Tις αιτιάσεις των διοικήσεων της συνδικαλιστικής ηγεσίας των νοσοκομειακών γιατρών, καθώς και των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταρρίπτουν τα τελικά συνολικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των γιατρών και των οδοντιάτρων του ΕΣΥ της χώρας οι οποίοι κατέθεσαν έως το τέλος του περασμένου Αυγούστου, δηλαδή όσο διήρκεσε η σχετική χρονική προθεσμία, τις αιτήσεις τους προκειμένου να εκτελούν παράλληλο ιδιωτικό έργο, σύμφωνα με όσα προβλέπει η πρόσφατη υπουργική απόφαση του υπουργού Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη.

Πόσοι γιατροί κατέθεσαν αιτήσεις για παράλληλο ιδιωτικό έργο

Καμία ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ δεν πρόκειται να προκύψει, ασφαλώς, από το γεγονός ότι 1.546 γιατροί και οδοντίατροι του ΕΣΥ, σε ένα σύνολο περίπου 12.500 σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 2.970 υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κατέθεσαν τα νόμιμα δικαιολογητικά τους, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα, ακόμα και εντός του Σεπτεμβρίου, να εκτελούν παράλληλο ιδιωτικό έργο. Πρόκειται, δηλαδή, για το 14,3% επί του συνόλου των υπηρετούντων στα νοσοκομεία και στα νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ, καθώς και για το 5,7% εκείνων οι οποίοι υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία). Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές των «Παραπολιτικών», λοιπόν, 422 είναι οι γιατροί των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αρμοδιότητας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) Αττικής, οι οποίοι έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους (15% επί του συνόλου των υπηρετούντων γιατρών στα νοσοκομεία) και ακολουθούν η 4η Υ.ΠΕ. Μακεδονίας-Θράκης, με 208 γιατρούς νοσοκομείων (17%), η 2η Υ.ΠΕ. Πειραιώς και Αιγαίου, με 197 γιατρούς νοσοκομείων και νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας (13,3%), η 3η Υ.ΠΕ. Μακεδονίας, με 160 γιατρούς νοσοκομείων (16,2%), η 6η Υ.ΠΕ. Ιονίων Νήσων, Ηπείρου, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, με 152 γιατρούς νοσοκομείων και νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας (10%), η 5η Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, με 137 (15,9%), και, τέλος, η 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης, με 96 (13,3%). Μάλιστα, από το σύνολο των 1.372 γιατρών νοσοκομείων και νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ της χώρας, οι περίπου 440 έχουν λάβει ήδη τις άδειές τους για να εκτελέσουν παράλληλο ιδιωτικό έργο.

Στους γιατρούς που έχουν καταθέσει αιτήσεις προστίθενται επίσης άλλοι 158 γιατροί των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 42 γιατρούς Κέντρων Υγείας, αρμοδιότητας της διοίκησης της 4ης Υ.ΠΕ. Μακεδονίας-Θράκης (11,4% επί του συνόλου των υπηρετούντων γιατρών στα Κέντρα Υγείας της εν λόγω Υ.ΠΕ.), 33 αρμοδιότητας της διοίκησης της 6ης Υ.ΠΕ. Ιονίων Νήσων, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου (7,6%), 30 αρμοδιότητας της διοίκησης της 2ης Υ.ΠΕ. Πειραιώς και Αιγαίου (6%), 19 αρμοδιότητας της διοίκησης της 5ης Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (7,6%), 16 αρμοδιότητας της διοίκησης της 1ης Υ.ΠΕ. Αττικής (2,2%), 13 αρμοδιότητας της 3ης Υ.ΠΕ. Μακεδονίας (4,1%) και 5 αρμοδιότητας της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης (3%).


giatroi_esy


Κίνητρα για ειδικευμένους γιατρούς να προτιμήσουν την εγκατάστασή τους σε νησιά

Οσον αφορά τους οδοντιάτρους του ΕΣΥ, εκείνοι οι οποίοι κατέθεσαν τις αιτήσεις τους για παράλληλη εκτέλεση ιδιωτικού έργου ανέρχονται σε 16 σε όλη τη χώρα. Έτσι, η κυβέρνηση ανοίγει και άλλες πολύ σημαντικές δυνατότητες για την αύξηση των εισοδημάτων για τους γιατρούς και τους οδοντιάτρους του ΕΣΥ, παρέχει νέα ουσιαστικά κίνητρα προκειμένου νέοι, ειδικευμένοι γιατροί να προτιμήσουν την εγκατάστασή τους σε νησιωτικές ή άλλες απομακρυσμένες περιοχές, ενώ, με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι θα τροφοδοτηθούν με ιατρικό προσωπικό ακόμα και χρονίως άγονες θέσεις μόνιμων, ειδικευμένων γιατρών σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των νησιών ή/και άλλων απομακρυσμένων περιοχών.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας, στο ιδιωτικό έργο για τους γιατρούς και τους οδοντιάτρους των νοσοκομείων, των νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου, αλλά και η παροχή ιατρικών υπηρεσιών με τη μορφή του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης, επιμόρφωσης ή/και εποπτείας των επαγγελματιών Υγείας, οργάνωσης εκδηλώσεων και επιστημονικών διαλέξεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων και ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο ή σε θεραπευτικό εργαστήριο ή σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις ή σε εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Ολα αυτά, βεβαίως, με την προϋπόθεση ότι, πέρα από την κατοχή της σχετικής άδειας άσκησης παράλληλου ιδιωτικού έργου, αυτό το έργο δεν θα υπόκειται στη νομική σχέση της μισθωτής εργασίας. Συνεπώς, οι γιατροί και οι οδοντίατροι του ΕΣΥ με παράλληλο ιδιωτικό έργο θα διατηρούν δελτίο παροχής υπηρεσιών για το μέρος των αμοιβών τους από το ιδιωτικό έργο φυσικά.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»