Νέα δεδοµένα ισχύουν για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων. Η περσινή απόφαση του Συµβουλίου της Επικρατείας έχει αλλάξει το τοπίο για την επαγγελµατική αναγνώριση τίτλων σπουδών από τα κολέγια στην Ελλάδα που λειτουργούν ως παράρτηµα ευρωπαϊκών ΑΕΙ, ενώ και ο νόµος του 2020 ορίζει ότι οι επαγγελµατικοί σύλλογοι υποχρεούνται να εγγράφουν ως µέλη κατόχους αναγνώρισης επαγγελµατικής ισοδυναµίας. Η απόφαση του ΣτΕ επιτρέπει µάλιστα για την επαγγελµατική αναγνώριση πτυχίων να συνυπολογίζονται προηγούµενες σπουδές σε εκπαιδευτικούς φορείς, ανεξάρτητα από τη διαβάθµισή τους (π.χ. ΑΕΙ, αλλά και ελληνικά και ευρωπαϊκά ΙΕΚ κ.ά.), καθώς και η εργασιακή εµπειρία.

Οι επαγγελµατικοί σύλλογοι που λειτουργούν ως ΝΠ∆∆ (Σύλλογοι Φυσικοθεραπευτών, Μαιευτών-Μαιών, Εργοθεραπευτών, Νοσηλευτών και υπόκεινται στην αρµοδιότητα του υπουργείου Υγείας) αρνούνται ωστόσο να εγγράψουν στα µητρώα τους αποφοίτους κολεγίων που έχουν συνεργασία µε αλλοδαπά πανεπιστήµια, παρά το γεγονός ότι έχουν λάβει αποφάσεις αναγνώρισης της επαγγελµατικής ισοδυναµίας των τίτλων σπουδών τους από το ΑΤΕΕΝ.

Υποχρεωμένοι οι επαγγελµατικοί σύλλογοι θα πρέπει να εγγράψουν τους αποφοίτους στα µητρώα τους

Η υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννα Λυτρίβη, µιλώντας για το θέµα αυτό στα «Π», τόνισε ότι «το Αρθρο 164 του Ν. 4763/2020 (Α΄ 254) ρητά αναφέρει την υποχρέωση επαγγελµατικών συλλόγων να εγγράψουν ως µέλη κατόχους αναγνώρισης επαγγελµατικής ισοδυναµίας».

Η συνεχής αυτή άρνηση, όµως, των συγκεκριµένων επαγγελµατικών συλλόγων να εγγράψουν τους αποφοίτους αυτούς στα µητρώα τους έχει ως αποτέλεσµα οι νέοι αυτοί, παρά το γεγονός ότι είναι πτυχιούχοι µε αναγνωρισµένη επαγγελµατική ισοδυναµία, να βρίσκονται για χρόνια σε καθεστώς ανεργίας και να προσφεύγουν στα δικαστήρια, διεκδικώντας µε τον τρόπο αυτό το δικαίωµα στην αγορά εργασίας.

Και όλα αυτά συµβαίνουν τη στιγµή που η ανάγκη για προσωπικό στον τοµέα της Υγείας (φυσικοθεραπευτών, µαιών, νοσηλευτών κ.λπ.) είναι πλέον επιτακτική, καθώς τα περιστατικά έλλειψης προσωπικού τόσο στην πρωτεύουσα όσα και στην ακριτική Ελλάδα είναι σχεδόν σε καθηµερινή βάση.

Τι ζητούν οι «κολεγιάρχες» από το υπουργείο Υγείας

Το ερώτηµα που τίθεται από τους ιδιοκτήτες των κολεγίων είναι πώς είναι δυνατόν, ενώ οι επαγγελµατικοί σύλλογοι υποχρεούνται βάσει νόµου να εγγράφουν τους αποφοίτους στα µητρώα τους, αυτοί να παρανοµούν. Οι «κολεγιάρχες» ζητούν από το υπουργείο Υγείας να επιβάλει στους συλλόγους την εγγραφή των αποφοίτων, χωρίς να αφήνει περιθώρια για «αντάρτικα». Οπως µάλιστα επισηµαίνουν, χιλιάδες νέοι ξεκίνησαν τις σπουδές τους γεµάτοι όνειρα για το µέλλον και καταλήγουν να έχουν σπαταλήσει χρόνο και κόπο χωρίς αντίκρισµα. Γι’ αυτό και θα πρέπει να δοθεί άµεση λύση σε αυτό το πρόβληµα τόσο για τους νέους, που βλέπουν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαµένοι, όσο και για την ίδια την κοινωνία.

Το θέµα έφτασε, όπως ήταν αναµενόµενο, και στη Βουλή, µε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε προς τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας, στην οποία καταγγέλλεται η σιωπηρή άρνηση συµµόρφωσης του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ) να εγγράψουν στα µητρώα τους τους εν λόγω αποφοίτους.

Σαφής απάντηση από την Ιωάννα Λυτρίβη

Η σαφής απάντηση ήρθε από την υφυπουργό Παιδείας, Ιωάννα Λυτρίβη, η οποία σηµείωσε ότι το Αρθρο 164 του Ν. 4763/2020 (Α΄ 254), που τροποποιεί το Π.∆. 38/2010, δίνει οριστική λύση στο θέµα και οι επαγγελµατικοί σύλλογοι θα πρέπει να εγγράψουν τους αποφοίτους στα µητρώα τους, προκειµένου αυτοί να µην παραµένουν από επαγγελµατικής άποψης στον… αέρα και, το βασικότερο, στην ανεργία.

Ειδικότερα, η κ. Λυτρίβη, απαντώντας σχετικά µε την καταγγελία περί «σιωπηρής» άρνησης συµµόρφωσης προκειµένου για εγγραφή πτυχιούχων κολεγίων στα µητρώα των συλλόγων, τονίζει τα εξής:

«To Π.∆. 38/2010 “Προσαρµογή της ελληνικής νοµοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου της 7ης Σεπτεµβρίου 2005, σχετικά µε την αναγνώριση των επαγγελµατικών προσόντων και άλλες διατάξεις” (Α΄ 78) αναφέρεται στην εξέταση αναγνώρισης επαγγελµατικών προσόντων και στην εξέταση αναγνώρισης επαγγελµατικής ισοδυναµίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης. Η Ολοµέλεια του ΣτΕ µε τις αριθµ. 178/2023 και 179/2023 αποφάσεις προσδιόρισε το πεδίο εφαρµογής του Π.∆. 38/2010 και τους σκοπούς του. Τέλος, το Αρθρο 164 του Ν. 4763/2020 (Α΄ 254), που τροποποιεί το Π.∆. 38/2010 ρητά αναφέρει την υποχρέωση επαγγελµατικών συλλόγων να εγγράψουν ως µέλη κατόχους αναγνώρισης επαγγελµατικής ισοδυναµίας».

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»