποθαλάσσια καλώδια Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας (EuroAsia Interconnector), ΑιγύπτουΚύπρου-Ελλάδας (EuroAfrica Interconnector) και Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY Interconnector και Greece-Africa Power). To «GREGY Interconnector», µάλιστα, έχει ήδη µπει στα Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), που προτείνει δηλαδή η Κοµισιόν για στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται, ειδικότερα, για ένα υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο, µε δυνατότητα αµφίδροµης µεταφοράς ενέργειας και συνολικού προϋπολογισµού 4,2 δισ. ευρώ, που θα µεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιµες πηγές της Αιγύπτου.

Συνολικά 3.000 µεγαβάτ «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας θα µεταφέρονται από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, τα οποία θα παράγονται από 9,5 GW Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας, που θα κατασκευαστούν σε εκτάσεις στην αφρικανική χώρα.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά