Κόκκινες ειδοποιήσεις λαμβάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα οι αστυνομικές αρχές της Κρήτης από την Ιντερπόλ για άτομα που έχουν διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα (sex offenders) στις χώρες τους, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των μεγάλων αφίξεων τουριστών στο νησί.

Μετά την καταχώρηση των εν λόγω αδικημάτων από τις βρετανικές αρχές, η Ιντερπόλ ενημερώνεται, και αυτό γίνεται αντιληπτό κατά τους ελέγχους διαβατηρίων στα αεροδρόμια της Κρήτης. Η αστυνομία παρακολουθεί τη διαμονή των τουριστών που έχουν καταγραφεί για τέτοια εγκλήματα.

Πρόσφατα, εντοπίστηκε μεσήλικας Βρετανός που είχε απασχολήσει τις βρετανικές αρχές λόγω παιδοφιλίας. Ο συγκεκριμένος επέλεξε τις διακοπές του να τις περάσει στο νομό Λασιθίου, ενώ επισκέπτης με το ίδιο αδίκημα ήρθε για διακοπές τον Ιούλιο και σε περιοχή του νομού Ηρακλείου.

Παρόλο που οι συγκεκριμένοι τουρίστες δεν προκάλεσαν κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κρήτη, οι αστυνομικές αρχές παρακολουθούσαν διακριτικά τις κινήσεις τους.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο αριθμός των καταγεγραμμένων τουριστών με ποινικό ιστορικό σεξουαλικών εγκλημάτων φέτος ήταν χαμηλότερος σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει συχνή ενημέρωση για άτομα με τέτοιο παρελθόν, δεν έχουν υπάρξει περιστατικά επανάληψης των εγκλημάτων τους στην Κρήτη.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνδρες μέσης ηλικίας, που ταξιδεύουν μόνοι, με σύντροφο ή με την οικογένειά τους, και δεν παρουσιάζουν χαρακτηριστικά που να τους ξεχωρίζουν από άλλους τουρίστες. Παρόλο που ζητείται προληπτικός έλεγχος, αυτό είναι δύσκολο να γίνει λόγω των περιορισμένων αστυνομικών δυνάμεων και του αυξημένου φόρτου εργασίας.